Στα 11 δισ. Ευρώ οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Newsroom Newsroom

Στα 11 δισ. Ευρώ οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Πολλά προβλήματα εμφανίζονται στην καταβολή εισφορών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιοώργο Κουτρουμάνη.

Σε στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος, αναφέρει πως οι συνολικές οφειλές προς τα ταμεία, ανέρχονται στα 11 δισ. Ευρώ, ενώ από το σύνολο των οφειλών μπορούν να αναζητηθούν μόνο τα 7 δισ. Ευρώ.

Ο κ. Κουτρουμάνης τονίζει πως οι οφειλέτες ξεπερνούν τους 800.000. Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, από τους 807.870 ασφαλισμένους οι 434.000 ή ποσοστό 54% καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. Αντίστοιχα, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων το ποσοστό των συνεπών ασφαλισμένων είναι το 62% του συνόλου.

Ο υπουργός Εργασίας διέψευσε, με κατηγορηματικό τρόπο, σενάρια για ενδεχόμενη νέα μείωση μισθών και συντάξεων τους επόμενους δυο μήνες, πρόσθεσε όμως ότι για να μην απαιτηθούν στο μέλλον νέα μέτρα, θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά την αναπλήρωση των απωλειών των ασφαλιστικών Ταμείων από το «κούρεμα» των αποθεματικών τους που είχαν επενδυθεί σε τίτλους του Δημοσίου, επανέλαβε ότι θα ενεργοποιηθεί διάταξη νόμου που προβλέπει τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο υπό σύσταση Ταμείο Στήριξης του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Ανησυχητική, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, είναι η εικόνα στην αγορά εργασίας, αφού χιλιάδες επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές και περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση από 1 έως 5 μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved