ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ: Εκκενώνονται τα Βίλια και ο Προφήτης Ηλίας με μήνυμα του 112 λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς

Φωτιά ΤΩΡΑ: Εκκενώνονται τα Βίλια και ο Προφήτης Ηλίας με μήνυμα του 112 λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς

Στην εκκένωση των Βιλίων και του οικισμού Προφήτης Ηλίας προχωρούν οι αρχες με μήνυμα από το 112 καθώς η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στα Βίλια σε διαφορετικό μέτωπο από αυτό της πυρκαγιάς της 16ης Αυγούστου με το μέτωπο να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις γεγονός που υποχρέωσε τις αρχές να προχωρήσουν σε προληπτική εκκένωση, μέσω του 112, του οικισμών Βιλίων και Προφήτη Ηλία.

Οι κάτοικοι στον Προφήτη Ηλία καλούνται να εκκενώσουν προς τη Μάνδρα ενώ οι κάτοικοι των Βιλίων ζητείται να εκκενώσουν προς την Ψάθα

Στο σημείο επιχειρούν τώρα 73 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που φτάνουν έως και σε 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική η εικόνα της πυρκαγιάς στη 1 μετά το μεσημέρι είχε ως εξής: οριοθετήθηκε στο νότιο κομμάτι, και στο δυτικό κομμάτι δίνεται μάχη αυτή τη στιγμή να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια.

Όπως ανακοινώθηκε από την τροχαία η κίνηση των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών έχει διακοπεί από το 33ο χλμ. (Άγιος Χριστοφόρος) έως το 30ο χλμ. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις οδηγίες της τροχαίας η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η φωτιά ξέσπασε στη θέση Προφήτης Ηλίας, μια περιοχή που βρίσκεται βορειοανατολικά των Βιλίων ενώ η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών από το ύψος των Βιλίων.

«Ο καπνός είναι πολύς και τα αεροπλάνα δυσκολεύονται να προσεγγίσουν» είπε στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Μάνδρας, Π. Κολοβέντζος.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο που μίλησε στον ΣΚΑΪ «η φωτιά καίει παρθένο δάσος και η κατεύθυνση του ανέμου είναι προς τα Βίλια, έχει ήδη αναπτυχθεί μεγάλο μέτωπο και πνέουν ισχυροί άνεμοι. Μέσα σε μια εβδομάδα επαναλαμβάνεται μια τραγική ιστορία για τη δυτική Αττική». Όπως είπε, μάλιστα, το μέτωπο έχει ήδη πάρει έκταση μήκους 1,5-2χλμ.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική στην περιοχή των Βιλίων – μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021 – βρίσκονται και συνεχίζουν να επιχειρούν 299 πυροσβέστες με 98 οχήματα συμπεριλαμβανομένων, εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 61 πυροσβεστών με 18 οχήματα από τη Ρουμανία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η Αττική ήταν η μια από τις πέντε περιοχές για τις οποίες υπήρχε πρόβλεψη για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Συγκεκριμένα οι περιοχές στις οποίες είναι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοια, ΠΕ Βοιωτία)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ανησυχία για τα γλέντια του Σαββατοκύριακου – Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ.