ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Οι επικίνδυνες περιοχές στην Αττική – Τα νέα εναέρια μέτρα πρόληψης

Πυρκαγιές: Οι επικίνδυνες περιοχές στην Αττική – Τα νέα εναέρια μέτρα πρόληψης
InTime

Η φωτιά στην Κορινθία έφερε στην επιφάνεια τις επικίνδυνες περιοχές που θα έπρεπε να έχουν ήδη αποκτήσει αντιπυρικές ζώνες και να έχει γίνει αποψίλωση. Νέα εναέρια μέσα για την πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας.

Σε κατάσταση συναγερμού είναι από το βράδυ της Τετάρτης η πυροσβεστική υπηρεσία καθώς η φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας έχει φτάσει ως τα Μέγαρα και έκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στις περιοχές όπου εξαπλώθηκε ραγδαία η πυρκαγιά δεν είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα, όπως η αποψίλωση και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσβεση.

Συνολικά, όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στη χώρα υπάρχουν 31 περιοχές μεγάλης επικινδυνότητας αναφορικά με τις πυρκαγιές οι οποίες θα έπρεπε ήδη να είναι προετοιμασμένες. Στο ρεπορτάζ αναλύθηκε πως δεν έχουν προχωρήσει όλες οι εργασίες που θα έπρεπε, όπως και το ποιες είναι οι 18 από αυτές τις περιοχές που ανήκουν στην Αττική. Αναλυτικά:

  • Λαυρεωτική-Κερατέα
  • Μαρκόπουλο-Μεσογαίας
  • Ραφήνα-Πικέρμι
  • Σπάτα-Λούτσα
  • Νέα Μάκρη-Μαραθώνας
  • Εκάλη-Νέα Ερυθραία
  • Κρυονέρι-Άνοιξη-Δροσιά-Ροδόπολη-Διόνυσος
  • Κάλαμος-Μαρκόπουλο, Ωρωπός, Αφίδναι
  • Θρακομακεδόνες-Μενίδι
  • Μάνδρα-Βίλια
  • Αιάντειο Σαλαμίνας

Με εξαίρεση την Ιπποκράτειο Πολιτεία και το Τατόι όπου έγιναν εργασίες αποψίλωσης και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, δεν έχουν προχωρήσει τα προληπτικά μέτρα σε καμία από τις παραπάνω περιοχές.

Πρόληψη με εναέρια μέσα

Αντίθετα, έχει προχωρήσει η διαδικασία για την προμήθεια εναέριων μέσων πυρόσβεσης αλλά και πρόληψης. Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουνίου θα μισθωθούν με σύμβαση έργου έξι αεροπλάνα τύπου Air Tractor Fire Boss. Τα εν λόγω αεροσκάφη διαθέτουν αυτονομία πτήσης 5 ωρών και χωρητικότητα νερού 3 τόνων.

Στόχος είναι να γίνονται μόνιμες εναέριες περιπολίες, έτσι ώστε να προλαμβάνονται πυρκαγιές όπως αυτή που καίει εδώ και τρία 24ωρα σε Κορινθία και Αττική. Παράλληλα, υπάρχει η προοπτική να αγοραστούν από την Ελλάδα 30 τέτοια αεροσκάφη, με κόστος αγοράς τα 3 με 4 εκατ. ευρώ το καθένα.

Αν αυτό συμβεί, θα υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν εναέριες περιπολίες ενώ έχουν φορτίο νερού, εναλλάξ σε όλες τις κρίσιμες ώρες και πάνω από τις περιοχές όπου ο χάρτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά θα είναι στο πορτοκαλί και το κόκκινο. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άμεσα τις πρώτες ρίψεις νερού για να προλαμβάνουν την εκδήλωση πυρκαγιάς στο αρχικό της στάδιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.020 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 56 θάνατοι και 617 διασωληνωμένοι