ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αχαΐα - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Κάηκαν τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια στη Ζήρια»

Φωτιά Αχαΐα
Φωτιά στην Αχαΐα
Facebook/Eloggos Selianitika Kamares

Φωτιά στην Αχαΐα: Συναγερμός στην Αχαΐα, όπου μαίνεται το πύρινο μέτωπο - Για 20 με 30 καμμένα σπίτια κάνει λόγο στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος.

«Δραματική είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο χωριό Ζήρια και μιλάμε για ένα χωριό ζωντανό με 1.000 κατοίκους. Η φωτιά πέρασε μέσα από τη Ζήρια και ακόμα καίει, ενώ δίνεται συνεχής μάχη με τις αναζωπυρώσεις», δήλωσε στο Newsbomb.gr o κ. Ντίνος, ο οποίο κάνει λόγο για τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια καμμένα στο χωριό, το οποίο εκκενώθηκε νωρίτερα.

«Μιλάμε για καταστροφή, η φωτιά σάρωσε τη Ζήρια, πέρασε μέσα από τον ιστό του χωριού. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, τυλίχθηκαν τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια στις φλόγες και η φωτιά καίει ακόμα», τονίζει ο κ. Ντίνος μεταφέροντας τις δραματικές στιγμές που εκτυλίσσονται το Σάββατο στην Αχαΐα. «Η φωτιά καίει προς την Πάτρα, αλλά και προς το Αίγιο, ενώ η Εθνική Οδός είναι κλειστή», καταλήγει.

Εκκενώθηκε και 4ος οικισμός

Εντολή δόθηκε περίπου στις 17:30 από την Πυροσβεστική Yπηρεσία, για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της παραλιακής κοινότητας του Λόγγου της Αιγιάλειας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην Ζήρια και έχει επεκταθεί προς τις παραλιακές περιοχές.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εντολή, πρόκειται να απομακρυνθούν και οι ένοικοι ξενοδοχείου της περιοχής του Λόγγου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εκκενώθηκαν τα χωριά Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι.

Παράλληλα στήθηκε επιχείρηση για την εκκένωση παιδικής κατασκήνωσης στο Λαμπίρι. Συγκεκριμένα απομακρύνθηκαν 110 παιδιά με λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στην Πάτρα συνοδεία περιπολικών. Ακόμη ένας πολίτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο καθώς έπεσε από τη στέγη του σπιτιού του.

Φωτιά στην Αχαΐα: Κλειστή η Εθνική Οδός - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Η Εθνική Οδός στην περιοχή της Ζήριας έχει κλείσει και στα δύο ρεύματα καθώς η φωτιά πέρασε και από το συγκεκριμένο σημείο.

Για τη διακοπή της κυκλοφορίας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας μίλησε στο Newsbomb.gr και τόνισε πως έπρεπε να κλείσει ο δρόμος για να μην «κοπεί» ανθρώπινη ζωή.

Μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα κινούνται κανονικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ρεύμα κυκλοφορίας της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου προς την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όσοι οδηγοί έχουν κατεύθυνση προς Αθήνα, ενημερώνονται στα διόδια της γέφυρας ότι πρέπει να ακολουθήσουν την εθνική οδό Ναυπάκτου - Ιτέας, λόγω της φωτιάς στην Αιγιάλεια και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην νέα και στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών - Κορίνθου.

Σκάφη του Λιμενικού μεταφέρουν με ασφάλεια πολίτες από την παραλιακή περιοχή του Λόγγου

Έπειτα από επιχείρηση του Λιμενικού μεταφέρθηκαν με ασφάλεια περίπου 15 άτομα από την παραλιακή περιοχή Μπούκα των Καμαρών, στο λιμάνι του Αιγίου.

Οι 15 πολίτες μεταφέρθηκαν με δύο πλωτά σκάφη του λιμενικού, ενώ περίπου 20 ένοικοι ξενοδοχείου στο Λόγγο μεταφέρθηκαν και αυτοί με σκάφη του Λιμενικού σε ασφαλή περιοχή.

Επίσης υπήρξε επιστράτευση του φέρι μποτ Δημήτριου Σ. προκειμένου να μεταφέρει πολίτες που κινδυνεύουν από παραλίες.

Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη στην περιοχή

Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν κινητοποιηθεί 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, πέντε αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το θηριώδες ρωσικό Beriev και δύο ελικόπτερα.

Σε ετοιμότητα δύο νοσοκομεία

Σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ζηρια Αχαΐας, με εντολή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.

112: Κινηθείτε προς Αίγιο

Με επείγον μήνυμα που έφθασε από το 112 στα κινητά των Αχαιών η Γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας επισημαίνει την ανάγκη εκκένωσης της Ζήριας, του Λαμπιρίου και των Καμαρών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καύσωνας - Αρναούτογλου: Πότε αναμένονται οι πρώτες ανάσες δροσιάς... (pic)