ΕΛΛΑΔΑ

Έξι φορές ισόβια και 500 χρόνια στο «συνδικάτο του εγκλήματος»

Έξι φορές ισόβια και 500 χρόνια στο «συνδικάτο του εγκλήματος»

Έξι φορές ισόβια και 500 χρόνια πρόσκαιρων καθείρξεων «μοίρασε» αργά σήμερα το βράδυ στους 18 καταδικασθέντες για την υπόθεση του αποκαλούμενου «συνδικάτου του εγκλήματος» στο οποίο αποδίδεται –μεταξύ άλλων- η κινηματογραφική απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου με λύτρα 30 εκατομμύρια ευρώ, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Τόσο ο Παναγιώτης Βλαστός όσο και ο Ιωάννης Σκαφτούρος, έγκλειστοι ήδη στις φυλακές για άλλα αδικήματα, καταδικάστηκαν σε ποινή δύο φορές ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης, καθώς κατά την κρίση των δικαστών είναι οι ηθικοί αυτουργοί τόσο της απαγωγής του εφοπλιστή όσο και της δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου.

Για την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου οι δικαστές έκριναν ότι οι Βλαστός και Σκαφτούρος συντόνιζαν μέσα από τις φυλακές τις ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης. Και μαζί με τους με τους Απόστολο Πετράκη και Χαράλαμπο Μουστάκα σχεδίασαν και εκτέλεσαν την απαγωγή.

Το δικαστήριο απέδωσε το ρόλο του φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου, το 2008 στο Γαλάτσι, στον Αριστομένη Κλεφτόγιαννη με συνεργό του τον Γιώργο Κατσαγάννη, ενώ έκρινε ότι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι οι 17 από τους 18 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων οι Βασίλης Στεφανάκος, Γιώργος Τρομπούκης , Ιωάννα Χήρα, Ιωάννης Θώδης, Πολυτίμη Γεώργα κ.α

Αναλυτικά οι ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είναι οι εξής:

• Παναγιώτης Βλαστός, δύο φορές ισόβια και επιπλέον ποινή 66 ετών και 12 μηνών.

• Ιωάννης Σκαφτούρος, δύο φορές ισόβια και επιπλέον 46 χρόνια και 24 μήνες.

• Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή 24 χρόνια και 24 μήνες.

• Γιώργος Κατσαγάννης, ισόβια και 29 χρόνια και 6 μήνες.

• Απόστολος Πετράκης, κάθειρξη 24 ετών και έξι μηνών.

• Χαράλαμπος Μουστάκας, 19 χρόνια και 6 μήνες.

• Γιώργος Τρομπούκης, 15 χρόνια

• Βασίλης Στεφανάκος, 25 χρόνια

Επίσης ποινές 15ετούς κάθειρξης στον καθένα επιβλήθηκαν στους Ιωάννη Θώδη, Κων/νο Ανδρέου, Boban Ristevski και 10ετούς κάθειρξης στους Εμμανουήλ Σκαρλάτο, Ιωάννη Θεοδωράκη και Παναγιώτη Σοϊλέδη.

Ποινές 8ετούς κάθειρξης επιβλήθηκαν στους Ιωάννη Καλογερίδη, και Χριστόφορο Λασιθιωτάκη, ενώ οι δύο γυναίκες που κρίθηκαν ένοχες για συμμετοχή στην οργάνωση, Πολυτίμη Γεωργά (σύντροφος του Σκαφτούρου) και Ιωάννα Χήρα (πρώην σύζυγο του Βλαστού), καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 7 ετών η καθεμία.

Αθώοι όλων των κατηγοριών κρίθηκαν δύο από τους αρχικά 20 κατηγορούμενους, η δικηγόρος Ελισάβετ Πούλιου και ο Εμμανουήλ Λασιθιωτάκης.

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο προκειμένου να αποφασίσει επί των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης της ποινής που έχουν υποβάλει 7 κατηγορούμενοι.

Διαβάστε επίσης: Ένοχοι 6 για την απαγωγή του Παναγόπουλου