ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Μάνη: Με σκάφος του Λιμενικού απεγκλωβίζονται πολίτες από το Βαθύ Γυθείου

Φωτιά στη Μάνη
Άνιση μάχη με τις φλόγες και στην Λακωνία
Facebook/Xristos Krokeai

Φωτιά Μάνη: Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση απεγκλωβισμού 10 ατόμων από παραλία στο χωριό Βαθύ Γυθείου, λόγω της φωτιάς που μαίνεται, από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, με προορισμό το Γύθειο.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά της Ανατολικής Μάνης ενώ εντολή εκκένωσης δόθηκε νωρίτερα για Γύθειο και Μαυροβούνι. Έχουν ήδη εκκενωθεί 15 οικισμοί του Δήμου ανατολικής Μάνης.

Η φωτιά πέρασε μέσα από τα χωριά Σιδηρόκαστρο, Πολυάραβα και Καρβελάς. Μάλιστα, στον Καρβελά στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού 2 αστυνομικών και 2 πυροσβεστών που εγκλωβίστηκαν προσωρινά στο χωριό, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Θυμίζουμε ότι η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη ξεκίνησε από τις 3 Αυγούστου και την περιοχή της Ιεράς Μονής Παναγίας Γιάτρισσας. Προς στιγμήν το μέτωπο έδειξε να τίθεται υπό έλεγχο, ωστόσο, τα πράγματα το τελευταίο 24ωρο ξέφυγαν από κάθε έλεγχο και πλέον έφτασε στο σημείο να εκκενωθεί ακόμα και το Γύθειο.

Το μέτωπο της φωτιάς στην Ανατολική Μάνηzoom.earth

Κάποια στιγμή ελέγχθηκε, ωστόσο, οι αναζωπυρώσεις, το δύσβατο στο ανάγλυφο της περιοχής, η καύσιμη ύλη, αλλά και οι ελάχιστες βοήθειες πυρόσβεσης απ’ τον αέρα, κράτησαν ενεργή τη φωτιά.

Φωτιά στη Μάνη: Έκκληση για βοήθεια

Έκκληση για βοήθεια και συνδρομή από εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς στη Μάνη απηύθυνε μέσω του OPEN η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ανατολική Μάνη, Γεωργία Λυροφώνη. «Έστω και την ύστατη στιγμή, ας μας ακούσουν όσοι διοικούν κι ας στείλουν μέσα», λέει η ίδια.

Όπως περιγράφει, η φωτιά έχει φτάσει στην πόλη του Γυθείου, ο κόσμος είναι μποτιλιαρισμένος και δεν μπορεί να φύγει. Η μόνη δίοδος είναι προς το χωριό Σκάλα. «Αυτή την ώρα οι φλόγες είναι σε προάστιο του Γυθείου. Δεν μπορούν τα επίγεια μέσα να σώσουν την κατάσταση. Το μέτωπο είναι τεράστιο και οι άνεμοι ισχυροί. Όλοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, η μάχη όμως είναι άνιση», τονίζει.

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως: «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης».

Εξήγησε, δε, πως «το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και έχει κλείσει ο περιφερειακός δρόμος Μαυροβουνίου- Γυθείου, στο ύψος του Μαυροβουνίου», ενώ, σύμφωνα με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους περισσότερες από 10 κοινότητες.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της φωτιάς, ο κ. Βερούτης είπε ότι «εκτός από τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου».

Τέλος, σημείωσε ότι «δημιουργήσαμε αντιπυρικές ζώνες στον κόμβο του Μαυροβουνίου και έχουμε καθαρίσει χωράφια».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η Ελλάδα στις φλόγες - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές