ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Η «Ελευθερία» έρχεται με αργά βήματα - Καθημερινή μελέτη δεδομένων και εμβόλια το κλειδί

Κορονοϊός: Η «Ελευθερία» έρχεται με αργά βήματα - Καθημερινή μελέτη δεδομένων και εμβόλια το κλειδί
InTime

Lockdown: Το πρώτο βήμα έγινε στη χώρα για την άρση των μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. «Πρεμιέρα» για την εστίαση και τις διαδημοτικές, ανοίγουν από βδομάδα σχολεία, τουρισμός και μετακινήσεις από νομό σε νομό. Καθημερινή επιτήρηση των δεδομένων για αποφυγή νέας «έκρηξης».

Με συγκεκριμένα βήματα, χωρίς βιασύνη και με ιδιαίτερη προσοχή στα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας του κορονοϊού θα συνεχίσει να ακολουθείται ο «οδικός χάρτης» του ανοίγματος της χώρας. Η επιστροφή της εστίασης έδωσε μια πρώτη «ανάσα» στην κοινωνία, μένει να φανεί αν θα υπάρξει και οικονομική ανακούφιση του κλάδου που χτυπήθηκε πιο βαριά από όλους ουσιαστικά, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες άρσης μέτρων και περιορισμών για να έρθει η πολυπόθητη κανονικότητα.

Αυτό, βέβαια, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Όπως έχει γίνει σαφές, μέσα από δυο «εργαλεία» θα επέλθει σύντομα η άρση και η επιστροφή σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής που δεν θα έχουν σχέση με την… παράνοια της τελευταίας διετίας όπου η πανδημία στέρησε ελευθερίες, κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες από τους πολίτες.

Αυτά δεν είναι άλλα από τα εμβόλια και από τα τεστ, με το εργαλείο των self-test να αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο καθώς προλαμβάνει περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν νοσήσει και ενδεχομένως δεν το γνωρίζουν με συνέπεια να μεταδίδουν σε πολλούς περισσότερους.

Τα βήματα που ακολουθούν – Τι ανοίγει από εδώ και πέρα

Σε ό,τι αφορά τα βήματα που ακολουθούν για το άνοιγμα, μετά την εστίαση και τις διαδημοτικές μετακινήσεις που έκαναν «restart» σήμερα 3 Μαΐου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα όλων των βαθμίδων των σχολείων στις 10 Μαΐου.

Στις 15 Μαΐου, όπως είναι ήδη γνωστό, θα ανοίξει ο τουρισμός για τη χώρα και την ίδια ημέρα θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το πιθανότερο είναι πως την ίδια ημέρα ή σε κοντινή ημερομηνία να αρθεί και το μέτρο για την αποστολή SMS στο 13033 για κάθε κατ’ εξαίρεση μετακίνηση. Επίσης, την ίδια ημέρα θα λειτουργήσουν ξανά και οι οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, εξετάζονται προτάσεις για τη λειτουργία της εστίασης, όπως η απαγόρευση της μουσικής αλλά και το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί η επέκταση του ωραρίου μέχρι τα μεσάνυχτα, καθώς ήδη διακινούνται πληροφορίες πως υπάρχει θετική άποψη για το εν λόγω θέμα.

Αυτό θα διευκολύνει αρκετά τα καταστήματα εστίασης, τα οποία τώρα είναι αναγκασμένα να λειτουργούν ως τις 22:30 – 22:45 έτσι ώστε στις 23:00 που ξεκινά η απαγόρευση να μπορούν να έχουν επιστρέψει οι πολίτες στα σπίτια τους.

Τα δεδομένα κρίνουν το άνοιγμα – Το βάρος στα νοσοκομεία

Για να συμβούν, ωστόσο, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να «βοηθήσει» και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Η σταθεροποίηση που παρατηρείται θα πρέπει να συνεχιστεί, όσο κι αν αυτό θεωρείται δύσκολο καθώς κάθε άνοιγμα πάντα φέρνει τη σχετική επιβάρυνση στα στοιχεία, ενώ πολύ πιο σημαντικό θεωρείται το υγειονομικό αποτύπωμα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική, με σχεδόν 800 ανθρώπους να βρίσκονται διασωληνωμένοι ενώ και οι θάνατοι δυστυχώς είναι πολλοί καθημερινά και προβληματίζουν τους ειδικούς. Την ίδια στιγμή, μεγάλη ανησυχία επικρατεί για την εξάπλωση των μεταλλάξεων στη χώρα με το βρετανικό στέλεχος να έχει επικρατήσει στην κοινότητα.

Με «όπλο» τα εμβόλια και τα self-test

Σε κάθε περίπτωση, η ελπίδα όλων είναι πως μέσα από τα self-test αλλά κυρίως μέσα από τα εμβόλια, θα επιτευχθεί ο στόχος του τείχους ανοσίας για να καταφέρει η Ελλάδα να μπει σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό φαίνεται πως προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς ειδικότερα από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν πλέον και οι πολίτες άνω των 30 ετών.

Μέχρι την Πρωτομαγιά είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση 2.170.858 άνθρωποι, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 944.481 συμπολίτες μας. Ο στόχος των 100.000 εμβολιασμών ημερησίως δεν φαίνεται να είναι πλέον τόσο ανέφικτος, με 1.500 εμβολιαστικά κέντρα να λειτουργούν σε όλη τη χώρα από τα επόμενα 24ωρα. Αν αυτό συμβεί και προχωρήσει με τον ίδιο ενθαρρυντικό ρυθμό το σχέδιο «Ελευθερία», είναι πολύ πιθανό αυτό να βοηθήσει και τα παραπάνω δεδομένα που αποτελούν κριτήριο για τη συνέχιση της άρσης μέτρων και περιορισμών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία, τουρισμός, μετακίνηση εκτός νομού, SMS: Τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα