ΕΛΛΑΔΑ

Χάλκη: Το πρώτο κλάμα νεογέννητου μετά από 5 δεκαετίες

Χάλκη νεογέννητο
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Την περασμένη Κυριακή, ένα κοριτσάκι γεννήθηκε στο νησί, καθώς το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ δεν πρόλαβε να φτάσει εγκαίρως για να γίνει η μεταφορά στη Ρόδο.

Η γέννηση ενός μωρού στη Χάλκη έπειτα από 50 χρόνια προκάλεσε συγκίνηση στο νησί.

Ειδικότερα, την περασμένη Κυριακή 4 Ιουλίου, όμως ένα κοριτσάκι γεννήθηκε στο νησί, καθώς το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ δεν πρόλαβε να φτάσει εγκαίρως για να γίνει η μεταφορά στη Ρόδο. Το νεογέννητο και η μητέρα είναι υγιείς χάρη στη βοήθεια της αγροτικής γιατρού, Αθηνάς Αρβανιτίδου που υπηρετεί στο νησί και των δύο νοσηλευτών, Νίκου Στογιάννη και Μαρίας Αναστάση.

«Ξημερώματα 4 Ιουλίου 2021 και μετά από πάρα πολλά χρόνια σύμφωνα με τις ντόπιες πήγες γεννήθηκε στο νησί της Χάλκης ένα μικρό θαύμα. Ένα υγιέστατο κοριτσάκι είδε το φως της ημέρας στο ιατρείο μας. Μετά την άψογη συνεργασία του προσωπικού του ιατρείου με τα όποια μέσα διαθέτουμε και την υποδειγματική καθοδήγηση που είχαμε από το Γ.Ν. Ρόδου φέραμε εις πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή. Μπορεί να ιδρώσαμε, να κοπιάσαμε και να μείναμε ξάγρυπνοι όλο το βράδυ, αλλά μαζί καταφέραμε αυτό το δύσκολο έργο και όλα αυτά αμέσως άλλαξαν σε συναισθήματα ανακούφισης, χαράς, δικαίωσης, καθώς βλέπαμε τη νεότερη κάτοικο του νησιού μας να βγάζει τις πρώτες της φωνές. Δεν θα θέλαμε να σταθούμε στην καθυστέρηση και στην αντιμετώπιση που είχαμε κατά την πολύωρη «διαπραγμάτευση», όσον αφορά στη διακομιδή και τις πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσαν να προκύψουν στην υγεία του παιδιού, αλλά και της μητέρας, καθώς όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Ωστόσο όλο αυτό, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίζει στο μέλλον. Ως ιατρείο θα θέλαμε να ευχηθούμε στους γονείς και στο ίδιο το κοριτσάκι να είναι υγιές, δυνατό και καλότυχο» αναφέρουν τα τρία μέλη του ιατρικού προσωπικού.

Δήμαρχος Χάλκης: Η μητέρα έμεινε στο νησί και τους εννέα μήνες

«Είναι το γεγονός της χρονιάς, της δεκαετίας! Είναι 50 χρόνια που δεν είχε γεννηθεί μωρό, δεν είχε ακουστεί κλάμα μωρού και όλο το νησί είναι χαρούμενο. Είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, μια νέα ζωή… Είμαστε 200 κάτοικοι και γινόμαστε τώρα 201» περιέγραψε ο δήμαρχος της Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8.

«Είναι δύσκολη απόφαση η τεκνοποίηση, είναι η ανασφάλεια λόγω της έλλειψης ιατρικών υποδομών στο νησί. Όλοι αναζητούν οργανωμένες μαιευτικές δομές για να αποφύγουν ενδεχόμενες επιπλοκές. Είναι μια δύσκολη απόφαση για μια γυναίκα να μπει σε αυτή τη διαδικασία και αν το κάνει, αναζητεί να πάει σε μια κλινική, να είναι κοντά σε ένα μεγάλο νησί. Οπότε γι’ αυτό βγάλαμε και το δελτίο Τύπου, πήρε την απόφαση η συγκεκριμένη γυναίκα να το κάνει και να παραμείνει στη Χάλκη καθ’ όλη τη διαδικασία του 9μήνου. Είναι μια ηρωική πράξη για εμάς. Ήταν προγραμματισμένο να γεννήσει μετά τις 20 Ιουλίου αλλά ήρθε τα ξημερώματα της Κυριακής η ώρα της γέννας. Δεν προλάβαμε να κάνουμε την μετακίνηση, γιατί είχε ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ να έρθει ελικόπτερο για να την μεταφέρει στο νοσοκομείο της Ρόδου. Δυστυχώς και ευτυχώς, πήγαν όλα καλά. Ευτυχώς γιατί πήγαν όλα καλά και το μωράκι γεννήθηκε και η μητέρα είναι μια χαρά. Το δυστυχώς γιατί δεν ήρθε την ώρα που έπρεπε το ελικόπτερο, οπότε αναγκάστηκε η αγροτική γιατρός τηλεφωνικώς να παίρνει οδηγίες και να φέρει στον κόσμο το παιδί» τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: «Ρέστα» από τους Γάλλους! Δίνουν κορβέτες Gowind με Belh@rra – Πεδίο μάχης η Defea 21