ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στο Newsbomb.gr: Να αναθεωρηθούν τα ηλιακά όρια για το εμβόλιο της AstraZeneca

Λινού στο Newsbomb.gr: Να αναθεωρηθούν τα ηλιακά όρια για το εμβόλιο της AstraZeneca

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΓια τις περιπτώσεις των θρομβώσεων, τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson και τις έρευνες σε παιδιά κάτω των 12 ετών μίλησε στο Newsbomb.gr η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis. εξέφρασε, την ανησυχία της αναφορικά, με το εμβόλιο της AstraZeneca, στις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Newsbomb.gr, πρέπει να αναθεωρηθούν τα ηλικιακά όρια, αναφορικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα άλλα. Ειδικότερα η καθηγήτρια ανέφερε πως, «σαφώς και πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα τα ηλικιακά όρια, στις γυναίκες κάτω των 50 ετών. Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, θα πρέπει τα συγκεκριμένα άτομα να εμβολιάζονται με τα mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες μία 63χρονη στη Μυτιλήνη έχασε τη ζωή της καθώς υπέστη θρόμβωση περίπου έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό της για τη νόσο COVID-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Στο ερώτημα σχετικά με αν υπάρχει ενδεχόμενο προβλήματος σε παρτίδες εμβολίων της Johnson&Johnson, η κ. Λινού, απάντησε, «ο επίσημος Αμερικανικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, αναφέρει ότι και το εμβόλιο της Johnson&Johnson μπορεί να προκαλέσει περιστατικά θρόμβωσης. Ειδικότερα, γυναίκες κάτω των 50 ετών πρέπει να επιλέγουν, άλλο εμβόλιο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές εάν για τον οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να κάνουν το συγκεκριμένο».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών, άνω των 12 ετών λέγοντας, πως «πρέπει να ξεκινήσει, ο εμβολιασμός στις παιδικές ηλικίες. Στην Αμερική τα παιδιά ήδη εμβολιάζονται με τα εμβόλια της Pfizer και Moderna. Πρώτα όμως πρέπει να εγκριθούν τα εμβόλια για τα παιδιά, και αφού γίνει αυτό να διατεθούν σε όλο των παιδικό πληθυσμό», είπε.

Κλείνοντας, η κ. Λινού μίλησε για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού αλλά και για τον ερχόμενο χειμώνα.

«Είναι πιθανόν να χρειαστούμε και τρίτη δόση εμβολίου, ωστόσο δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα. Αυτή την στιγμή γίνονται έρευνες για το αν υπάρχει πιθανότητα, κάποιος που έχει εμβολιαστεί η που έχει νοσήσει να ξανά νοσήσει, και επίσης αν θα υπάρξουν κάποιες μεταλλάξεις, οι οποίες δεν θα ανταποκρίνονται στα εμβόλια. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα είμαστε τον χειμώνα γιατί ακόμα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί», επισήμανε η καθηγήτρια.

Τέλος, επισημαίνει ότι το όφελος από τους εμβολιασμούς είναι μεγάλο γιαυτό και θα πρέπει να σπεύσουν οι Έλληνες στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο θάνατος της 63χρονης από τη Μυτιλήνη

«Καμπανάκι» χτύπησε ο θάνατος της 63χρονης στη Μυτιλήνη, η οποία έχασε τη ζωή της, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (25/05), καθώς υπέστη θρόμβωση περίπου έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό της για τη νόσο COVID-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ από το MEGA, η 63χρονη είχε εμβολιαστεί στις 2 Μαρτίου και το επεισόδιο θρομβοεμβολής σημειώθηκε την 1η Απριλίου, δηλαδή έναν μήνα μετά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η αρμόδια επιτροπή η οποία μελετούσε από την αρχή την περίπτωσή της, δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συμπέρασμα για το αν σχετίζεται ή όχι με τον εμβολιασμό. Από την πλευρά του, ο σύζυγός της σε σχετικές δηλώσεις στο MEGA ανέφερε πως η 63χρονη είχε αφαιρέσει όγκο από τον πνεύμονα, ακολουθούσε συντηρητικό τρόπο ζωής και πρόσθεσε:

«Μιλούσαμε με πάρα πολλούς φίλους από την Αθήνα όλη την ημέρα και ξαφνικά το μεσημέρι, κατά τις 15:00, μου λέει "δεν αναπνέω, λίγο νερό". Πήραμε το ασθενοφόρο, έπαθε ανακοπή μέσα στο ασθενοφόρο».

Κρίσιμη η κατάσταση της 44χρονης από την Κρήτη με θρόμβωση στον εγκέφαλο

Σταθερά κρίσιμη είναι η κατάσταση της 44χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ, η οποία εμφάνισε θρομβώσεις, λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca, όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η 44χρονη γυναίκα εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ωστόσο λίγες μέρες αργότερα άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία. 7 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου άρχισε να εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα, μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο και έγινε εισαγωγή της στην Αιματολογική του νοσηλευτικού ιδρύματος με τους γιατρούς να παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας της.

Στη συνέχεια ωστόσο επιδεινώθηκε ραγδαία και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ όπου νοσηλεύεται. Η 44χρονη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστη ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο θρομβοπενίας μετά από τον εμβολιασμό, το οποίο παρουσιάζεται σε ένα άτομο στις 200.000 πληθυσμού.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Τα σοβαρά περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ είναι τα τέσσερα περιστατικά τα οποία γνωρίζουμε και έχει αξιολογήσει η Επιτροπή του ΕΟΦ και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και αύριο» δήλωσε στο MEGA

«Όλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν υπάρχουν άλλα περιστατικά» συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ για το ενδεχόμενο τα περιστατικά αυτά να οδηγήσουν σε πρόωρη παύση των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Astrazeneca, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας τόνισε πως δεν θεωρεί πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Να πούμε ότι πέρα από τα περιστατικά, πολλές χιλιάδες κόσμου έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca και αυτοί είναι οι αριθμοί που κινούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Σε κάθε περίπτωση όλα τα επιστημονικά όργανα και οι επιστήμονες είναι σε επαγρύπνηση, ώστε να αξιολογούνται αυτά τα περιστατικά και να λαμβάνονται οι αποφάσεις» συμπλήρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αεροπειρατεία: Η ΕΥΠ «σαρώνει» κάμερες και λίστα επιβατών - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία