ΕΛΛΑΔΑ

Αφγανιστάν: Χάος και όλεθρος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Στρατιώτες μεταφέρουν παιδάκια στα χέρια

Καμπούλ Αφγανιστάν
Εικόνες φρίκης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
youtube.com screenshot

Αφγανιστάν: Φρίκη δίχως τέλος μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν μέσω της μοναδικής διεξόδου από τη χώρα, το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Παιδιά ποδοπατούνται και Αμερικανοί στρατιώτες προσπαθούν να βοηθήσουν…

Ένα σοκαριστικό βίντεο μετέδωσε το Skynews, στο οποίο αποτυπώνεται με τον πιο σκληρό τρόπο η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν και η αγωνιώδης προσπάθεια των ανθρώπων να φύγουν από τη χώρα με κάθε τρόπο, για να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Ενήλικες και μικρά παιδιά αναζητούν την ελπίδα, αλλά σε αυτή τους την προσπάθεια έφτασαν στο σημείο να ποδοπατηθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τη μοναδική «πύλη» προς την ελευθερία.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να βοηθήσουν όπως μπορούν, μεταφέροντας ακόμα και μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους έτσι ώστε να τα σώσουν. Η πλέον σπαρακτική εικόνα ήταν αυτή του Αμερικανού στρατιώτη που κρατούσε στα χέρια του ένα κοριτσάκι και είχε μείνει αποσβολωμένος να κοιτάζει το χάος γύρω του…

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την Πέμπτη δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για τον αριθμό των νεκρών. Η τελευταία αναφορά έγινε την ίδια ημέρα από το πρακτορείο Reuters και έκανε λόγο για τον θάνατο 12 ανθρώπων μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Δυο απεγκλωβισμοί Ελλήνων πολιτών από την Καμπούλ

Σήμερα το βράδυ, στις 23.00 αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα από το Λονδίνο Έλληνας πολίτης που εργάζονταν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο απεγκλωβισμός του έγινε από την Βρετανία, κατόπιν συνεννοήσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά από σχετικές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο ήταν σε συνεχή επαφή μαζί του και του παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Επίσης ένας ακόμη Έλληνας πολίτης έφτασε στο Κατάρ, έχοντας απεγκλωβιστεί από τις ΗΠΑ. Αναμένεται να αφιχθεί στα Χανιά αύριο γύρω στις 18.00 μέσω Αθηνών (τράνζιτ). Η ελληνική πρεσβεία στη Ντόχα του παρέχει προξενική συνδρομή.

Κλειστά τα ελληνικά σύνορα για πιθανές παράτυπες ροές από το Αφγανιστάν

Ξεκάθαρη είναι η θέση της Ελλάδας αναφορικά με τη διαχείριση τυχόν παράτυπων μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν, στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγες μέρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, ο Πρωθυπουργός τόνισε -και υπήρξε συναντίληψη με την τουρκική πλευρά- ότι πρέπει να στηριχθούν κράτη που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν ώστε να φιλοξενήσουν όσους θέλουν να μεταναστεύσουν από τη χώρα, για να παραμείνουν σε μικρή απόσταση από τις εστίες τους.

Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν καταστήσει σαφές ότι οι δύο χώρες δεν θα γίνουν αποθήκες μεταναστών. Ειδικά η Ελλάδα έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. και η φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης όσον αφορά την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, καθώς και το νομικό υπόβαθρο για τη διαχείριση αιτημάτων ασύλου είναι σαφώς διαφορετικά σε σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε την περίοδο 2015-16 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε ξανά εκείνες τις χαοτικές στιγμές που ζήσαμε το 2015 ή να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε η Τουρκία επιθυμεί ροές προς το έδαφός της.

Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, που βρίσκεται στο χωριό Χειμώνιο στον Έβρο βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις που περιπολούν στα χερσαία σύνορα είναι έτοιμες να δείξουν την ίδια αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στα τέλη Φεβρουαρίου και το Μάρτιο του 2020. Στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκονται και τα πληρώματα του Λιμενικού Σώματος που περιπολούν μέρα και νύχτα στο Αιγαίο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η πίεση επανέρχεται στο σύστημα Υγείας - «Άλμα» σε διασωληνωμένους την τελευταία εβδομάδα