ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς: Εστίαση και κέντρα διασκέδασης μόνο με καθήμενους - Βαριές ποινές στους παραβάτες

Χαρδαλιάς: Εστίαση και κέντρα διασκέδασης μόνο με καθήμενους - Βαριές ποινές στους παραβάτες
InTime

Νέα μέτρα: Οι έκτακτες ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά μετά την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων.

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη χώρα, με την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δ» να έχει συμβάλλει σε αυτή, έφερε έκτακτες ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά.

«Η μετάλλαξη Δ είναι ζήτημα χρόνου να επικρατήσει. Αυτό σημαίνει ότι οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και 60% από το Βρετανικό στέλεχος», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθσε:

«Τα κρούσματα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε πολύ νεαρές ηλικίες και σχετίζονται κυρίως με τη διασκέδαση. Κλαμπ, μπαρ και κέντρα διασκέδασης εμφανίζονται ως χώροι εξάπλωσης του ιού».

Όπως είπε, το τελευταίο 10ήμερο παρατηρείται πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων που αγγίζει τα 27 έτη, ενώ το 32% των κρουσμάτων αναφέρουν σαν πιθανή έκθεση τη συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Στο Νότιο Τομέα Αθηνών, όπως ανέφερε, το 66% των κρουσμάτων είναι μεταξύ 15 – 27 ετών.

Όσο το 40% των ενήλικων παραμένει ανεμβολίαστο, η μετάλλαξη Δ απειλή την υγεία τους. Το 99% όσων έχουν πεθάνει το τελευταίο τρίμηνο, στις ηλικίες 65-80, είναι ανεμβολίαστοι σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υφυπουργός.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως το μήνυμα είναι τριπλό. «Εμβολιαστείτε άμεσα, οι νεότεροι προστατέψτε τους γονείς και τους ηλικιωμένους. Κάντε τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self-test, τέσσερα για τον μήνα Ιούλιο. Το 60% των κρουσμάτων εντοπίζονται από αυτά», σχολίασε.

Με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι αποφασίστηκαν νέα μέτρα από την κυβέρνηση, τα οποία θα ισχύουν από την Πέμπτη, 8 Ιουλίου σε ό,τι αφορά τον τομέα της διασκέδασης. Αναλυτικά:

  • Όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με κανόνες χωρητικότητας που έχουν οριστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν ποινή αναστολής λειτουργίας επτά ημερών από την επόμενη ημέρα της παράβασης.
  • Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι 10.000 ευρώ και η αναστολή λειτουργίας 15ήμερη. Σε νέα παράβαση, θα γίνεται αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

«Έκκληση και παράκληση στους νέους να εμβολιαστούν»

«Το έκτακτο αυτό μέτρο έχει σαν στόχο να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού στις νεότερες ηλικίες και να περάσουμε όλοι μαζί ένα πιο ασφαλές, αλλά κυρίως ένα ελεύθερο καλοκαίρι», σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε:

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέοι μας θέλουν να ξεσκάσουν, θέλουν να διασκεδάσουν. Απευθύνομαι λοιπόν ακόμα μια φορά έκκληση, παράκληση, θερμή προτροπή, να εμβολιαστούν άμεσα. Όσο σεβαστή κι αν είναι η επιθυμία για ψυχαγωγία, εξίσου σημαντικός είναι ο άμεσος εμβολιασμός και η συχνή διενέργεια τεστ μέχρι την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Οι ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νυχτερινή διασκέδαση: Τα νέα μέτρα σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια