ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης: Ποια εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα - Τι ισχύει με τον εμβολιασμό παιδιών

Μαγιορκίνης: Ποια εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα - Τι ισχύει με τον εμβολιασμό παιδιών

Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να την παρακολουθήσουμε στενά τόνισε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην μετάλλαξη Δέλτα ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου ένα μεγάλο κομμάτι πλέον του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, βλέπουμε τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ όπου το ποσοστά είναι πολύ υψηλά και το αποτέλεσμα που έχει η μετάλλαξη Δέλτα.

Επεσήμανε πως είναι αυξημένη η διεισδυτικότητα του στελέχους Δέλτα σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος Α.

Υπογράμμισε πως τα θετικά στοιχεία είναι πως δεν αυξάνονται οι νοσηλείες ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ούτε στο Ισραήλ αλλά δεν μας επιτρέπουν να έχουμε καθησυχασμό.

Παράλληλα, ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο βαριά είναι η νόσηση από αυτή την παραλλαγή. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και στο να μολυνθούν και στο να καταλήξουν στο νοσοκομείο» είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε πως το μεγαλύτερο κομμάτι που δεν έχουν εμβολιαστεί στην χώρα μας είναι οι νέοι και γι αυτό θα πρέπει να επισπευτεί ο εμβολιασμός τους.

Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό των εφήβων;

Σχετικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εφήβων στην χώρα μας δήλωσε πως ίσως προχωρήσουμε σε αυτό με βάση τις ηλικιακές ομάδες. «Ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις πανελλήνιες ώστε να μην έχουν προβλήματα του χρόνου στην πρόοδό τους. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις άλλες χώρες και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ερωτηθείς για το εάν τα διαθέσιμα εμβόλια μας καλύπτουν έναντι αυτής της μετάλλαξης είπε πως τα στοιχεία για το εμβόλιo της Moderna είναι λίγα γιατί δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο και πως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι για τα πιο διαδεδομένα της Pfizer και της Αstrazeneca ενώ οι διαφορές τους είναι μικρές. «Το εμβόλιο της Astrazeneca είχε πρόβλημα κυρίως με την Νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη που δεν την κάλυπτε καλά όμως στην μετάλλαξη Δέλτα βλέπουμε ότι έχει αρκετά καλή κάλυψη και θεωρώ ότι όσοι το έχουν βάλει».

Για το Johnson & Johnson ανέφερε πως ακόμα δεν έχουν αρκετά νούμερα αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης.

Ερωτηθείς για το νέο πειραματικό εμβόλιο που αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης σημείωσε πως τα εμβόλια που έχουν πολυδύναμο χαρακτήρα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και για την γρίπη εδώ και αρκετά χρόνια και είναι αρκετά ελπιδοφόρο για να αντιμετωπίσουμε πολλές νόσους αναπνευστικών συνδρόμων.« Δεν γνωρίζω πόσο κοντά είμαστε για να έχουμε ένα πολυδύναμο αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε ενδεικτικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Με ποιο σκεπτικό αποφάσισε η εισαγγελία ανηλίκων για την επιμέλεια της Λυδίας