ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη-Χαρδαλιάς: Έγιναν 315 απεγκλωβισμοί - «Οι ώρες είναι κρίσιμες»

Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά για τις φωτιές
Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά για τις φωτιές
Φωτογραφία: Intimenews

Φωτιά ΤΩΡΑ: Σε έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα προχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο Νίκος Χαρδαλιάς.

H μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη αλλά και τα υπόλοιπα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα έφεραν την έκτακτη ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστες. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή», ανέφερε αρχικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επεσήμανε ότι «πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη επικράτησαν θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου και χαμηλή υγρασία, ως αποτέλεσμα του κύματος καύσωνα, κάνοντας λόγο για ανέμους έως και 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν συνθήκες δύσκολες.

Συνολικά επιχειρούσαν 512 πυροσβέστες, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία διέθεσε ο στρατός και επτά αεροσκάφη. Συνολικά έγιναν 315 απεγκλωβισμοί.

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και εξαιρετικά επικίνδυνες. Η χώρα αντιμετωπίζει έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών. Μπροστά στον κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ έκανε γνωστό πως με έξοδα του κράτους οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως έγιναν 315 απεγκλωβισμοί, ενώ υπήρξαν και 5 SMS στο 112.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται όλη η χώρα. Στις φλόγες έχουν τυλιχτεί σπίτια στη Βαρυμπόμπη, καθώς η πυρκαγιά που μαίνεται από το μεσημέρι έχει φτάσει στην πλατεία του οικισμού.

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν υπάρξει αναφορές για εκρήξεις σε πυλώνες υψηλής τάσης. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί η περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης, μια κατασκήνωση, ο οικισμός Αδάμες και οι Θρακομακεδόνες. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί. Στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Σε πύρινο κλοιό Μάνη, Μεσσηνία και Εύβοια - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Επίσης, πυρκαγιά ξέσπασε στην Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας. Στο σημείο επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Παράλληλα πυρκαγιές υπάρχουν στους οικισμούς δυτικά της Λίμνης Ευβοίας και ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη στο δρόμο από τη Λίμνη ως τις Ροβιές.

Την ίδια στιγμή μαίνεται η φωτιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, η οποία πριν από λίγες ώρες είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην προληπτική εκκένωση των περιοχών Βασιλίτσι, Λειβαδάκια και Άγιος Γεώργιος.