ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κερατέα: Μεγάλο και ενιαίο το μέτωπο - Μάχη για να μην καεί ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου

Φωτιά στην Κερατέα: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο
Φωτιά στην Κερατέα: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο

Φωτιά στην Κερατέα: Μεγάλη μάχη δίνουν οι πυροσβέστες προκειμένου να καταφέρουν να σώσουν τον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου καθώς η φορά των ανέμων στέλνει τις φλόγες προς εκείνη την περιοχή

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες, βίντεο: Ευδοκία Μύτιλη

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει την πορεία της η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Κερατέα καθώς οι ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών που προσπαθούν να σώσουν από τη μια τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου και από την άλλη να μην επιτρέψουν στις φλόγες να μην περάσουν στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.

Δείτε το πύρινο μέτωπο του Αγίου Κωνσταντίνου:

Σύμφωνα με όσα είπε στο Newsbomb.gr λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ο δήμαρχος Σαρωνικού υπάρχει ένα νέο μεγάλο μέτωπο σε συνέχεια του προηγούμενου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα πρώτα χωριά του οικισμού Άγιος Κωνσταντίνος. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ελήφθη η απόφαση για προληπτική εκκένωση των οικισμών Μετόχι και Μεγάλα Πεύκα.

«Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ» δηλώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να μην πλησιάζουν «γιατί είναι επικίνδυνο».

Όπως εξηγούσε νωρίτερα ο κ. Φιλίππου στο Newsbomb.gr σε περίπτωση που η φωτιά περάσει στον εθνικό δρυμό τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο και θα γίνουν πιο επικίνδυνα δεδομένου ότι ο δρυμός έχει έκταση πυρήνα 750 εκτάρια και έκταση περιφερειακής ζώνης 2.750 εκτάρια με το μεγαλύτερο τμήμα του να καλύπτεται από δάση χαλεπίου πεύκης, θάμνους (πουρνάρι, κουμαριά, σχίνο) και φρύγανα (θυμάρι, αφάνες κ.ά.). Για το λόγο αυτό έχει στηθεί μια μεγάλη ζώνη άμυνας στο δρόμο που οδηγεί από το Λαύριο στην Ανάβυσσο προκειμένου να μην περάσει η φωτιά «γιατί αν περάσει θα μπει μέσα στον δρυμό».

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν πλέον 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν περιοδικά αεροσκάφη ανάμεσα στα οποία και δύο ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Δείτε τα αποκλειστικά video του Newsbomb.gr από τη μεγάλη πυρκαγιά της Κερατέας:

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση του οικισμού Μαρκάτι προς Λαύριο, ενώ στις 12:25 δόθηκε εντολή και για την εκκένωση του οικισμού Συντερίνα προς Ανάβυσσο.

Λίγα λεπτά αργότερα εκκενώθηκε και ο οικισμός του Αγίου Κωνσταντίνου προς Λαύριο και ο οικισμός Δημουλάκι.

Την ίδια ώρα, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς καθώς οπως κατήγγειλε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Λαυρεωτικής η φωτιά ξεκίνησε από εμπρησμό επικαλούμενος τη μαρτυρία οδηγού του δήμου που είδε ένα λευκού χρώματος ΙΧ ο επιβάτης του οποίου προκάλεσε τη μεγάλη φωτιά.

Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, ανεξέλεγκτο και κινείται προς την Καμάριζα, τόνισε στον ΣΚΑΙ 100.3 ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς αναφορικά με την φωτιά που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή Μαρκάτι του Δήμου Λαυρεωτικής.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από την εικόνα που μεταδίδει η τηλεόραση του Open, άνδρες της Αστυνομίας πήγαιναν πόρτα-πόρτα για να εκκενώσουν τον οικισμό έγκαιρα.

Φωτιά στην Κερατέα: Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Η τροχαία από την πλευρά της προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας προκειμένου να γίνεται ευκολότερα η κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κερατέα.

Συγκεκριμένα διακοπή κυκλοφορίας ισχύει για:

  • Παλαία λεωφόρος Κερατέας-Λαυρίου από γέφυρα Αδάμ
  • Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου
  • Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από οικισμό Συντερίνα προς οικισμό Αγίου Κωνστατνίου
  • Λεωφόρος Λαυρίου και Παλαιά Λεωφόρος Λαυρίου

Δήμαρχος Σαρωνικού στο Newsbomb.gr για φωτιά Κερατέα: Πρόβλημα αν φτάσει στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Ανήσυχος για το ενδεχόμενο η φωτιά που εκδηλώθηκε στην Κερατέα κοντά στον οικισμό Μαρκάτι το πρωί της Δευτέρας να φτάσει μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου εξέφρασε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Η φωτιά έχει κάψει μια πλαγιά και μια τεράστια ρεματιά. Έχει καβαλήσει την πλαγιά και κινείται με βόρεια κατεύθυνση. Θα έχουμε πρόβλημα αν φτάσει μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου γιατί αν και έχει ξανακαεί η συγκεκριμένη περιοχή έχει και μεγάλα δέντρα» είπε ο κ. Φιλίππου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στα Βίλια: Εκκενώνονται οι οικισμοί Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι με μήνυμα από το 112