ΕΛΛΑΔΑ

Η πρώτη έξοδος: Όπου φύγει... φύγει οι Αθηναίοι - «Γεμίζουν» νησιά και εξοχικά

Άρση μέτρων
Intime News

Όπου φύγει... φύγει οι Αθηναίοι την πρώτη μέρα άρσης των μέτρων - Ανάσα ελευθερίας από σήμερα, με την κατάργηση των SMS στο 13033 και 13032 και απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού.

Με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες που φθάνουν στη χώρα μας, άνοιξε την Παρασκευή 14 Μαΐου, πανιά ο τουρισμός.

Σε 38.795 ανήλθαν συνολικά τα οχήματα που εξήλθαν, από τις 06:00 έως τις 18:00, από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής.

Ειδικότερα, από την Ελευσίνα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξήλθαν 19.377 οχήματα και από τις Αφίδνες 19.418. Παράλληλα, από τα ίδια διόδια, εισήλθαν 11.243 οχήματα (Ελευσίνα) και 13.970 (Αφίδνες).

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες ήταν εκείνοι που αναχώρησαν από τα λιμάνια, με το αρνητικό self test να είναι, το πρώτο εισιτήριο για τα νησιά.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 29 δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο. Χιλιάδες πολίτες ήταν στην πρώτη απόδραση εκτός νομού. Η πληρότητα στα πλοία με καμπίνες αυξήθηκε στο 85% και στο 80% χωρίς καμπίνες.

Πρεμιέρα και για τα μουσεία της χώρας που άνοιξαν μετά από περίπου 5,5 μήνες, τηρώντας όμως τα προβλεπόμενα μέτρα και κρατώντας αποστάσεις.

Πώς ταξιδεύουμε από σήμερα στα νησιά

Για τα ταξίδια προς τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια - που είναι προσβάσιμες οδικά - απαιτείται η χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού», του λεγόμενου Green Pass.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο εκδίδεται 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε PCR test 72 ωρών ή Rapid Test 24 ωρών ή Self Test 24 ωρών. Αποδεκτή είναι και η βεβαίωση νόσησης, έχοντας εκδοθεί 2 μήνες μετά τη νόσηση και έχει ισχύ για εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από τις ακτοπλοϊκές αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαποί, άνω των 5 ετών. Το self-test θα πρέπει να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα συνεχίσει να ισχύει για τους εισερχόμενους τουρίστες στη χώρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τη διενέργεια self-test πριν και μετά τα ταξίδια τους.

«Οι έλεγχοι του λιμενικού σώματος θα είναι εντός και εκτός πλοίων για να έχουμε ένα καλό αλλά και ασφαλές ταξίδι», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών σημειώθηκε στο ρεύμα με κατεύθυνση την Χαλκιδική.

Με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 00:15. Από απόψε το βράδυ οι πολίτες θα έχουν 1,5 ώρα επιπλέον για να απολαύσουν το φαγητό τους ή το ποτό τους.

Στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στην Καλαμάτα, στη Νάξο και τη Βόρεια Ελλάδα, οι πρώτοι τουρίστες στη χώρα μας είναι γεγονός.

Με αψίδες νερού υποδέχθηκαν στη Μύκονο το πρώτο αεροσκάφος της Qatar Airways που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης έδεσε κάβους το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη χώρα μας, με 1.000 επιβάτες και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τι ισχύει για όσους έρχονται στην Ελλάδα

Όσον αφορά την είσοδο στη χώρα από το εξωτερικό, από την Παρασεκυή (14/5) οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι και προσκομίζουν:

  • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του,
  • είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, που να έχει διενεργηθεί από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας,
  • είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.

Η υποχρέωση για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR ή βεβαίωση νόσησης ισχύει και για ανηλίκους από 5 ετών και πάνω.

Οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και οι εταιρείες οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.

Παράλληλα, οι ταξιδιώτες υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό τους στη χώρα, βάση υγειονομικού αλγορίθμου, ο οποίος αξιολογεί τα προφίλ των επισκεπτών ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη κατανομή των τεστ βάση ρίσκου.

Τα παραπάνω, ισχύουν για τους εισερχόμενους μέσω όλων των διεθνών αεροδρομίων, των λιμανιών της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας και τους συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Ορμενιού σε 24ώρη βάση και Ευζώνων από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Για τις υπόλοιπες χερσαίες πύλες εισόδου ισχύουν επιπρόσθετα οι εξής προϋποθέσεις:

-Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους, κάτοχοι άδειας παραμονής, κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, καθώς και πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, δύνανται να εισέρχονται στη χώρα και μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και Κήπων από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου από το συνοριακό σταθμό Κακαβιάς είναι 400 άτομα ημερησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

Η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου: Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων, Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Με πληροφορίες από: ΕΡΤ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Στα «χνάρια» των δραστών η ΕΛ.ΑΣ. - Στο μικροσκόπιο ίχνη DNA