ΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητές φτιάχνουν πλατφόρμα ψηφιακών αγορών για αγρότες – Η ομάδα του Farmit.gr στο Newsbomb.gr

Φοιτητές φτιάχνουν πλατφόρμα ψηφιακών αγορών για αγρότες – Η ομάδα του Farmit.gr στο Newsbomb.gr
O 22χρονος φοιτητής στο τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης/Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημήτρης Κατσακιώρης, μέλος της πενταμελούς ομάδας του Farmit.gr

Μια ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι Έλληνες αγρότες θα μπορούν να διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εξασφαλίζουν την προμήθεια φρέσκων προϊόντων απευθείας από το χωράφι, με ένα μόνο «κλικ», δημιούργησαν πέντε φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου 

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Newsbomb.gr οι πέντε φοιτητές, με την πλατφόρμα αυτή δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές ν’ αγοράσουν φρέσκα τοπικά προϊόντα, επιλέγοντας είτε την κατ’ οίκον διανομή είτε την παραλαβή προϊόντων από το σημείο (π.χ. αγρόκτημα) του παραγωγού.

Οι παραγωγοί απολαμβάνουν μεγαλύτερη έκθεση σε καταναλωτικό κοινό, με βιώσιμες/αξιοπρεπείς τιμές των προϊόντων τους, ενώ τους παρέχονται και προσαρμοσμένα δεδομένα από τις πωλήσεις τους.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί της, η πλατφόρμα «στηρίζει την εγχώρια οικονομία, ενισχύει τις ανέπαφες συναλλαγές (διαφάνεια και υγειονομική ασφάλεια) και συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης των τόνων τροφίμων, μέσω προσφοράς στις κοινωνικές δομές».

Το λογότυπο του Farmit.gr

Μάλιστα, όπως εξηγεί στο Newsbomb.gr o 22χρονος φοιτητής στο τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης/Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημήτρης Κατσακιώρης, μέλος της πενταμελούς ομάδας, η πλατφόρμα, αν και θα κάνει πρεμιέρα στο διαδίκτυο στις αρχές του 2022 έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον παραγωγών, καταναλωτών, αλλά και επενδυτών, «που ήδη δήλωσαν έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση και επέκταση της farmit.gr».

Πέραν του Δημήτρη Κατσακιώρη, στην πενταμελή ομάδα της farmit.gr συμμετέχουν οι φοιτητές στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μαργαρίτα Φωτίου και Δημήτρης Τροβιάς, στο Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Φίλιππος Κουφόπουλος και στο Περιβάλλοντος η Έλενα Γιαννακοπούλου. Την καθοδήγηση της ομάδας ανέλαβε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννης Κίνιας.

Η ομάδα του Farmit.gr

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε η ομάδα του Farmit.gr στο Newsbomb.gr:

  • Πώς σας ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία της εφαρμογής;

Η ιδέα ξεκίνησε στις αρχές του Ιανουαρίου 2021 στα πλαίσια του διαγωνισμού Junior Achievement Greece 2021, όπου και βραβευτήκαμε ως η 3η καλύτερη φοιτητική start up στην Ελλάδα! Στον διαγωνισμό συμμετείχαμε ως φοιτητική ομάδα του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στα πλαίσια του μαθήματος της Επιχειρηματικότητας του Δρ. Ιωάννη Κίνια του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, που γίνεται σε συνδιδασκαλία με το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας κ Διοίκησης!

  • Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με μια εφαρμογή που αφορά τον πρωτογενή τομέα;

Αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση covid-19 που μας απομάκρυνε από τις λαϊκές αγορές, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε ενεργά με το συγκεκριμένο project. Παράλληλα, με την υγειονομική κρίση παρατηρήσαμε την άνθιση του ηλεκτρονικού εμπορίου, δείγμα της αποδοχής-ωριμότητας της τεχνολογίας στη χώρα μας, σε καθημερινό επίπεδο. Όντας και οι ίδιοι από αγροτικές περιοχές και γνωρίζοντας “από πρώτο χέρι” τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, θελήσαμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας που να ικανοποιεί τις “σύγχρονες” ανάγκες τόσο των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών.

  • Υπάρχουν αντίστοιχες στην Ελλάδα;

Στην ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αντίστοιχες ψηφιακές πλατφόρμες, που να φέρνουν σε επαφή τον παραγωγό με τον καταναλωτή. Μόνο κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες παραγωγών και κλειστών ομάδων στα social media, που δεν απολαμβάνουν όμως την ασφάλεια και την ευελιξία που θα προσφέρει η farmit.gr.

