ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Μιλάμε για πανδημία των ανεμβολίαστων – Γιατί πήραμε μέτρα ειδικά για αυτή την κατηγορία

Βασίλης Κικίλιας για ανεμβολίαστους
Το σκεπτικό πίσω από το μέτρα για τους ανεμβολίαστους ανέπτυξε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας
INTIME

Το σκεπτικό πίσω από το μέτρα για τους ανεμβολίαστους ανέπτυξε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Σε δύο λόγους απέδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε λήψη μέτρων ειδικά για τους ανεμβολίαστους μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022. Όπως είπε ανακοινώνοντας όλα όσα αλλάζουν από τις 13 Σεπτεμβρίου, τα μέτρα λαμβάνονται για δύο λόγους: για να σταματήσουμε τη μετάδοση του ιού και το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων αλλά και για να θωρακίσουμε το σύστημα από βαριές νοσηλείες.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας «σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο που η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με το δέυτερο κύμα του κορονοϊού χωρίς άλλα όπλα παρά μόνο με lockdown, μάσκες και αντισηπτικά ο καθένας πλέον μπορεί να προστατεύσει και να προστατευτεί».

Θέτοντας, μάλιστα, το δίλημμα «μένουμε μέσα στο τείχος ανοσίας από τα εμβόλια με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο να βρεθούμε σε κάποιο κρεβάτι νοσοκομείου ή εκτός αυτού του τείχους» ο Βασιλης Κικίλιας είπε ότι «τα τελευταία δεδομένα δείχνουν μια πανδημία των ανεμβολίαστων καθώς πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι».

Ανακοίνωσε, δε, ότι χάρη στο εμβόλιο «δεν θα μετατρέψουμε τα νοσοκομεία σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά με κορονοϊό». «Τα νοσοκομεία θα εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά γιατί το αντίθετο θα ήταν ανήθικο απέναντι σε όσους έχουν εμβολιαστεί και υποφέρουν από άλλο νόσημα».

Όπως είπε, επίσης, «θέλουμε ένα εκατομμύριο εμβολιασμών για πετύχουμε το τείχος ανοσίας» εκφράζοντας την πίστη του ότι «θα τα καταφέρουμε με ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα».

«Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μια κοινωνικά δίκαιη επιστροφή στην κανονικότητα εφόσον υπάρχει πια η επιλογή του εμβολίου. Δεν μπορεί πλέον να αναστέλλεται η κοινωνική και οικονομική ζωή» πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Τα μέτρα δεν έχουν ούτε πατερναλιστικό, ούτε φυσικά τιμωρητικό χαρακτήρα είναι όμως αυτό που πρέπει να κάνουμε ως υπεύθυνη πολιτεία. Είναι υποχρέωση για όλους όσοι έχασαν τη μάχη πριν το εμβόλιο, είναι υποχρέωση προς όλους όσοι πέρασαν 18 μήνες πανδημίας προσέχοντας τον εαυτό τους και τους συμπολίτες τους, που έχασαν τη δουλειά τους, που εργάστηκαν από απόσταση, που φοίτησαν από απόσταση που έχτισαν τείχος ανοσίας» κατέληξε ο Βασίλης Κικιλίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Μπλόκο στους ανεμβολίαστους - Τι ισχύει για μάσκες, εστίαση, σχολεία τεστ