ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Κάηκαν σπίτια, 16 άτομα τραυματίστηκαν

Φωτιά στην Αχαϊα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Φωτιά στην Αχαϊα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Intimenews

Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες από την Πυροσβεστική - Η φωτιά έκαψε περισσότερα από 20 σπίτια στον οικισμό Ζήρα - 16 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

  

Πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα συνεχίζουν τις ρίψεις στο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας, στην Αιγιάλεια.

Παράλληλα ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που έδωσαν όλη τη νύχτα μάχη με τις φλόγες, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, υποστηριζόμενες από τα εναέρια μέσα, για να περιορίσουν την φωτιά, να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ το έργο των δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την περιοχή Λαμπίρι προς Άνω Ζήρια.

Φωτιά στην Αχαϊα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγεςIntimenews

Φωτιά στην Αχαΐα-Εκτακτη ενημέρωση Χρυσοχοΐδη: Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς

Σε έκτακτη ενημέρωση σχετικά με τη φωτιά που κατακαίει την Αχαΐα από το μεσημέρι του Σαββάτου προχώρησε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Η σημερινή πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς στην Αχαΐα είναι αποτέλεσμα της μεγάλης και συντονισμένης προσπάθειας της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας. Κατορθώσαμε να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Την περιορίσαμε στα χθεσινά της όρια και είμαστε βέβαιοι ότι με τη μάχη που δίνεται ότι θα περιοριστεί περαιτέρω. Κυρίως κατορθώθηκε χθες το βράδυ να δοθεί στην κυκλοφορία η νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Πατρών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αφού πρώτα οι αστυνομικές δυνάμεις διασφάλισαν την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών κυρίως στις σήραγγες, που η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω του καπνού», επεσήμανε ο υπουργός.

Σε ολονύχτια μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις - 110 πολίτες απεγκλώβισε το Λιμενικό

Τους δεκαέξι έχουν φθάσει οι τραυματίες από τη φωτιά στην Αιγιάλεια. Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά εξ αυτών –έξι πολίτες και ένας λιμενικός– παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν. Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 6η υγειονομική περιφέρεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την 6η Υ.ΠΕ., «στο νοσοκομείο του Αιγίου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ».

Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος είχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η υγειονομική περιφέρεια ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.

«Κάηκαν τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια στη Ζήρια»

Κρανίου τόπος θυμίζει το χωριό Ζήρια, από όπου ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά. Δυστυχώς, οι φλόγες πέρασαν μέσα από το χωριό, με αποτέλεσμα δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, να καούν, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά περισσότερα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κ. Γιώργος Ντίνος μίλησε στο Newsbomb.gr και αποκάλυψε πως από την πυρκαγιά έχουν καεί ήδη τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια.

«Δραματική είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο χωριό Ζήρια και μιλάμε για ένα χωριό ζωντανό με 1.000 κατοίκους. Η φωτιά πέρασε μέσα από τη Ζήρια και ακόμα καίει, ενώ δίνεται συνεχής μάχη με τις αναζωπυρώσεις», δήλωσε στο Newsbomb.gr. «Μιλάμε για καταστροφή, η φωτιά σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, πέρασε μέσα από τον ιστό του χωριού. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, τυλίχθηκαν τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια στις φλόγες και η φωτιά καίει ακόμα», ανέφερε μεταφέροντας τις δραματικές στιγμές που εκτυλίσσονταν το Σάββατο στην Αχαΐα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας, όπου ανήκει και ο οικισμός του Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης τόνισε στο ΑΠΕ πως «είναι μεγάλες οι ζημιές, καθώς έχουν καεί και πολλές καλλιέργειες με ελαιόδεντρα». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επίσης, ανέφερε ότι «υπάρχει διακοπή και στην ηλεκτροδότηση, αλλά τα αντλιοστάσια είναι σε λειτουργία», προσθέτοντας ότι «είμαι πολύ στενοχωρημένος, γιατί κάηκε ένα πανέμορφο χωριό, ενώ και ο οικισμός Λαμπίρι, που επλήγη από την φωτιά, είναι ένα υπέροχο μέρος». «Ζήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερο μένος», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Παναγιώτης Περλέγκας, για τα όσα βίωσαν οι κάτοικοι, βλέποντας το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τα σπίτια τους.