ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2021 - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Προσπαθούν να φύγουν οι Αθηναίοι - Απίστευτες δικαιολογίες

Πάσχα 2021 - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Προσπαθούν να φύγουν οι Αθηναίοι - Απίστευτες δικαιολογίες

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΕντατικοί είναι οι έλεγχοι σε ΚΤΕΛ, αεροδρόμια και Εθνικές Οδούς - Δείχνουν χαρτιά από γιατρούς, Εφορία, ακόμα και Ενορίες, με στόχο να περάσουν τα μπλόκα

Φωτορεπορτάζ - Σπύρος Μελισσάρης

Αυξημένη είναι η κίνηση από νωρίς το πρωί στα ΚΤΕΛ Κηφισού, με πολλούς κατοίκους της Αθήνας να επιχειρούν να... δραπετεύσουν με το λεωφορείο για τα χωριά τους.

Πολλοί ενδεχομένως να νομίζουν ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι, ή ότι αν κόψουν εισιτήριο και φτάσουν στα σκαλιά του λεωφορείου, δεν θα τους σταματήσει κανείς. Μάλλον, τρέφουν φρούδες ελπίδες, μιας και οι έλεγχοι της Αστυνομίας είναι πραγματικά παντού.

Οι περισσότεροι βέβαια έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν να «ξεγελάσουν» τις Αρχές λέγοντας πραγματικά δικαιολογίες που ξεπερνούν την φαντασία.

Η ατάκα «έχω κτήματα και πάω να τα καλλιεργήσω» είναι από τις πιο συχνές, ενώ επίσης αρκετοί λένε πως πάνε για παροχή βοήθειας στη μάνα και στον πατέρα τους.

Μια απίστευτη δικαιολογία είπε νεαρή κοπέλα στα διόδα Αφιδνών. Επιχειρώντας να περάσει τον έλεγχο είπε πως πήγε στον εν διαστάσει σύσζυγό της το παιδί για να το δει. Βέβαια, σχετικό έγγραφο (υπεύθυνη δήλωση) είχε μαζί της, το οποίο όμως δεν ήταν επικυρωμένο από την Αστυνομία. Όσο για το παιδί... δεν υπήρχε καν στο αυτοκίνητο.

Ένας άλλος οδηγός στα διόδια Αφιδνών είπε πως πάει σε κηδεία, χωρίς βέβαια να έχει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ μία πενταμελής οικογένεια επιχείρησε να περάσει τα διόδια με τον πατέρα οδηγό να ισχυρίζεται πως είναι ψάλτης σε εκκλησία της επαρχίας. Φυσικά, τα έγγραφα που θα το πιστοποιούσαν ήταν... άφαντα.

Οι 10.000 αστυνομικοί που είναι επί ποδός δεν... μασάνε από δικαιολογίες και αναγκάζουν τους επίδοξους «δραπέτες» να γυρίσουν πίσω.

Έλεγχοι παντού

Ισχυρή είναι η αστυνόμευση μέχρι και αυτή την ώρα στα ΚΤΕΛ για τους πολίτες που μεταβαίνουν στα χωριά τους οι οποίοι θα πρέπει να έχουν το απαραίτητο έγγραφο μετακίνησης, ενώ αντίστοιχα στα καταστήματα πραγματοποιούνται έλεγχοι με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο σχέδιο για την αποτροπή άσκοπων μετακινήσεων, προβλέπονται πρόστιμα και έλεγχοι εκ των υστέρων για να διαπιστωθεί αν κάποιοι παραβίασαν τα μέτρα και μετακινήθηκαν εκτός νομού ενώ προβλέπονται ακόμα και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση εικονικής κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης και ψευδής δήλωσης.

Μετακίνηση εκτός νομού - Πότε επιτρέπεται

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από την απαγόρευση εξαιρούνται όσοι:

  • Μετακινούνται από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν έως σήμερα.
  • Μετακινούνται για λόγους υγείας, κατόπιν πιστοποίησης.
  • Μετακινούνται εφάπαξ σε μόνιμο τόπο κατοικίας.
  • Μεταβαίνουν σε κηδεία, με την επίδειξη της ληξιαρχικής πράξης θανάτου.
  • Εξαιρείται προβλέπεται ακόμη για τη μετάβαση διαζευγμένων ή γονέων σε διάσταση, για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα τέκνα τους.

Σημειώνεται δε, πως δεν επιτρέπεται ο συνδυασμός των εγγράφων για μετακίνηση λόγω εργασίας με το Ε1 για μετακίνηση σε μόνιμο τόπο κατοικίας.

Σε περίπτωση βεβαίωσης παράνομης μετακίνησης, προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ και πρόστιμο 500 ευρώ σε περίπτωση εντοπισμού ψευδούς δήλωσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα έμοιαζε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος: Η «ακτινογραφία» μιας υποθετικής σύρραξης