ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι - Διπλάσια μέτρα από πέρυσι λόγω «Δέλτα»

Βασιλακόπουλος ΜΕΘ κορονοϊός νέοι
«Καμπανάκι» για τις ΜΕΘ και τους νέους έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ότι «οι νέοι είναι μεν ανθεκτικοί, αλλά όχι άτρωτοι» απέναντι στον κορονοϊό.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο Newsbomb.gr για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και για την αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «την τελευταία εβδομάδα έχουμε 6 ανθρώπους νεκρούς ηλικίας 18-39 ετών», σημειώνοντας ότι «15 νέοι άνθρωποι διασωληνώνονται κάθε εβδομάδα». Υπογράμμισε δε ότι «οι νέοι είναι μεν ανθεκτικοί, αλλά όχι άτρωτοι» απέναντι στον ιό αναφερόμενος στο ζήτημα των εμβολιασμών, καλώντας τους να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους ίδιους και τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας.

Ερωτηθείς για το αν οι νέοι που έχασαν την ζωή τους στις ΜΕΘ είχαν υποκείμενα νοσήματα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας διευκρίνισε πως «υπήρχαν και άτομα που δεν είχαν υποκείμενο νόσημα».

Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι «εάν δεν εμβολιαστούμε, τα πράγματα θα είναι τρομερά δύσκολα από φθινόπωρο», σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται και στην υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι 60% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος. Παράλληλα, περιέγραψε το πόσο δύσκολη θα είναι η κατάσταση, λέγοντας ότι «θα χρειαστούμε τα διπλάσια μέτρα σε σχέση με πέρυσι» για να διαχειριστούμε την πανδημία.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ακόμη, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι από φθινόπωρο θα είμαστε μπροστά στο εξής δίλημμα «είτε θα εμβολιαστούμε από μόνοι μας είτε θα περιμένουμε το κράτος να μας αναγκάσει να το κάνουμε», υποστηρίζοντας ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να επεκταθεί συμπεριλαμβανομένου και του ιδιωτικού τομέα.

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο καθηγητής Πνευμονολογίας απάντησε πως «ο γιός μου είναι 11 ετών και δυστυχώς δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα και αυτές τις ηλικίες», ενώ ανέφερε ότι «η Αμερικανική Παιδιατρική Ηλικία έστειλε επιστολή στον FDA να δώσει άμεση έγκριση, προκειμένου να εμβολιαστούν και τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών».

Σε πίεση το ΕΣΥ - Στους 317 οι διασωληνωμένοι

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, με τον κορονοϊό να... αντεπιτίθεται έχοντας ως όπλο και τις μεταλλάξεις.

Ειδικότερα, χθες Σάββατο ανακοινώθηκαν 3.191 κρούσματα, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 317 συμπολίτες μας. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν και 23 νέοι θάνατοι.

Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.191 , εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 557.239 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 317 (60.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.913 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 280 (ημερήσια μεταβολή +4.87%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 252 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.351 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λέρος: Τούρκοι ψαράδες έφτασαν μέχρι την... Αγία Μαρίνα - Κίνδυνος θερμού επεισοδίου (video)