ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός- Γώγος: Η Δέλτα επικρατεί νωρίτερα του αναμενομένου-Διπλασιασμός εισαγωγών σε 20 ημέρες

Παραλλαγή Δέλτα
INTIME

Η υγειονομική κρίση είναι εδώ, δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, τονίζοντας πως παρατηρείται σχετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, με επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.

Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού εμφανίζεται να επικρατεί νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας/ Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κατά την ενημέρωση της Πέμπτης για τον κορονοϊό, προσθέτοντας πως παρατηρείται σχετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα.

Αναφερόμενος στην επικράτηση της Δέλτα, είπε ότι βρίσκεται στο 79,1%, και να αναμένεται να φτάσει το 90%.

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε ως ζωτικής σημασίας τον εμβολιασμό, προκειμένου να «απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της Covid-10». Όπως υπογράμμισε, «η υγειονομική κρίση είναι εδώ, ο ιός είναι παρών, ο αγώνας διαρκής, επίμονος και αναπροσαρμοζόμενος».

Η τάση στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως σημείωσε, είναι ελαφρώς αυξητική, ωστόσο υπογράμμισε πως τα εισαγόμενα κρούσματα μέσω του τουρισμού αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, κάτι που αποδίδεται στον εμβολιασμό. «Το στοίχημα του τουρισμού φαίνεται ότι κερδίζεται» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε στη συνέχεια, η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων, καθώς η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι χαμηλή, μα «αρχίζει διστακτικά στροφή προς μεγαλύτερες ηλικίες, ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη». Επίσης, όπως πρόσθεσε, σε λίγο καιρό αναμένεται να αποτελέσει πιθανό πρόβλημα η παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους νέους να τηρούν τα μέτρα στο μέγιστο δυνατόν, προσθέτοντας πως συνιστάται στη νεολαία άνω των 12 ετών ο άμεσος εμβολιασμός. Επίσης, συμπλήρωσε πως παρατηρείται σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε κλινικές Covid-19 και ΜΕΘ: «Σε 20 σχεδόν μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως υπάρχει μικρή μα υπαρκτή αύξηση στο δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, και σιγά - σιγά μικρή επιβάρυνση του ΕΣΥ.

«O πόλεμος αλλάζει μορφή, με το στέλεχος Δέλτα να είναι πολύ μεταδοτικό» τόνισε ο καθηγητής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown - Η μετάλλαξη Δέλτα θέλει κοινή λογική