ΕΛΛΑΔΑ

«Φρένο» του ΣτΕ στην ανοικοδόμηση της Ύδρας

«Φρένο» του ΣτΕ στην ανοικοδόμηση της Ύδρας

«Ολόκληρος ο οικισμός της Ύδρας έχει μνημειακό χαρακτήρα και είναι προστατευόμενος νομοθετικά από το έτος 1962».


Με αυτό το σκεπτικό το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε ως παράνομη την από 1.12.2006 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η ανέγερση εννέα διώροφων κατοικιών συνολικού εμβαδού 698 τ.μ. στη θέση Αυλάκι (λόφος Αγ. Αθανασίου) του Δήμου Ύδρας.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση (υπ’ αριθμ. 978/2012) στον οικισμό του Δήμου Ύδρας δεν επιτρέπεται η ανέγερση νέων κτισμάτων, παρά μόνο η ανοικοδόμηση κατεστραμμένων, η αποκατάσταση ερειπωμένων, όπως επίσης επιτρέπεται και η ανοικοδόμηση στα ακίνητα εκείνα που αποδεικνύεται τεκμηριωμένα ότι προϋπήρξαν κτίσματα και όλα αυτά υπό τον όρο ότι θα έχει προηγηθεί σχετική άδεια του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι δικαστές ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διεθνή σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης και την ελληνική νομοθεσία (Ν. 3028/2002 κ.λπ.) έκριναν ότι «ολόκληρος ο οικισμός της Ύδρας έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός και μνημειακός χώρος, χρήζων επιπρόσθετα ειδικής προστασίας, ως ιστορικός τόπος, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ως τόπος χρήζων ειδικής κρατικής προστασίας, κλπ ».

Κατόπιν αυτού το ΣτΕ δεχόμενο την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου έκανε δεκτές τις σχετικές προσφυγές της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία τη Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και του «Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας - Η Υδραίια Φώκια».