ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Βίλια: Μάχη για να μην πάει στον Κιθαιρώνα – Στα 5χλμ. το μέτωπο – Ζημιές σε σπίτια

Φωτιά στα Βίλια
Facebook/Πυρκαγιά Ενημέρωση

Φωτιά στα Βίλια: Λυσσαλέα η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες προκειμένου το μέτωπο που εκτείνεται σε μήκος 5χλμ. να μην φτάσει μέχρι τον Κιθαιρώνα

Μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους που δυσκολεύουν την επιχείρηση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς δίνουν οι πυροσβέστες στη φωτιά στα Βίλια με στόχο το μέτωπο να μην πάει προς τα Βίλια και τον Κιθαιρώνα.

Το καλό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο, είναι ότι ένα κομμάτι της φωτιάς έχει κατεύθυνση προς τα καμένα της προηγούμενης φωτιάς στα Βίλια που κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα από τις 16 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον ίδιο το μήκος του μετώπου είναι στα 4-5χλμ. ενώ έχουν καταγραφεί 3-4 σπίτια με καταστροφές και ένα ολοσχερώς στον οικισμό Προφήτης Ηλίας ο οποίος εκκενώθηκε νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική η εικόνα της πυρκαγιάς στη 1 μετά το μεσημέρι είχε ως εξής: οριοθετήθηκε στο νότιο κομμάτι, και στο δυτικό κομμάτι δίνεται μάχη αυτή τη στιγμή να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια.

Η εικόνα του μετώπου από την πλευρά της Οινόης όπως την κατέγραψε ο Σπύρος Μελισσάρης για το Newsbomb.gr

Δείτε φωτογραφίες από τη φωτιά στα Βίλια

«Ευελπιστούμε οι πυροσβέστες να κόψουν το μέτωπο προς τα Βίλια» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Βιλίων, Παναγιώτης Κολοβέντζος μιλώντας στον ΣΚΑΪ με τον ίδιο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εμπρησμό επικαλούμενος ενδείξεις όπως η ώρα εκδήλωσης της φωτιά και η ένταση στον αέρα. «Δεν τα κατάφεραν να κάψουν την πρώτη φορά την πιο ωραία περιοχή του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας και το επιχειρούν για δεύτερη φορά».

Το άσχημο είναι ότι σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη «και τις επόμενες ώρες θα επιμείνουν οι ισχυροί βοριάδες με ένταση 6-7 μποφόρ και ριπές έως και 9 μποφόρ, εικόνα που θα συνεχίσει μέχρι τις βραδινές ώρες οπότε στη συνέχεια θα υποχωρούν οι άνεμοι στα 6 μποφόρ». Κατά τον ίδιο, μάλιστα, «αρκετά δύσκολη θα είναι και η αυριανή ημέρα γιατί οι βοριάδες θα συνεχίσουν να ενισχύονται έως αργά το απόγευμα της Τρίτης οπότε θα μιλήσουμε για μια πιο ουσιαστική εξασθένηση των ανέμων».

Λόγω της έντασης φωτιάς και των μεγάλων διαστάσεων του μετώπου οι αρχές υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε προληπτική εκκένωση, μέσω του 112, του οικισμών Βιλίων και Προφήτη Ηλία.

Οι κάτοικοι στον Προφήτη Ηλία κλήθηκαν να εκκενώσουν προς τη Μάνδρα ενώ οι κάτοικοι των Βιλίων ζητήθηκε να εκκενώσουν προς την Ψάθα

Στο σημείο επιχειρούν τώρα 73 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που φτάνουν έως και σε 8 μποφόρ.

Όπως ανακοινώθηκε από την τροχαία η κίνηση των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών έχει διακοπεί από το 33ο χλμ. (Άγιος Χριστοφόρος) έως το 30ο χλμ. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις οδηγίες της τροχαίας η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η φωτιά ξέσπασε στη θέση Προφήτης Ηλίας, μια περιοχή που βρίσκεται βορειοανατολικά των Βιλίων ενώ η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών από το ύψος των Βιλίων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ: Εκκενώνονται τα Βίλια και ο Προφήτης Ηλίας με μήνυμα του 112 λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς