ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για τα 16.008 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα - Πώς η μετάλλαξη «Δ» έφερε το 4ο κύμα νωρίτερα

Αθήνα
16.008 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα
Intime News/Γιώργος Ζάχος

Τα ενεργά κρούσματα που ενδεχομένως υπάρχουν στη χώρα είναι παραπάνω από τριπλάσια σε σχέση με τον καταγεγραμμένο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι που μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί και από τη ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 30% με 35% των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δέκα ημέρες, είναι μετάλλαξη «Δέλτα», γεγονός που μαζί με την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, εντείνει την ανησυχία των επιστημόνων.

Χαρακτηριστική είναι και η καμπύλη των κρουσμάτων στη χώρα μας καθώς από τα 1.820 κρούσματα της περασμένης Τέταρτης 7 Ιουλίου, χθες φτάσαμε τα 3.109. Οσο για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία σημεθώθηκε αύξηση σχεδόν 90% κατά το ίδιο διάστημα.

Τις τελευταίες επτά ημέρες (8-14 Ιουλίου) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 16.008 νέες μολύνσεις στη χώρας μας.

Συγκεκριμένα

Έως τέλος Αυγούστου θα επικρατήσει η μετάλλαξη «Δέλτα»

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη «Δέλτα» επισημαίνοντας ότι θα έχει επικρατήσει πλήρως μέχρι τα τέλη Αυγούστου και πλέον δεν απειλεί μόνο νέους αλλά και οικογένεια - εργασία.

O Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη στο Newsbomb.gr για την πορεία της πανδημίας ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική που θα έχει επικρατήσει και στη χώρα μας έως τα μέσα με τέλη Αυγούστου, συμπληρώνοντας πως όσο περισσότερος κόσμος έστω και νέοι αυτό σημαίνει ότι θα αυξάνονται οι νοσηλείες κάτι που έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε.

Φτάσαμε από τα 500 κρούσματα στα 3.000 σε δύο εβδομάδες

H Βάνα Παπαευαγγέλου από την πλευρά της τόνισε ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή μετακίνηση πέραν από την ομάδα των νέων. Αρχίζουμε να βλέπουμε και ενδοοικογενειακή διασπορά, διασπορά σε περιβάλλοντα εργασίας, κρούσματα που η ιχνηλάτηση δείχνει ότι είναι νέοι που γύρισαν από νησιά και μετέδωσαν την λοίμωξη σε συγγενείς τους στο σπίτι ή σε φίλους. Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο τα κορoνοπάρτι και οι διασκεδάσεις», είπε εξηγώντας πως πλέον έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά.

Η κ. Παπαευαγγέλου προέβη σε μια εκτίμηση πως εξαιτίας και της «Δέλτα», τα ενεργά κρούσματα που ενδεχομένως υπάρχουν στην Ελλάδα είναι παραπάνω από τριπλάσια, αριθμητικά, σε σχέση με τον καταγεγραμμένο ημερήσιο αριθμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως παρατήρησε η Κα Παπαευαγγέλου το Φλεβάρη που μας πέρασε, όταν και βρισκόμασταν στο τρίτο κύμα, χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να φτάσουμε επίπεδο 3.000 κρουσμάτων από τα 500, και τώρα τα αγγίξαμε σε 2 μόλις εβδομάδες.

Το τέταρτο κύμα έχει ήδη ξεκινήσει

«Δεν περιμέναμε να δούμε τα 3.000 κρούσματα στις 13 Ιουλίου, αλλά τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Ο χρόνος των 15 ημερών που μεσολαβούσαν για να δούμε τους αριθμούς των κρουσμάτων έχει συντομευθεί, διότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα και γι’ αυτό βλέπουμε και αυτούς τους αριθμούς αυτούς νωρίτερα», σημείωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πως το τέταρτο κύμα έχει ήδη ξεκινήσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, και ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.

Ανησυχία για Αττική, Κρήτη, Θεσσαλονίκη

Μεγάλη είναι η ανησυχία και για τις περιοχές σήμερα εντοπίστηκαν οι περισσότερες μολύνσεις, Αττική, Κρήτη και Θεσσαλονίκη κρατούν τα... αρνητικά πρωτεία, με 1.423, 323 και 179 κρούσματα αντίστοιχα.

Στα συγκεντρωτικά στοιχεία για την εβδομάδα 5-11 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,15% σε σύνολο 420.424 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,44% σε σύνολο 1.423.329 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,83%.

Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη εβδομάδα, ο δείκτης θετικότητας στη Μύκονο είναι στο 3,31%, στο Ρέθυμνο φτάνει το 3,69%, στα Γρεβενά στο 3,12% ενώ στο Νότιο Τομέα Αθηνών είναι στο 1,39%.

Αυξήθηκε 530% το ιικό φορτίο στα λύματα στο Ηράκλειο

Την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα (7/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +76% στο Βόλο έως +530% στο Ηράκλειο. Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Χανιά (+9%).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Ο 39χρονος αστυνομικός της Ηλιούπολης είχε μετατεθεί σε ασφάλεια υπουργού