ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κορινθία: Εμπρησμό «βλέπουν» από την Πυροσβεστική – Τα σενάρια που εξετάζονται

Καμμένα σπίτια φωτιά Κορινθία

Εμπρησμό «δείχνουν» οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις από την πυροσβεστική για τη φωτιά στην Κορινθία

Τον εμπρησμό «βλέπουν» ως την πιθανότερη εκδοχή για τη φωτιά στην Κορινθία που καίει από το βράδυ της Τετάρτης στελέχη της Πυροσβεστικής.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, θεωρείται απίθανο η φωτιά να ξεκίνησε τότε από άλλη φυσική αιτία.

Αυτό που θα εξεταστεί είναι αν γίνονταν νωρίτερα εργασίες σε κάποιον από τους ελαιώνες που βρίσκονται ανάμεσα στους οικισμούς Σχίνος και Αγία Σωτήρα από όπου ξεκίνησε και η πυρκαγιά.

Όπως λένε πηγές από την πυροσβεστική θα ερευνηθεί το ενδεχόμενο κάποιος να άναψε φωτιά για να κάψει κάτι μέσα στον ελαιώνα – αν και αυτό απαγορεύεται από την 1η Μαΐου – να μην έσβησε την εστία σωστά και αυτή να αναζωπυρώθηκε από τον άνεμο που έπνεε το βράδυ της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο οικισμοί ήταν και οι πρώτοι που εκκενώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης.

Αυτή την ώρα η φωτιά καίει σε διάσπαρτα σημεία χωρίς ενιαίο μέτωπο και αυτό που ανησυχεί τους πυροσβέστες είναι το τμήμα που κατευθύνεται προς τον Κορινθιακό κόλπο.

Δείτε την έκταση του μετώπου λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι:

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά. Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό», δήλωνε νωρίτερα ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά. Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ» πρόσθεσε ο αρχηγός της πυροσβεστικής.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έως αυτή την ώρα, έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Σχίνο, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και της Αγίας Παρασκευής.

Ο φόβος των ανέμων

Για την εξέλιξη του καιρού και τις εντάσεις των ανέμων στην περιοχή όπου έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας μίλησε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος:

«Η πυρκαγιά βρίσκεται κοντά στον Κορινθιακό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βορειοδυτικοί άνεμοι που πνεουν να ενισχύονται αρκετά, φτάνουν εκεί στα 6-7 μποφόρ. Αυτές οι εντάσεις θα συνεχιστούν για όλη την ημέρα. Πιστεύω ότι μεσημέρι-απόγευμα θα είναι οι πιο δύσκολες ώρες. Θα έχουμε τις μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές. Δεν θα έχουν σύμμαχο τον καιρό οι αρχές. Η φωτιά τείνει να εξαπλώνεται, δείχνει μια τάση εξάπλωσης».

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη Μαρίνα στη Μαυρολίμνη, κατακαίοντας το παρθένο δάσος που έφτανε μέχρι τη θάλασσα.

«Φοβηθήκαμε για τη ζωή μας». Η φράση αυτή αποτυπώνει τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι κάτοικοι της Κορινθίας από τη φωτιά που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης.

Στην κάμερα του Newsbomb.gr μίλησε ο Έκτορας ένας από τους ψαράδες στον οικισμό Μαυρολίμνη που έμεινε όλη τη νύχτα στην περιοχή.

«Περπατήσαμε 5-6χλμ. για να σώσουμε τα σκάφη μας. Νυχτιάτικα χωρίς εναέρια μέσα ήταν σίγουρο ότι δεν θα σταματούσαν τη φωτιά» είπε αρχικά στο Newsbomb.gr.

Όπως εξήγησε «αν δεν προλαβαίναμε με τις βενζίνες που είχαν τα σκάφη θα γινόταν χαμός».

Κληθείς να εκτιμήσει το μέγεθος της καμένης έκτασης εξήγησε ότι «η περιοχή από τον Σχίνο μέχρι τη Μαυρολίμνη είναι είναι 10χλμ. Κάηκε όλο το βουνό».

«Φοβηθήκαμε και για τη ζωή μας κάποια στιγμή. Η φωτιά κινούνταν με αστραπιαία ταχύτητα» εξήγησε ο ψαράς από τη Μαυρολίμνη.

«Ζήσαμε μια κόλαση στην κυριολεξία. Δεν περιμέναμε να ζήσουμε τέτοιο κακό» δήλωσε δεύτερος ψαράς από την περιοχή.

Όπως εξήγησε «αυτό ήταν ένα παρθένο δάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς».

Δείτε βίντεο από την κόλαση φωτιάς το βράδυ στην περιοχή

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ - Ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι