ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ στην Κορινθία: Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί - Νέο μήνυμα 112 στους κατοίκους

Φωτιά ΤΩΡΑ στην Κορινθία: Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί - Νέο μήνυμα 112 στους κατοίκους

Φωτιά ΤΩΡΑ στην Κορινθία: Με νέο μήνυμα μέσω του 112 όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες - Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι - Μέγαρα μετά και την ενίσχυση των ανέμων.

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Κορινθία, ενώ σε εκκένωση και του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, λόγω της ενίσχυσης των ανέμων προχώρησαν οι Αρχές.

Εντολή για την εκκένωση και του Αλεποχωρίου δόθηκε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι. Η αστυνομία καλεί τους κατοίκους του χωριού μέσω των μεγαφώνων των περιπολικών να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Νωρίτερα SMS στα κινητά τους έλαβαν από το 112 οι κάτοικοι των περιοχών από το Χάνι Δερβενίου έως την Άνω και Κάτω Πευκενέα για να απομακρυνθούν από την περιοχή προς τα Μέγαρα. Στο μήνυμα γινόταν λόγος για «ραγδαία ενίσχυση των ανέμων».

112 μήνυμα
Το μήνυμα από το 112 για τη φωτιά στην Κορινθία

Η καλή εικόνα από το πύρινο μέτωπο, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης, κράτησε μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα, οπότε και ενισχύθηκαν οι άνεμοι, φτάνοντας τα 7 μποφόρ, ενώ μετά τις 2 το μεσημέρι, η κατάσταση εκτροχιάστηκε με τις Αρχές να προχωρούν στις εκκενώσεις οικισμών.

fotia-korinthia-araxni.jpg

Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν μηχανήματα για να ανοίξουν δρόμους στα Γεράνια Όρη, με τις Αρχές να έχουν διακόψει την κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκλωβισμού.

Βίντεο από την περιοχή Περιγυάλι:

Η φωτιά κατά πληροφορίες έχει κάψει τουλάχιστον 5-6 σπίτια όπως είπαν νωρίτερα στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Λουτρακίου και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.

«Το μέτωπο είναι τεράστιο και δεν μαζεύεται»

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιάννης Γκιώνης, ανέφερε, «είναι δύσκολη η κατάσταση, είναι άσχημη η εικόνα γενικότερα, η φωτιά εξελίσσεται πολύ άσχημα. Έχουν αυξηθεί οι άνεμοι και δυστυχώς το μέτωπο είναι τεράστιο και δεν μαζεύεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά εκτείνεται χιλιόμετρα από το Σχίνο μέχρι το Αλεποχώρι και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν αγώνα να την μπορέσουν να περιορίσουν με όποιον τρόπο μπορούν.

Η φωτιά όπως φαίνεται και από τις εικόνες του Newsbomb.gr πλησιάζει επικίνδυνα σε μοναστήρι της περιοχής το οποίο φαίνεται ότι έχει περικυκλωθεί από τους καπνούς.

fwtia-korinthia-monasthri.jpg

Η φωτιά δημιουργεί τον δικό της καιρό - Στάχτες μέχρι την Ικαρία

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΑΜΣ) της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 km/h. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά ΑΜΣ βρίσκεται στον Ισθμό, δε θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Ακολουθεί η περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς στο Σχινό και διάγραμμα ταχύτητας του ανέμου στον Ισθμό.

Εξαιτίας των ισχυρών ΔΒΔ ανέμων, καπνός και στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχινού έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας και τις Κυκλάδες.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει τις επόμενες σημαντικές αλλαγές:

  • Υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 m (αντί για 100 m του IRIS 1.0)
  • Δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ στην Κορινθία: Κύκλωσαν την περιοχή οι φλόγες - Συγκλονιστικές εικόνες