ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Πόσα κρούσματα αναμένονται πριν τις 15 Αυγούστου

Σαρηγιάννης κορονοϊός κρούσματα
INTIME

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, αναφέρθηκε στα σενάρια που είναι στο «τραπέζι» αυτή την στιγμή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στο newsbomb.gr την πορεία της πανδημίας, αλλά και για τα σενάρια που είναι στο τραπέζι αυτή την στιγμή.

Ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε πως γύρω στις 10-12 Αυγούστου αναμένεται η κορύφωση του τέταρτου κύματος, φτάνοντας τα 3.000-3.500 κρούσματα κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως, με τον ημερήσιο μέσο όρο να φτάνει τα 1.400 κρούσματα.

Ωστόσο, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής μίλησε και για ένα καλύτερο σενάριο, όπου σε αυτή την περίπτωση ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων θα ανέρχεται στα 2.800.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως πάντοτε ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται και από το πόσο μαζικά γίνονται τεστ, τονίζοντας ότι τα τεστ είναι χρήσιμα «για να σταματάμε την διασπορά, να σπάμε την αλυσίδα της διασποράς», ενώ σημείωσε, και λόγω διακοπών, πως ακόμα και το self test είναι χρήσιμο από την στιγμή που κάποιος αποφασίζει να βγει έξω και να συναναστραφεί με κόσμο.

Αναφερόμενος στο τείχος ανοσίας, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι είμαστε μακριά, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται ο εμβολιασμός του 73-75% του συνολικού πληθυσμού και το 83% των ενηλίκων.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι ανοίγουν οι πλατφόρμες και για τον εμβολιασμό των παιδιών, τονίζοντας πως μεγάλη διασπορά δεν εντοπίζεται μόνο στους νέους 30+, αλλά και σε εφήβους λόγω των πολλών επαφών.

Επιπλέον, επισήμανε ότι χρειάζεται ένας συνδυασμός συνέχισης των εμβολιασμών και πιστής τήρησης των μέτρων προκειμένου να επαληθευτούν τα προαναφερθέντα σενάρια.

«Είμαστε σε κινούμενη άμμο» δήλωσε, σημειώνοντας ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί, ενώ την ίδια ώρα έχουμε ανθρώπους με «πιο παλιά» ανοσία, άρα και πιο ευάλωτους στις νέες μεταλλάξεις.

Ωστόσο, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «το θετικό είναι πως μπορούμε να σταματήσουμε την ανοδική πορεία των κρουσμάτων με τήρηση των μέτρων όπως μάσκες και αποστάσεις και ταυτόχρονα να προστρέξει ο κόσμος να εμβολιαστεί».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός κακού σεναρίου, δηλαδή να δούμε τον Σεπτέμβριο εικόνες Δεκεμβρίου του 2020 με πίεση στο ΕΣΥ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε ότι «είμαστε πολύ μακριά» από ένα τέτοιο σενάριο, ενώ εκτίμησε «δεν νομίζω να μας ξεφύγει η κατάσταση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Θα «βράσει» η χώρα - Πού θα χτυπήσουν 45αρια - Τι να προσέξουν οι πολίτες