ΕΛΛΑΔΑ

Το Newsbomb.gr στην Κω: Το νησί με το ξεχωριστό δάσος για τα παγώνια

Παγώνι δάσος Κως
Κωνσταντίνος Χατζηάμμαλος

Όποιος επισκεφθεί το πευκοδάσος της Πλάκας στην Κω θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα εντυπωσιακά όμορφα παγώνια

Στην Πλάκα της Κω κατοικούν εκατοντάδες παγώνια. Δίνουν ένα πολύχρωμο και έντονο αποτύπωμα στο νησί με τα πανέμορφα φτερά τους και την αρχοντιά που τα διέπει.

Το πευκοδάσος επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι, είτε για να περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές στη φύση ή για να δουν και να φωτογραφίσουν αυτά τα πανέμορφα και εξωτικά πουλιά που αποτελούν σημείο αναφοράς στην περιοχή.

Τα παγώνια στο πευκοδάσος της Πλάκας στην ΚωΚωνσταντίνος Χατζηάμμαλος

Το μπλε παγώνι

Σύμφωνα με τις έρευνες και τα δημοσιεύματα στο travel blog της Σοφίας Καραγιάννη, στην Κω και συγκεκριμένα στο δάσος της Πλάκας συναντά κανείς το μπλε παγώνι (Pavo cristatus).

«Είναι τόσο φιλικά και προσιτά που αν κάποιος δοκιμάσει να τα ταΐσει με λίγο ψωμάκι ή κουλούρι μάλλον θα πλησιάσουν να το πάρουν.

Μάλιστα αν είναι περίοδος αναπαραγωγής μπορεί να θαυμάσει κανείς τα αρσενικά παγώνια να επιδεικνύουν τα κάλλη τους στα θηλυκά για να τα εντυπωσιάσουν!

Το αρσενικό έχει πολύ εντυπωσιακή ουρά με μακριά πηδαλιώδη φτερά με πράσινα, μπλε, μαύρα και πορτοκαλί οφθαλμοειδή στίγματα, που την ανοίγει σε σχήμα βεντάλιας, όταν θέλει να εντυπωσιάσει το θηλυκό.

Τα παγώνια είναι ευρέως γνωστά ως το έμβλημα του μεγαλείου, της βασιλικής εξουσίας, της πνευματικής υπεροχής, της ιδανικής δημιουργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Σοφία Καραγιάννη.

Εντυπωσιακά όμορφα τα παγώνια στην ΚωΚωνσταντίνος Χατζηάμμαλος

Ο κόσμος συνυπάρχει με τα παγώνια

«Ο κόσμος συνυπάρχει με τα παγώνια, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς να φοβούνται τους ανθρώπους και είναι εύκολο συνήθως να τα πλησιάσεις. Οι ντόπιοι συχνά επιλέγουν αυτή την εκδρομή, είτε για περίπατο ή για πικ-νικ, μιας και τα παιδιά ξετρελαίνονται και οι μεγάλοι δε χάνουν ευκαιρία να τραβήξουν φωτογραφίες με τα παγώνια», λέει στο Newsbomb.gr η Σέβη Βλάχου, αντιδήμαρχος Τουρισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Κω και συμπληρώνει:

«Η Κως πέραν από όμορφες θάλασσες έχει παρθένο φυσικό περιβάλλον η ανακάλυψη του οποίου από τον επισκέπτη αποτελεί εμπειρία ζωής» προσθέτει.

Τα παγώνια συνυπάρχουν μαζί με τις γάτες στο πευκόδασος της ΠλάκαςΚωνσταντίνος Χατζηάμμαλος

Παγώνι: Το ιερό πουλί της Ήρας

Το παγώνι συναντάται και στην ελληνική μυθολογία, δείγμα ότι ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στους αρχαίους Έλληνες.

Σύμφωνα λοιπόν με το μύθο ο θρυλικός φρουρός μιας ακόμη ερωμένης του Δία, της Ιούς, ήταν ο Άργος. Ένας σκύλος από τα ισχυρότερα και φοβερότερα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας. Ήταν γνωστός ως πανόπτης ή μυριωπός γιατί είχε εκατό μάτια διάσπαρτα σε όλο του το σώμα. Υποτίθεται, έτσι, ότι μόνο μερικά από τα μάτια «κοιμούνταν» σε κάθε στιγμή, ενώ πάντα θα υπήρχαν κάποια που θα έμεναν ανοικτά.

Τον Άργο σκότωσε εκτελώντας διαταγή του Δία, ο θεός Ερμής αφού πρώτα τον αποκοίμισε με τη μουσική του. Μετά από παράκληση της Ήρας, ο Ερμής της παρέδωσε τα εκατό μάτια του και η θεά για να τιμήσει τον άγρυπνο φύλακα, τα διατήρησε για πάντα στην ουρά των ιερών της πουλιών.

pagoni-kos5.jpeg
Επιβλητικά τα παγώνια στην ΚωΚωνσταντίνος Χατζηάμμαλος

Αγαπητό και σε άλλους λαούς

Το ιδιαίτερο πτηνό δεν είχε παρουσία μόνο στην ελληνική μυθολογία αλλά το εξύμνησαν και άλλοι λαοί και άλλες θρησκείες και μάλιστα του αποδίδουν και συμβολισμούς.

Το παγώνι υποδηλώνει τη βασιλεία και χαρακτηριστικά ο βασιλικός θρόνος της Περσίας είναι ο «θρόνος του Παγωνιού». Στον κινέζικο πολιτισμό ήταν συνώνυμο του μεγαλείου και της ομορφιάς και αποτέλεσε έμβλημα της δυναστείας των Μινγκ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.