ΕΛΛΑΔΑ

Τα σύγχρονα κριτήρια για την επιλογή των σπουδών: Όλα όσα πρέπει να εξετάζουμε

Τα σύγχρονα κριτήρια για την επιλογή των σπουδών: Όλα όσα πρέπει να εξετάζουμε

Η επιλογή καριέρας, επαγγελματικής πορείας, μπορεί να είναι μία πολύπλοκη και γεμάτη προκλήσεις διαδικασία. Εκτός από τις περιπτώσεις που ένα παιδικό όνειρο εκπληρώνεται ή ένα εφηβικό πάθος μετουσιώνεται στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των νέων, όταν καλείται να αποφασίσει για το μέλλον, είναι διστακτική. Το βάρος της απόφασης αυτής, που ακολουθεί το άτομο σε όλη του τη ζωή και σχετίζεται με τη μελλοντική ευτυχία και οικονομική κατάσταση, είναι αρκετό για να λυγίσει και τους πιο δυνατούς χαρακτήρες.

Υπάρχουν όμως κάποια σημαντικά βήματα, που όταν κάποιος εκπληρώνει ένα προς ένα, ουσιαστικά καταλήγει απρόσκοπτα στην απάντηση του «πώς θα επιλέξεις τις σπουδές σου;». Ας τα δούμε αναλυτικά:

Αυτογνωσία: Είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να ακολουθήσουν τα επόμενα. Κάθε υποψήφιος σπουδαστής πρέπει να αφιερώσει χρόνο – όσο χρόνο χρειάζεται – ώστε να διερευνήσει μέσα του τι είναι αυτό που επιθυμεί στην πραγματικότητα. Τι του αρέσει να κάνει, τι τον εξιτάρει, σε τι θα ήθελε να αφιερωθεί και πόσο πρόθυμος είναι να το κάνει.

Αναγνώριση: Η αναγνώριση έχει να κάνει με τα «σημάδια» που υπάρχουν, αλλά μπορεί κάποιος εύκολα να αγνοεί. Δείχνουν όμως, τις περισσότερες φορές, όχι μόνο τη σωστή κατεύθυνση αλλά και τον ίδιο τον δρόμο που πρέπει να πάρει κάποιος για να επιτύχει τους στόχους του. Η αναγνώριση επίσης έχει να κάνει και με το μέλλον: Ποια είναι τα όνειρα που έχει ο υποψήφιος για τον εαυτό σε μερικά χρόνια από το σήμερα και ποια για πολλά χρόνια από σήμερα; Μπορεί οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις να κρύβουν το κλειδί για τη σωστή απάντηση στις σπουδές που θέλει να ακολουθήσει.

Λίστα: Οι λίστες γενικά βοηθούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μία λίστα από επαγγέλματα και καριέρες που εξιτάρουν τον υποψήφιο θα τον βοηθήσει να εξετάσει μία προς μία τις πιθανές επιλογές, καταλήγοντας στην επικρατέστερη. Η λίστα αυτή δεν είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί μέσα σε ένα 24ωρο ή να «σφραγιστεί» και μην δέχεται τροποποιήσεις, σε κάθε περίπτωση όμως είναι μία βάση διερεύνησης και μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη.

Έρευνα: Απαραίτητο στάδιο της διαδικασίας, που ούτως ή άλλως είναι μία μεγάλη έρευνα. Κάθε υποψήφιος οφείλει πριν επιλέξει να ψάξει τα πάντα περί της επιλογής του, ώστε να διαπιστώσει όσο καλύτερα γίνεται, εάν πράγματι τον αφορά το πεδίο ή εάν απλώς είχε εσφαλμένη εντύπωση. Πέρα μάλιστα από το θεωρητικό του θέματος, ο υποψήφιος μπορεί να δει και πρακτικά πώς είναι το εργασιακό περιβάλλον που τον ενδιαφέρει, αναζητώντας πιθανούς εργοδότες ή συναδέλφους που μπορούν να του εξηγήσουν περισσότερα πράγματα.

Πρακτική: Το να έχει ένας υποψήφιος πριν ακόμα επιλέξει με βεβαιότητα τις σπουδές του να δει το εργασιακό περιβάλλον από κοντά, είναι πολύτιμη εμπειρία και όχι μόνο για το όποιο συγκεκριμένο αντικείμενο. Περισσότερο ως ένα είδος «μαθητείας», ώστε ο κάθε νέος να αποκτά όχι μόνο «μια εικόνα» της μελλοντικής του επιλογής, αλλά και ξεκάθαρη αντίληψη πολλών πτυχών που δεν διακρίνονται παρά μόνο «από μέσα».

Κάθε νέος υποψήφιος που βρίσκεται μπροστά στο ερώτημα της ζωής του για το ποια πορεία θα ακολουθήσει στη συνέχεια, οφείλει να σταθεί με την απαραίτητη προσοχή και, κατά κύριο λόγο, να αναλογιστεί τι θέλει, τι του αρέσει, πώς φαντάζεται τον εαυτό του στο μέλλον, μα κυρίως πρέπει να αφιερώσει χρόνο και να ερευνήσει πραγματικά και εις βάθος τις προοπτικές ενώπιών του, ώστε να είναι βέβαιος πως γνωρίζει τι επιλέγει αλλά και τι απορρίπτει. Μιλώντας με τους κατάλληλους ανθρώπους στον χώρο της εκπαίδευσης, μιλώντας με ήδη έμπειρους επαγγελματίες και μετά την απαραίτητη ενδοσκόπηση, μπορεί να έχει όλα εκείνα που χρειάζεται για να αποφασίσει – και να αποφασίσει με τον καλύτερο, πιο πλήρη και πιο ολοκληρωμένο τρόπο.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στην Εκπαίδευση