ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές στην Εύβοια: Γιατί οι κάτοικοι δεν έβλεπαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη;

Καναντέρ
AP Photo

Φωτιές στην Εύβοια - Όλες οι ειδήσεις: Πολλές ήταν οι καταγγελίες πολιτών για απουσία των εναέριων πυροσβεστικών μέσων την ώρα που μαίνονταν οι πυρκαγιές.

Ο αεροναυπηγός κ. Καραϊωσηφίδης μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, εξήγησε τον τρόπο που αυτά επιχειρούν.

Η χώρα μας σύμφωνα με τον αεροναυπηγό έχει «μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες αεροπυρόσβεσης». Όπως είπε αγοράσαμε τα πρώτα μας αεροπλάνα το 1973 κι έκτοτε ανελλιπώς χρησιμοποιούμε εναέρια μέσα.

«Τα εναέρια μέσα αυτά συγκροτούν ένα στόλο ιδιόκτητο του ελληνικού δημοσίου που συμπληρώνεται από μέσα που νοικιάζουμε. Ο στόλος που φτιάχτηκε φέτος ήταν από τους μεγαλύτερους πάνω από 45 μέσα για πυρόσβεση», τόνισε και στάθηκε στην βοήθεια που έστειλε στη χώρα μας η Κροατία.

Όπως είπε η Κροατία είναι μια μικρή χώρα με τέσσερα Καναντέρ που καιγόταν τη Δευτέρα και την Τρίτη με πυρκαγιές χειρότερες από τις ελληνικές. Μόλις έσβησαν μας έστειλαν ένα αεροπλάνο.

Αναφορικά στις καταγγελίες των πολιτών για απουσία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης ο κ. Καραϊωσηφίδης τόνισε πως τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες και κινδύνους όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα, όπως αυτό της Εύβοιας.

«Υπάρχουν δύο παράγοντες. Ο ένας είναι ότι όταν βρίσκεσαι στο έδαφος και ιδιαίτερα από την μια πλευρά της φωτιάς – γιατί κανένα δεν μπορεί να περάσει πάνω από τη φωτιά- αυτό που κάνουν είναι να κατασβέσουν και να περιχαρακώσουν περιμετρικά τη φωτιά. Άρα δεν υπάρχει μεγάλη εικόνα. Τη μεγάλη εικόνα τη βλέπει ένας συντονιστής, ο οποίος βρίσκεται εκτός τοποθεσίας, κι ο οποίος ελέγχει τα εναέρια μέσα. Ξέρουν που βρίσκονται, πότε θα επιστρέψουν, τι καύσιμα έχουν», εξήγησε.

«Στην Εύβοια έπεσαν όλα τα μέσα μόλις έσβησαν η φωτιά στην Αθήνα. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος. Έχουμε στόλο που μπορεί να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες πυρκαγιές. Όποια αεροσκάφη έρχονται είναι σε ενέργεια. Τα δύο γαλλικά Καναντέρ μέσα σε μια ώρα επιχείρησαν σε πυρκαγιά», τόνισε.

Ο κ. Καραϊωσηφίδης επισήμανε επίσης ότι οι ευρύτερες συνθήκες μπορούν να εγείρουν εμπόδια και δυσκολίες στο έργο των εναέριων μέσων. «Είναι πυροσβεστικά ειδικά σχεδιασμένα τα περισσότερα από αυτά αλλά έχουν περιορισμούς. Ο ισχυρός άνεμος δημιουργεί κυματισμό και τα υδροπλάνα δεν μπορούν να πάρουν νερό. Με πάνω από 1,5 μέτρο κύμα είναι απαγορευτικό για τα Κανατέρ. Οι μεγάλες αποστάσεις είναι απαγορευτικές για ελικόπτερα. Τα ελικόπτερα όταν πρέπει να μεταφέρουν νερό σε μεγάλες αποστάσεις, λόγω μικρής ταχύτητας, έχει μικρότερη απόσβεση σε πυροσβεστικό έργο, δηλαδή πόσους τόνους νερό μπορούμε να ρίξουμε στην πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα. Το Beriev παίρνει 12 τόνους νερό αλλά .πετάει γρήγορα και λόγω μεγέθους το ελληνικό έδαφος δεν είναι ο κατάλληλος χώρος, σχεδιάστηκε για στέπες. Το δοκιμάζουμε όμως για να δούμε αν μπορεί να συνεισφέρει».

«Αν δεν σηκωθούν άνεμοι θα ελεγχθεί το μέτωπο στη Βόρεια Εύβοια», σημείωσε κλείνοντας.

Πηγή: Mega

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σπύρος Φωκάς: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό - Έκκληση για βοήθεια από την οικογένειά του

Ρoή Ειδήσεων