ΕΛΛΑΔΑ

Φιλιώ Πυργάκη: Οι μεγάλες επιτυχίες της αρχόντισσας του δημοτικού τραγουδιού

Φιλιώ Πυργάκη: Οι μεγάλες επιτυχίες της αρχόντισσας του δημοτικού τραγουδιού
youtube.com screenshot

Φιλιώ Πυργάκη: Το δημοτικό τραγούδι πενθεί την απώλεια της πιο σπουδαίας ερμηνεύτριας των τελευταίων 60 χρόνων. Οι μεγάλες επιτυχίες της.

«Έχω πάει σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου κι έχω περάσει πολύ ωραία. Στο Σίδνεϊ στην Αυστραλία ήταν δέκα χιλιάδες κόσμος σε μια μεγάλη αλάνα και με αποθέωσαν, εκεί να δεις μεγαλεία. Έχω πάει στον Καναδά, στην Αμερική, στη Γερμανία, όπου υπάρχει ελληνισμός», δήλωνε τον Σεπτέμβριο του 2014 σε αφιέρωμα της εφημερίδας Lifo στο Δημοτικό Τραγούδι η αείμνηστη, πια, Φιλιώ Πυργάκη.

Αν όχι η σπουδαιότερη, σίγουρα μια από τις σπουδαιότερες φωνές της ελληνικής παράδοσης η οποία σίγησε σήμερα (17.07) σε ηλικία 82 ετών μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο. Η παραπάνω δήλωση, της Φιλιώς Πυργάκη, πριν από επτά χρόνια, ήταν, όμως, πέρα για πέρα αληθινή.

Σπάνια θα βρει κάποιος πόλη ή χωριό στην Ελλάδα στο οποίο να μην έχει τραγουδήσει έστω και μια φορά. Σπάνια, επίσης, θα βρει κανείς ελληνικό σπίτι που να μην έχει ακουστεί έστω κι ένα τραγούδι της σε κάποια χαρμόσυνη συγκυρία…

Η Φιλιώ Πυργάκη, άλλωστε, τραγουδώντας από την ηλικία των 14 ετών, είχε στο ενεργητικό της πάνω από 200 δίσκους, χιλιάδες τραγούδια και πάρα πολλές ώρες «πτήσης» σε παραδοσιακά πανηγύρια. Δεν υπάρχει παραδοσιακό τραγούδι που να μην είχε ερμηνεύσει, κάποια, όμως, από αυτά απέκτησαν διαφορετική χροιά και μπήκαν στη συνείδηση όλων με τη δική της φωνή. Τη φωνή της «Γριάς», της «Αρχόντισσας», Φιλιώς Πυργάκη που πλέον πέρασε στην αιωνιότητα. Ακολουθούν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της…

Βαρέθηκα τα νιάτα μου

Το τραγούδι που έδωσε το όνομά του στον πρώτο της δίσκο, το 1967

Γύραν τα ελατόκλαρα

Τραγούδι από τον ομώνυμο δίσκο του 1983

Ποια σκύλα μάνα το ‘λεγε

Ένα από τα πιο «δυνατά» τραγούδια «της τάβλας», σε επανεκτέλεση του 2006, το οποίο είχε ερμηνεύσει πρώτος ο μεγάλος Τάκης Καρναβάς.

Σαν περπατάς, παραπατάς

Από τον ομώνυμο δίσκο του 2002, ένα από τα πιο χορευτικά τραγούδια της αείμνηστης Φιλιώς Πυργάκη.

Βουνά για χαμηλώσετε

Παραδοσιακό τραγούδι που ερμήνευσε ξανά και συμπεριέλαβε σε αρκετούς δίσκους και ζωντανές ηχογραφήσεις της.

Με παπούτσια σκονισμένα

Ακόμα ένα εύθυμο τραγούδι, παραδοσιακό, που ερμήνευσε με την ξεχωριστή της φωνή η Φιλιώ Πυργάκη και έγινε σήμα κατατεθέν σε πανηγύρια και γιορτές.

Αλεξάνδρα

Παραδοσιακό τσάμικο, το οποίο συμπεριλήφθηκε σε αρκετούς δίσκους ζωντανών ηχογραφήσεων της αείμνηστης Πυργάκη.

Λιβανατέικο

Παραδοσιακό τραγούδι, στο οποίο μπήκαν στίχοι, και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο «14 Μεγάλα Τραγούδια» του 2006.

Απόψε που κοιμόμουνα

Ένα ακόμα ξεχωριστό κομμάτι, από τον δίσκο «Μια βραδιά με τη Φιλιώ», του 1987.

Για πέστε μου ποιο όνομα

Εμβληματικό τραγούδι που πάντα ερμήνευε ξεχωριστά και με συγκίνηση κι έχει συμπεριληφθεί σε αρκετούς δίσκους της.

* Bonus

Σε θυμάμαι ρε Πυργάκη

Ένα τραγούδι που γράφτηκε για την – ήδη μακρά – παρουσία της Φιλιώς Πυργάκη στον χώρο του Δημοτικού τραγουδιού. Σε αυτό αναφέρεται ουσιαστικά το γεγονός ότι γλέντησαν και τραγούδησαν πολλές γενιές με τη φωνή και τα τραγούδια της, και μάλιστα είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 2002…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε η Φιλιώ Πυργάκη - Ποια ήταν η αρχόντισσα του δημοτικού τραγουδιού