  • Πώς λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα;

Αναφορικά με το λειτουργικό μέρος της πλατφόρμας, ο εκάστοτε παραγωγός θα μπορεί να δημιουργήσει το δικό του ψηφιακό κατάστημα σε λιγότερο από 5 λεπτά απ’ όπου θα μπορεί να αναρτεί τα προϊόντα του με αναλυτικές πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Μέσω του μινιμαλιστικού μας interface, η διαδικασία αγορών για τους καταναλωτές, ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά! Από όπου φυσικά, θα μπορούν να παραγγείλουν πληθώρα προϊόντων από έλληνες παραγωγούς και μικρές οικοτεχνίες.

  • Ποια είναι τα οφέλη της farmit.gr για παραγωγούς και καταναλωτές

Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το πελατολόγιό τους και να προβάλλουν τα προϊόντα τους μαζικά σε όλη τη χώρα, σε βιώσιμες τιμές για το κόστος παραγωγής τους. Παράλληλα, τους “εξοπλίζουμε” με στατιστικά δεδομένα από τις πωλήσεις τους real-time, με σκοπό να κάνουν πιο στοχευμένη την παραγωγή τους. Ακόμη, οι σύγχρονες μέθοδοι ιχνηλασιμότητας DNA των τροφίμων μπορούν να αποτελέσουν κομβικό σημείο για την διασφάλιση της ποιότητας (και προέλευσης) των προϊόντων που θα παρέχουμε στους καταναλωτές. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύουμε στην ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης, παραγωγού-προϊόντος και τελικού καταναλωτή.

  • Πότε κάνει πρεμιέρα στο διαδίκτυο;

Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του έτους.

  • Υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές;

Η ανταπόκριση των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών ήταν άμεση! Ενδεικτικά, τουλάχιστον 200 παραγωγοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνεργασίας μαζί μας, ενώ η παρουσία μας τους τελευταίους 3 μήνες στα social media και το διαδίκτυο έχει παρακινήσει μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού κάθε ηλικιακής ομάδας, για αγορές από την πλατφόρμα μας!

  • Επίσης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επενδυτές;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από επενδυτές τόσο της ελληνικής αγοράς, όσο και του εξωτερικού.

  • Μιλήστε μας λίγο για την ομάδα σας; Από πόσα άτομα αποτελείται, λίγα πράγματα για τον καθένα σας… Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Η ομάδα αποτελείται από 5 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου:

  • Κατσακιώρης Δημήτριος: Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου)
  • Κουφόπουλος Φίλιππος: Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου)
  • Μαργαρίτα Φωτίου: Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Σχολή Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου)
  • Γιαννακοπούλου Έλενα: Τμήμα Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
  • Τροβιάς Δημήτριος: Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Σχολή Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου)

Ο Κατσακιώρης Δημήτρης ακολουθεί τη κατεύθυνση της Μηχανικής της Διοίκησης (Management Engineering) του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης. Ακόμη, έχει συμμετάσχει και σε άλλους διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας στο παρελθόν, ενώ τα ακαδημαίκά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται γύρω από το επιχειρείν και τη στρατηγική & μάρκετινγκ των επιχειρήσεων.

Ο Κουφόπουλος Φίλιππος ακολουθεί την κατεύθυνση της Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, με τα ενδιαφέροντά του να επικεντρώνονται γύρω από την εφαρμογή των μαθηματικών και του προγραμματισμού για την επίλυση προβλημάτων τόσο στον τομέα των χρηματοοικονομικών (finance), όσο και των επιχειρήσεων (business).

Η Μαργαρίτα Φωτίου, απόφοιτη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Business Administration) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται γύρω από το Management και την διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Δημήτρης Τροβιάς είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και σπουδάζει Διοίκηση στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης, προεδρεύει επί του Φοιτητικού Συλλόγου τμήματος και ευελπιστεί στο μέλλον να εφαρμόσει την επιχειρηματικότητα στην πράξη.

Η Έλενα Γιαννακοπούλου είναι προπτυχιακη φοιτήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος (Department of Environment) του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται γύρω από την Περιβαλλοντική Μηχανική, Διαχείριση Ενέργειας και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Έχει ενεργό συμμετοχή στη Φοιτητική Κοινότητα, ως πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος της και δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα.

Η ομάδα της farmit.gr είναι ενεργή στα social media: https://instagram.com/farmitgr και https://www.facebook.com/farmit.gr/.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.