ΕΛΛΑΔΑ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τους ανεμβολίαστους: Ακριβότερο το ταξίδι με πλοίο και αεροπλάνο

Παραλίες

Κορονοϊός: Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύουμε στα νησιά με πλοίο και με αεροπλάνο από τη Δευτέρα (05/07), με τους ανεμβολίαστους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Με το τέταρτο κύμα να καραδοκεί εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, αυξάνονται οι φωνές των ειδικών που πιέζουν για νέα μέτρα, ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αυξήσουν τον εμβολιασμό προκειμένου να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία αυστηρή ατζέντα για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι από αύριο (05/07) θα πληρώνουν ακριβότερο το ταξίδι με πλοία και αεροπλάνα προς τους νησιωτικούς προορισμούς αφού θα χρειαστεί να υποβάλλονται σε rapid ή PCR test το οποίο θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο από τις 15 Ιουλίου όταν και τίθενται σε ισχύ τα μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης, όπου η είσοδος θα γίνεται και πάλι με μοριακό ή rapid test.

Ενώ υπάρχει έντονη φημολογία πως σειρά θα πάρουν και οι μετακινήσεις εντός της χώρας, καθώς όπως είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δε θα πληρώσουν το μάρμαρο οι εμβολιασμένοι. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευτούν οι λίγοι ανεμβολίαστοι».

Ωστόσο, εδώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσο τα «τιμωρητικά» μέτρα θα ωθήσουν όσους αρνούνται να κάνουν το εμβόλια, προς τα εμβολιαστικά κέντρα ή αν θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οικονομική ασφυξία για τους ανεμβολίαστους

Έτσι, από αύριο Δευτέρα όσοι είναι ανεμβολίαστοι ή μη πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να πληρώσουν 20 ή 60 ευρώ για rapid ή pcr test αντίστοιχα, για να μεταβούν σε κάποιο νησί.

Και από τις 15 Ιουλίου τα τεστ γίνονται απαραίτητα και στα καταστήματα εστίασης. Αν υπολογίσει κανείς ότι τα αποτελέσματα των τεστ ισχύουν μόνο για 48 (rapid) ή 72 ώρες (pcr), αυτό σημαίνει ότι ένας ανεμβολίαστος θα χρειαστεί να δίνει για κάθε έξοδο τουλάχιστον 20 ευρώ. Και μία τετραμελής οικογένεια τουλάχιστον 80 ευρώ.

Τι ισχύει από αύριο 5 Ιουλίου

Από την την Δευτέρα 5 Ιουλίου για ταξίδι σε νησί, κάθε ενήλικας θα πρέπει να έχει μαζί του πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με τον κορονοϊό. Σε αντίθετη περίπτωση υποχρεούται να έχει αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών ή rapid τεστ 48 ωρών.

Παρόλα αυτά, όσα παιδιά είναι έως 12 ετών, μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα, ενώ για ανήλικους 12-17 ετών μπορεί να διενεργείται οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

Επίσης, από την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Σημειώνεται, ότι από τα νέα μέτρα για την μετακίνηση εκτός νομού, εξαιρούνται τρία νησιά:

-Εύβοια

-Λευκάδα

-Σαλαμίνα

Παράλληλα, εξαιρούνται από τα μέτρα:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις «τοπικές» εξάρσεις - Ποια μέτρα έχουν πέσει στο «τραπέζι»