ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson: Εισήγηση να μην χορηγούνται σε εγκύους

Κορονοϊός  - Εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson: Εισήγηση να μην χορηγούνται σε εγκύους

Σε νέες αποφάσεις που θα αφορούν την χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, αναμένεται να προχωρήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, το επόμενο διάστημα 

Σύμφωνα με πληροφορίες και αφού έχουν ελεγχθεί τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αναμένεται να εισηγηθεί για τις γυναίκες που ήδη κυοφορούν ή βρίσκονται υπό ορμονοθεραπεία για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF) ή που σκοπεύουν να κυοφορήσουν το προσεχές εξάμηνο να εμβολιάζονται μόνο με mRNA εμβόλια όπως δηλαδή της Pfizer/BioNTech και της Modern.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σε διαδικασία φυσικής ή υποβοηθούμενης σύλληψης δεν θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, τα εμβόλια δηλαδή που βασίζονται σε αδενοϊούς.

Μάλιστα, ο ειδικός αλγόριθμος θα τροποποιηθεί κατάλληλα έτσι ώστε όταν ο θεράπων ιατρός εισάγει στο σύστημα την ένδειξη «κύηση» ή «ορμονοθεραπεία για IVF» αυτομάτως να επιλέγεται ραντεβού εμβολιασμού μόνο για τα mRNA εμβόλια.

Λινού: Να μην κάνουν οι 30ρηδες το AstraZeneca

TΤην ίδια ώρα, τους εμβολιασμούς που αναμένονται να ξεκινήσουν με το AstraZeneca στην ηλικιακή ομάδα 30-39 το επόμενο διάστημα σχολίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Η καθηγήτρια τάχθηκε ενάντια στο να κάνουν οι 30αρηδες το εμβόλιο της AstraZeneca και αναρωτήθηκε γιατί αποφασίστηκε αυτό ενώ όλες οι χώρες γνωμοδοτούν να γίνει στους άνω των 55.

«Πρέπει να εμβολιαστούν οι 30άρηδες, αλλά το ΑstraΖeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου που το έχουν εγκρίνει, όπου το έχουν εγκρίνει, είναι για μετά τα 55 (…) δεν ξέρω γιατί η Επιτροπή και η Πολιτεία το έκαναν αντίστροφα απ’ ό,τι το κάνουν όλοι οι άλλοι. Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου, έπρεπε να ενθαρρύνουμε μετά τα 50», τόνισε.

Η Αθηνά Λινού πρόσθεσε επίσης ότι «η πιθανότητα να πάθει κάτι μια κοπέλα στα 30 είναι πάρα πολύ μικρή είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικία, αυτός ο αμελητέος κίνδυνος του 2 στις 100.000 ή λιγότερο, είναι ίδιος, είτε περιμένει να νοσήσει είτε περιμένει να εμβολιαστεί».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

AstraZeneca: Η ΕΕ κινήθηκε νομικά κατά της εταιρείας για τις παραδόσεις των εμβολίων