ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca: Η ΕΕ κινήθηκε νομικά κατά της εταιρείας για τις παραδόσεις των εμβολίων

Εμβόλιο Astrazeneca
ASSOCIATED PRESS

Μήνυση κατά της AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων, που ορίζονται βάσει συμβολαίου, κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως κίνησε τις νομικές διαδικασίες κατά της εταιρείας καθώς δεν παρέδωσε τις συμφωνηθείσες δόσεις, αλλά και επειδή δεν είχε δώσει ένα ουσιαστικό εναλλακτικό πλάνο για να βεβαιωθεί πως θα παραδοθούν όλες οι δόσεις.

«Η Κομισιόν άρχισε την περασμένη Παρασκευή μία νομική διαδικασία κατά της AstraZeneca» ενημέρωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος εκπρόσωπος επεσήμανε πως και τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν αυτή τη λύση.

Η Κομισιόν ενεργοποίησε στις 19 Μαρτίου μια διαδικασία διευθέτησης διαφορών με την AstraZeneca, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η φαρμακοβιομηχανία, το πρώτο βήμα πριν τη δικαστική προσφυγή.

Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.

Πριν μερικές ημέρες έγινε γνωστό πως η Eυρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ενεργοποιήσει την επιλογή αγοράς των 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, κάτι που είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η προθεσμία ενεργοποίησης της επιλογής έχει ήδη παρέλθει και η ΕΕ δεν σκοπεύει να πράξει κάτι.

Η Κομισιόν έχει ήδη παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαίσιο του συμβολαίου που προέβλεπε 400 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες οι 100 εκατ. θα ήταν προαιρετικές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκική NAVTEX: Δεσμεύουν περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου για άσκηση έρευνας και διάσωσης