ΕΛΛΑΔΑ

Covid-free μαγαζιά στην εστίαση: Τι λένε στο Newsbomb.gr oι φορείς - Γιατί προβληματίζονται

Covid-free μαγαζιά στην εστίαση: Τι λένε στο Newsbomb.gr oι φορείς - Γιατί προβληματίζονται

Ορθάνοικτο άφησε ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες από τη Βουλή της Βουλής το ενδεχόμενο να υπάρξουν covid-free μαγαζιά στην εστίαση, λέγοντας πως παραδείγματος χάριν κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

«Ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορέψει σε έναν παραδείγματος χάριν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς είπε πως για να ισχύσει αυτό θα πρέπει να αλλάξει και η νομοθεσία που διέπει τον κλάδο, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν το δικαίωμα άρνησης παροχής υπηρεσιών.

Ο κ. Καββαθάς ανέφερε πως επαφίεται στην κάθε επιχείρηση πώς θα χαρακτηρίσει τον εαυτό της, προσθέτοντας πως αν θέλει να χαρακτηριστεί ως covid- free επιχείρηση, τότε θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους».

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ υπογράμμισε ότι στις όποιες αποφάσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων ρόλο θα παίξει και ο αριθμός, το ποσοστό των εμβολιασμένων έως το Φθινόπωρο. «Αν είναι υψηλά τα ποσοστά της τάξεως του 70%-80%, τότε μια επιχείρηση είναι εύκολο να πει ότι θα δέχεται μόνο τους εμβολιασμένους προκειμένου να προστατευθεί το προσωπικό και οι πελάτες της. Αν όμως είναι χαμηλά τα ποσοστά, τότε θα είναι δύσκολο να διώξει κάποιον από την επιχείρησή του», σημείωσε.

Ο κ. Καββαθάς εξέφρασε την άποψη πως μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμο λόγω και των προσωπικών δεδομένων, ενώ εστίασε στο γεγονός πως θα πρέπει να υπάρχει κι ένα άτομο ή ένα μηχάνημα που θα ελέγχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα επιδεικνύει ο πελάτης, κάτι που σημαίνει πως οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν επιπλέον εξοπλισμό.

Τόνισε πάντως πως αυτό που είπε ο πρωθυπουργός δεν είναι κακό. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τις φοβίες, τις ανησυχίες και τις προκαταλήψεις ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός γιατί μόνο έτσι θα ξανακερδίσουμε την κανονικότητα», υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς.

Ο πρόεδρος των εστιατόρων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Νewsbomb.gr πως οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι υπέρ της ασφάλειας των καταστημάτων τους αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπουν στη διαδικασία να δέχονται μόνο εμβολιασμένους. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τον αστυνόμο, είμαστε άνθρωποι του επιχειρείν και στόχος μας είναι οι επιχειρήσεις μας να βγάζουν κέρδος», ανέφερε ο κ. Δαβερώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι λάθος η στόχευση από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι αναγκαίο να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού αλλά "δεν μπορείς να διαχωρίζεις τους πολίτες". Επίσης ο πρόεδρος εστιατόρων Αττικής σημείωσε πως σε περίπτωση που ισχύσουν τα covid-free μαγαζιά στην εστίαση θα μειωθεί η πελατεία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν οικονομικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις.

«Πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε όλοι μαζί, να ανταλλάξουμε απόψεις και να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης που δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις επιχειρήσεις του κλάδου», κατέληξε ο κ. Δαβερώνης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.