ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Για δεύτερη ημέρα σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του - Την Πέμπτη η ταφή στα Χανιά

Λαïκό προσκύνημα Θεοδωράκης
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε την πρώτη ημέρα του λαϊκού προσκυνήματος για να αποτίσει φόρος τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη
INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Κατά την πρώτη ημέρα του λαϊκού προσκυνήματος, πλήθος κόσμου προσήλθε από νωρίς τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών έτσι ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη και μαχητή των λαϊκών αγώνων, Μίκη Θεοδωράκη.

Για δεύτερη ημέρα σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη

Σημειώνεται ότι έως και τη Τετάρτη θα τεθεί η σορός του σε λαϊκό Προσκύνημα. Για σήμερα Τρίτη θα είναι 10:00-19:00, ενώ την Τετάρτη 10:00-14.00. Την τελευταία ημέρα, στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί, στον ίδιο χώρο, τελετή αποχαιρετισμού, κατά την διάρκεια της οποίας θα εκφωνηθούν επικήδειοι.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το τελευταίο ταξίδι του οικουμενικού συνθέτη με προορισμό τον Γαλατά Χανίων όπου την Πέμπτη θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία και θα πραγματοποιηθεί η ταφή.

Τι έγινε την πρώτη ημέρα του λαϊκού προσκυνήματος

Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας συγκεντρώθηκαν, πότε μόνοι και πότε σε πηγαδάκια, για να μοιραστούν με συγκίνηση μια ανάμνηση, ένα επεισόδιο ζωής, από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας στα οποία άφησε ανεξίτηλο στίγμα πότε σαν μουσικός πότε σαν πολιτικός ο Μίκης Θεοδωράκης.

Αν και το λαϊκό προσκύνημα, με βάση την ανακοίνωση του ΚΚΕ θα ξεκινούσε στις 3 το μεσημέρι, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση και τελικά η διαδικασία άρχισε στις 5 παρά, όταν και μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι η σορός του σπουδαίου Έλληνα.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη συμφώνησε ως προς τον τόπο ταφής του μουσικοσυνθέτη, προέκυψε όμως ενώπιον του δικαστηρίου, κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων νέα εμπλοκή σχετικά με το γραφείο που θα αναλάβει την τελετή, καθώς οι δύο πλευρές έχουν επιλέξει διαφορετικά. Με νέα, ωστόσο, προσωρινή διαταγή δίνεται το δικαίωμα στους εκτελεστέα της τελευταίας της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν και το γραφείο τελετών.

Μίκης Θεοδωράκης: Τι αναφέρει το συμβολαιογραφικό έγγραφο της τελευταίας επιθυμίας του

Τον τόπο, το χρόνο, το γραφείο τελετών και τους εκτελεστέα της τελευταίας του επιθυμίας είχε ορίσει με συμβολαιογραφική πράξη ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ήταν 16 Ιανουαρίου του 2020 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης αποτύπωσε σε συμβολαιογραφικό έγγραφο την τελευταία του επιθυμία, σχετικά με τον τόπο ενταφιασμού του και τους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης μέσω συμβολαιογραφικού εγγράφου έδωσε συγκεκριμένες εντολές για όσα επιθυμούσε να γίνουν μετά το θάνατό του. Το συγκεκριμένο έγγραφο, αποτελεί και κεντρικό αποδεικτικό στοιχείο της δίκης ασφαλιστικών μέτρων που διεξήχθη σήμερα το πρωί σχετικά με δον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη, με την απόφαση να αναμένεται αύριο το πρωί.

Η τελευταία του επιθυμία, σύμφωνα με το έγγραφο, είναι «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο γάλατα Χανίων, όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί η προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και την σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς το σκοπό αυτό. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο έγγραφο, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης δήλωσε ότι «επιθυμεί να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο». Τη ίδια στιγμή, όριζε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του».

Μάλιστα, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ορίσει συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρει ρητώς ότι για λόγους αντικειμενικούς μόνον οι δύο εκτελεστές έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με διαφορετικό γραφείο τελετών.

Κούγιας: Προσβάλλεται η μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη σε μια κωμική διαδικασία

Ο Αλέξης Κούγιας προχώρησε σε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για προσβολή της μνήμης του Μίκη Θεοδωράκη όσον αφορά τον τόπο της ταφής του και το γραφείο τελετών που θα διοργανώσει το λαϊκό προσκύνημα και τη διαδικασία της ταφής.

