ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η Νέα Σμύρνη «πρασινίζει» και έχει στόχο να ξεφορτωθεί τους πράσινους κάδους

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η Νέα Σμύρνη «πρασινίζει» και έχει στόχο να ξεφορτωθεί τους πράσινους κάδους
Facebook

Έχοντας συνηθίσει οι Δήμοι να έρχονται στο προσκήνιο για κακοτεχνίες, έλλειψη καθαριότητας και προβλήματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ο Δήμος της Νέας Σμύρνης κάνει τη διαφορά και βαδίζει, μέσα από τις δράσεις και την στρατηγική που χαράσσει η τοπική αυτοδιοίκηση, προς μία «πράσινη» επανάσταση.

Οι στρατηγικές όμως χαράσσονται από ανθρώπους με όραμα και «φρέσκες» ιδέες που συμβαδίζουν με τις διεθνείς εξελίξεις. Διαφέρουν δηλαδή από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις και τις προχειροδουλειές που είχαμε συνηθίσει οι περισσότεροι όταν αναφερόμασταν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην εικόνα του δήμου μας ή της γειτονιάς μας.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Νέας Σμύρνης κ. Γιώργος Κρικρής, που σπάνια θα τον πετύχεις στο Δημαρχείο, μιας και βρίσκεται συνεχώς στη «δράση», αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα περιβάλλοντος με συνέπεια και σοβαρότητα.

Στόχος του, όπως τονίζει στο Newsbomb.gr, είναι η Νέα Σμύρνη να έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα τα επόμενα χρόνια, μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στη χωματερή, παρακινώντας τους κατοίκους να αυξήσουν την ανακύκλωση και τελικά στην επόμενη πενταετία καταργώντας τους κλασικούς πράσινους κάδους, όπου συσσωρεύονται χωρίς κανένα διαχωρισμό τα σκουπίδια.

O Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Νέας Σμύρνης κ. Γιώργος Κρικρής

Η «πράσινη» επανάσταση ξεκινά από το σπίτι

«Βασικό μέλημα είναι το Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περάσει μέσα από τους Δήμους, μέσα από την αυτοδιοίκηση. Αν οι τοπικές κοινωνίες καταλάβουν ότι η κλιματική κρίση μας αφορά, τότε μόνο είναι εφικτό να προλάβουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις για τον πλανήτη μας και το περιβάλλον», τονίζει στο Newsbomb.gr ο κ. Κρικρής.

«Ως Δήμος, έχουμε βάλει στόχο να μειώσουμε την παραγωγή απορριμμάτων που καταλήγουν στη χωματερή, προσπαθώντας να αυξήσουμε τη διαλογή στην πηγή. Παραχωρούμε στους πολίτες ειδικούς κάδους για μέσα στα νοικοκυριά, με απώτερο σκοπό την αύξηση της ανακύκλωσης και τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών», προσθέτει ο κ. Κρικρής.

«Σχεδιάζουμε από 1η Οκτωβρίου ένα πρόγραμμα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών πόρτα - πόρτα, αρχίζοντας πιλοτικά από κάποιες γειτονιές. Ας μην γελιόμαστε δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να ξεκινήσει σε όλη την πόλη, απαιτείται πάρα πολύ προσωπικό, αλλά καλό είναι να το βλέπουμε ως ένα μεγάλο βήμα», αναφέρει στο Newsbomb.gr.

Όσον αφορά στους μακροπρόθεσμους στόχους, ο κ. Κρικρής «ονειρεύεται» - και όλα δείχνουν πως θα το καταφέρει - μία Νέα Σμύρνη χωρίς «πράσινους» κάδους. «Περνάμε από το στάδιο που μας ένοιαζε μόνο η καθαριότητα και η καθαρή γειτονιά και επικεντρωνόμαστε στο πώς θα μειώσουμε τη χρήση των πλαστικών. Στόχος μας, την επόμενη 5ετία, ο κλασσικός πράσινος κάδος να εξαφανιστεί. Η ανακύκλωση στην περιοχή να φτάσει στο 30 με 40% και όλα τα οργανικά υλικά να καταλήγουν στους ειδικούς καφέ κάδους, τους οποίους και θα αυξήσουμε», λέει ο κ. Κρικρής, τονίζοντας πως όλο και περισσότεροι πολίτες είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πραγματοποιήσαμε τρεις ενημερωτικές ημερίδες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Τολμώ να πω ότι είχαμε μεγάλη αποδοχή, πράγμα πολύ σημαντικό, καθώς αυτό δείχνει πως οι πολίτες της Νέας Σμύρνης είναι έτοιμοι να γίνουν δέκτες του οικολογικού μηνύματος. Καταλαβαίνουν ότι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και οι ενέργειες που ξεκινούν μία πράσινη επανάσταση στην πόλη μας δεν είναι μόδα, αλλά μία αναγκαιότητα», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος στο Newsbomb.gr, υπογραμμίζοντας παράλληλα πόσο σημαντική είναι η συμβολή της νέας γενιάς για την εμπέδωση της κουλτούρας ανακύκλωσης στη χώρα.

Πρώτα στην ατζέντα του κ. Κρικρή βρίσκονται, άλλωστε, τα σχολεία της Νέας Σμύρνης, με τον ίδιο να τα επισκέπτεται και να παρουσιάζει στους μαθητές τεχνικές επαναχρησιμοποίησης, προγράμματα κομποστοποίησης και βιωματικά παιχνίδια ανακύκλωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φετινή διοργάνωση του πρώτου ψηφιακού σχολικού πρωταθλήματος ανακύκλωσης στο 7ο Δημοτικό σχολείο, το οποίο ανέδειξαν ακόμα και τα διεθνή Μέσα εξαίροντας τις επιδόσεις των μαθητών.

Τέλος, στην «πράσινη» στρατηγική συμπεριλαμβάνεται και η προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τον Δήμο, αλλά και η εγκατάσταση σε διάφορα σημεία της πόλης σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης.

Το πανευρωπαϊκό πειραματικό project upPE-T

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης συμμετέχει και σε ένα πανευρωπαϊκό πειραματικό project , το έργο upPE-T, που στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου υλικού, ενός αποδομήσιμου βιοπλαστικού, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή συσκευασιών τροφίμων και ποτών.

Οι πλαστικές συσκευασίες οι οποίες αποτελούν σχεδόν το 60% των συνολικών πλαστικών απορριμμάτων στην Ευρώπη επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον λόγω της ανθεκτικότητας και της αργής αποσύνθεσης τους. Το έργο upPE-T φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος των δράσεων συμμόρφωσης με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πλαστικά σε μια Κυκλική Οικονομία που θα οδηγήσουν στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης συσκευασιών τροφίμων και ποτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.