ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr- 11 χρόνια από τη Marfin: Σοκαριστική μαρτυρία - «Φώναζα, μην μας δολοφονήσουν»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr- 11 χρόνια από τη Marfin: Σοκαριστική μαρτυρία - «Φώναζα, μην μας δολοφονήσουν»

Συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη φονική επίθεση στη Marfin που κόστισε τις ζωές 4 ανθρώπων και ιστορίες από την «μαύρη» ημέρα έρχονται διαρκώς στο φως της δημοσιότητας.

Ρεπορτάζ/Φωτογραφίες: Ευδοκία Μύτιλη

Τα θλιβερά γεγονότα στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου, που στοίχησαν τη ζωή τριών εργαζομένων της τράπεζας και ενός αγέννητου παιδιού, παραμένουν «αγνωστών δραστών».

Συγγενείς, φίλοι, πρώην εργαζόμενοι και σωματεία εργαζομένων όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος βρέθηκαν στο σημείο για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των θυμάτων.

Μια μαρτυρία από μια εργαζόμενη, που βρισκόταν εκεί, στο μοιραίο υποκατάστημα, προκαλεί σοκ.

«Σας παρακαλώ, μην μας σκοτώσετε». Μια μαρτυρία που δείχνει όσα τραγικά διαδραματίστηκαν το απόγευμα της 5ης Μαΐου του 2010.

Το χρονικό

Ήταν μεσημέρι της 5ης Μαϊου του 2010. Η Αθήνα είχε κατακλυστεί από χιλιάδες διαδηλωτές, κατά του μνημονίου και η χώρα είχε παραλύσει από τη γενική απεργία.

Οι πρώτες πληροφορίες για την αδιανόητη τραγωδία που είχε συμβεί στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου ήρθαν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφού τα ελληνικά μετείχαν στην απεργία.

Τρεις άνθρωποι, υπάλληλοι της τράπεζας κάηκαν ζωντανοί όταν ομάδα 23 κουκουλοφόρων (σύμφωνα με το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι) έβαλαν φωτιά με μολότοφ: Ήταν η Παρασκευή Ζούλια 35 ετών, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών, έγκυος στο πρώτο της παιδί και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης 36 ετών.

Οι επιθέσεις με τις μολότοφ εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο βιβλιοπωλείο Ιανός και την τράπεζα. Οι οκτώ υπάλληλοι που είχαν παγιδευτεί στη Marfin προσπαθούσαν όπως όπως να σωθούν- από μπαλκόνια, από την τράπεζα που είχε τυλιχθεί στις φλόγες.



Από τις μετέπειτα αφηγήσεις και μαρτυρίες κατά τη διεξαγωγή της δίκης, ήρθαν στο φως τραγικές και συγκλονιστικές πτυχές από το δράμα των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην τράπεζα.

Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με οικείους τους, ανέφεραν ότι πνίγονται από τον καπνό, ενώ η μοναδική έξοδος ήταν κλειστή. Υπάλληλοι, που διεσώθησαν αφηγήθηκαν τις στιγμές πανικού και ως μοναδική οδό διαφυγής να πηδήξουν από το μπαλκόνι. Οι κουκουλοφόροι απ' έξω ούρλιαζαν «να καείτε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Τότε θα έχουμε 75-80% πλήρως εμβολιασμένων -Τι ποσοστό ανοσίας υπάρχει;