ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια – Δήμαρχος Μαντουδίου: «Καιγόμαστε! Αν δεν ανακοπεί η φωτιά, θα φτάσει στη Χαλκίδα»

Φωτιά Εύβοια – Δήμαρχος Μαντουδίου: «Καιγόμαστε! Αν δεν ανακοπεί η φωτιά, θα φτάσει στη Χαλκίδα»

Φωτιά Εύβοια: Πέμπτη μέρα καταστροφής, πέμπτη μέρα πόνου, θλίψης και απόγνωσης – Η Εύβοια χάνει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου και οι κάτοικοι χάνουν τις περιουσίες τους - Περικυκλωμένος από τις φλόγες ο οικισμός Βουτάς

Όσο κι αν γράφουμε ότι οι στιγμές στην Εύβοια είναι δραματικές, τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει τα όσα περνούν οι κάτοικοι. Το πύρινο μέτωπο που κατέκαψε τις προηγούμενες ημέρες τα χωριά Λίμνη, Κεχριές και Ροβιές και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις Μουρτιές κινείται με ταχύτητα προς την κεντρική Εύβοια.

Το απόγευμα του Σαββάτου η πύρινη λαίλαπα περικύκλωσε το χωριό Βουτά, με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να προσπαθούν να στήσουν αναχώματα για να μην πλησιάσουν τα σπίτια οι φλόγες.

Λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα ζητήθηκε από τους κατοίκους των χωριών Γαλατσάδες και Καματριάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς την Ιστιαία, η οποία επίσης όμως απειλείται.

Στις 16:30, το νέο μήνυμα του 112 ειδοποίησε για την εκκένωση στην Μονοκαρυά, επίσης με κατεύθυνση προς Ιστιαία.

Λίγη ώρα νωρίτερα, αντίστοιχη ειδοποίηση από το 112 για να εκκενώσουν την περιοχή έιχαν λάβει και οι πολίτες στις Μηλιές, επίσης με οδηγία να κινηθούν προς την Ιστιαία.

«Αν δεν ανακοπεί το πύρινο μέτωπο, η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα». Αυτή είναι η ανατριχιαστική φράση του δημάρχου Μνατουδίου κ. Γιώργου Τσαπουρνιώτη, ο οποίος περιέγραψε με δραματικούς τόνους τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Μαντουδίου.

«Δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει καεί στο δήμο μας. Πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Φωνάζω εδώ και πέντε μέρες, απευθύνω συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια και τα επίγεια μέσα που έχουν έρθει για βοήθεια δεν επαρκούν, ούτε φυσικά τα εναέρια», είπε στον Real fm ο κ. Τσαπουρνιώτης.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς ακόμα και σε σημεία του δάσους που έχουν καεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το μέτωπο στα Βασιλικά.

Οι τοπικοί φορείς απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια, με τις Αρχές να στέλνουν ήδη επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή.

Αγωνία για Σήμια, Κυρονερίτη, Μηλιά και Αγδίνες

Δύσκολες είναι οι στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες που δοκιμάζονται αυτή την ώρα. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Πάνω από 2.000 άνθρωποι έφυγαν με πλωτά μέσα από την Εύβοια

Συνολικά 2.284 πολίτες απεγκλώβισαν και μετέφεραν σε ασφαλείς χώρους στελέχη του λιμενικού από διάφορες περιοχές της Ευβοίας μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, από την 1η έως και την 7η Αυγούστου.

Μάλιστα, μόνο χθες Παρασκευή, απεγκλωβίστηκαν 1.400 άτομα σε μια οργανωμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος.

Ειδικότερα, χθες τα ξημερώματα ξεκίνησε η εκκένωση του οικισμού της πόλης Λίμνης Ευβοίας, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή. Δυο περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, ιδιωτικά σκάφη, καθώς και τρία φέρι μποτ συμμετείχαν στις προσπάθειες.

Τα φέρι μποτ «ΑΛΚΥΩΝ» και «ΠΑΡΑΛΟΣ» μετέφεραν συνολικά 650 και 480 πολίτες αντίστοιχα.

Το τρίτο φέρι μποτ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ κατέπλευσε χθες, Παρασκευή βράδυ στο λιμάνι της Λίμνης Ευβοίας όπου και παρέμεινε, με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. Το πλοίο φιλοξένησε κατά τη διάρκεια της νύχτας 270 άτομα και θα παραμείνει εκεί για όσο χρειαστεί. Οι περιπολίες των σκαφών του λιμενικού για την παροχή βοήθειας ή απεγκλωβισμό πολιτών εξαιτίας των πυρκαγιών θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ: Δείτε LIVE την πορεία της πυρκαγιάς – Στα 55 τα ενεργά μέτωπα στη χώρα, «μάχες» παντού