ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους: Μόνο με αρνητικό τεστ οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Green Pass
Intime News

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η τηλεδιάσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας - Προτείνουν οι μη εμβολιασμένοι να μπορούν να μετακινούνται μόνο με αρνητικό PCR ή rapid test - Τα self test θα γίνονται δεκτά μόνο σε ανήλικους. 

Μέτρα για την... αντιμετώπιση των αρνητών και των μη εμβολιασμένων προτείνει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται οι μη εμβολιασμένοι να μπορούν να ταξιδεύουν από νομό σε νομό μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού, είτε μοριακό είτε rapid, ενώ τα self test δεν θα γίνονται δεκτά, παρά μόνο στους ανήλικους. Η εισήγηση αφορά τις μετακινήσεις εντός της χώρας με αεροπλάνα, πλοία, τρένα και λεωφορεία ΚΤΕΛ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στους ανεμβολίαστους, δεδομένου ότι η κάθε έξοδος εκτός νομού θα σημαίνει και επιπλέον κόστος για το rapid test.

Ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το απόγευμα της Πέμπτης (1/7) στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία, πρέπει να πείσουμε όσους είναι δύσπιστοι, όσους διστάζουν να εμβολιαστούν. Εκεί έχουμε στρέψει την προσπάθεια μας», διαμήνυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι ο εμβολιασμός συνιστά «στοιχειώδη αυτοπροστασία».

«Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα είναι το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα», τόνισε.

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, τόνισε ότι τα επόμενα περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, θα είναι αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους.

«Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει», επισήμανε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απάτη-μαμούθ 5 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – Συνελήφθησαν γιατροί και ιδιοκτήτρια γηροκομείου