ΕΛΛΑΔΑ

H μετάλλαξη «Δ» επιταχύνει τους εμβολιασμούς παιδιών – Μέτρα για ανεμβολίαστους και όχι lockdown

Ζέστη καύσωνας μέτρα lockdown
INTIME

H προέλαση της μετάλλαξης Δέλτα σε όλο τον κόσμο προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς που προσπαθούν να χτίσουν πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας – Τοπικά lockdown και μέτρα για ανεμβολίαστους το εφεδρικό πλάνο

Η μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι πιο μεταδοτική και «χτυπάει» τους πιο νέους σε ηλικία και όσους δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους επιταχύνει τις εξελίξεις και δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Μετά το Freedom Pass, την προτροπή στην Εκκλησία για μεγαλύτερη συμμετοχή στην επιχείρηση «Ελευθερία», το σχέδιο για εμβολιασμό κατ’ οίκον και τον εμβολιασμό σε απομακρυσμένες περιοχές αρχής γενομένης από τα χωριά της Κρήτης το επόμενο βήμα φαίνεται ότι θα είναι ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών.

Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζει και εφεδρικά πλάνα για την αντιμετώπιση των εξάρσεων με τον Άκη Σκέρτσο να ξεκαθαρίζει ότι στο «μενού» βρίσκονται μόνο τοπικά lockdown και μέτρα για ανεμβολίαστους και σε καμία περίπτωση οριζόντια περιοριστικά μέτρα όπως αυτά των προηγούμενων μηνών.

Οι τρεις λόγοι για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17 ετών

Εξηγώντας τους τρεις λόγους για τους οποίους η εθνική επιτροπή εμβολιασμών αναμένεται άμεσα να προχωρήσει στην εισήγησή της για εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι η συζήτηση αυτή γίνεται γιατί:

  • Από όλα τα παιδιά θα νοσήσουν βαρύτερα τα παιδιά αυτής ομάδας
  • Τα παιδιά αυτών των ηλικιών έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα καθώς μετακινούνται από τάξη σε τάξη και αλλάζουν καθηγητές σε αντίθεση με τους μαθητές του Δημοτικού
  • Θέλουμε να προστατεύουμε την ηλικία των πανελληνίων και γι’ αυτό πάντα συμβουλεύουμε τους γονείς να κάνουν τα παιδιά της Β΄ και Γ΄ Λυκείου το εμβόλιο της γρίπης

«Αν δώσουμε το πράσινο φως τότε δεν υπάρχει λόγος να μην ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός αφού έχουμε την έγκριση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Pfizer ενώ μέσα στον Ιούλιο περιμένουμε εγκρίσεις και για άλλα εμβόλια» πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όσον αφορά τα παιδιά 12-15 ετών η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι «θέλουμε να μελετήσουμε ποιες ομάδες έχουν αυξημένη νοσηρότητα στην ομάδα αυτή και θα εισηγηθούμε τον εμβολιασμό τους ακολουθώντας τις μελέτες του ΕΜΑ» ξεκαθαρίζοντας ότι «προφανώς δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός».

Plan B

Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν plan B σε περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων λόγω της ινδικής μετάλλαξης. Η βασική επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι είναι τα τοπικά lockdowns ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να ελέγχονται έγκαιρα οι τοπικές εξάρσεις.

Για τα τοπικά lockdown θα λαμβάνονται υπόψιν, ο αριθμός των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας αλλά και το ποσοστό εμβολιασμού στις περιφερειακές ενότητες ή στις πόλεις και ακολούθως θα αποφασίζονται, εφόσον χρειαστεί, συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα.

H ανάρτηση Σκέρτσου

Το πνεύμα αυτό αποτύπωσε σε ανάρτησή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά».

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια» συνέχισε ο κ. Σκέρτσος.

Όπως τόνισε «τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

«Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει» διεμήνυσε ο Άκης Σκέρτσος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απάτη-μαμούθ 5 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – Συνελήφθησαν γιατροί και ιδιοκτήτρια γηροκομείου