Aναλυτικά η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια

«Αργά χθες το βράδυ, επικοινώνησε μαζί μου ο ιδιοκτήτης, ίσως, του μεγαλύτερου γραφείου τελετών στην Ελλάδα και μου ζήτησε να τον εκπροσωπήσω σε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου θα εκρίνετο, όχι πλέον ο τόπος της ταφής του Μίκη Θεοδωράκη, αφού και η κόρη του Μαργαρίτα Θεοδωράκη συμφώνησε να ταφεί στα Χανιά, αλλά το ποιο γραφείο τελετών θα επιμεληθεί τόσο της διαδικασίας του λαϊκού προσκυνήματος, όσο και της διαδικασίας της ταφής.

Δέχτηκα να συμμετάσχω στη διαδικασία, αφού προηγουμένως μίλησα προσωπικά με την κα Μαργαρίτα Θεοδωράκη, την κόρη του, η οποία ρητώς μου δήλωσε ότι η ίδια είχε αποφασίσει και είχε υπογράψει και σύμβαση, ώστε αυτές τις δύο πολύ ευαίσθητες διαδικασίες να τις επιμεληθεί το γραφείο τελετών Σκλία, ο ιδιοκτήτης του οποίου μου είχε τηλεφωνήσει το προηγούμενο βράδυ για να αναλάβω την υπεράσπιση των συμφερόντων του.

Συμμετείχα δυστυχώς σε μια παρωδία δίκης, όπου ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε την κα Μαργαρίτα Θεοδωράκη δήλωσε ευθαρσώς προς το Δικαστήριο ότι η κα Μαργαρίτα Θεοδωράκη επιθυμούσε και επιθυμεί τις δύο αυτές διαδικασίες, του προσκυνήματος και της ταφής, να τις επιμεληθεί το γραφείο Σκλία και ω του θαύματος ενεμφανίσθη η κόρη του, μία νεαρή δικηγόρος, που έχει έδρα το ίδιο γραφείο με τον πατέρα της, η οποία δήλωσε ότι εκπροσωπεί τη σύζυγο του Μίκη Θεοδωράκη, Μυρτώ, η οποία σημειωτέον βρίσκεται σε κώμα στο νοσοκομείο και τον υιό του Γιώργο-Ορέστη, ο οποίος δυστυχώς και σύμφωνα με τα όσα μου μετέφερε η κα Μαργαρίτα Θεοδωράκη, είναι αδύνατον να επικοινωνήσει με το περιβάλλον, λόγω ειδικών συνθηκών, που δεν επιθυμώ να δημοσιοποιήσω και η οποία δίχως καμία γραπτή πληρεξουσιότητα για να τους εκπροσωπήσει δήλωσε προς το Δικαστήριο ότι η κα Μυρτώ Θεοδωράκη, η ευρισκόμενη σε κώμα, και ο γιος Γιώργος-Ορέστης, που όλοι όσοι είμαστε κοντά στην οικογένεια Θεοδωράκη επί χρόνια γνωρίζουμε την κατάστασή του, επιθυμούν την απόφαση για το ποιος θα αναλάβει τη διαδικασία του λαϊκού προσκυνήματος και της ταφής να μην τη λάβει η κα Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η οποία στην κυριολεξία επιμελούνταν της διαβιώσεώς του, αλλά ο κ. Αγοραστάκης, το πρόσωπο δηλαδή που αντέδρασε να γίνει η ταφή στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών κα ζήτησε να γίνει στα Χανιά, επικαλούμενος ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο, το οποίο ουδέποτε είχε κοινοποιήσει στην κα Μαργαρίτα Θεοδωράκη όλα αυτά τα χρόνια , δημιουργώντας με τη συμπεριφορά του πάρα πολλά ερωτηματικά.

Ένιωσα εντελώς αμήχανος που δέχτηκα να συμμετάσχω σ’ αυτήν τη διαδικασία που προσβάλλει τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη από την αρχή έως το τέλος και εκ λόγων προσωπικής και νομικής αξιοπρέπειας δεν έκανα ένσταση ελλείψεως πληρεξουσιότητας, ώστε να αποβληθεί της διαδικασίας η νεαρή συνάδελφος, προσβλέποντας στην κρίση του Προέδρου Πρωτοδικών, που έκρινε την υπόθεση.

Προ ολίγου πληροφορήθηκα ότι ενώ στο Δικαστήριο προκειμένου να μην εξευτελιστεί, κατά την κρίση μου, το συμβολαιογραφικό έγγραφο, ο κ. Αγοραστάκης δήλωσε ότι δεν επικαλείται το περιεχόμενο του συμβολαιογραφικού εγγράφου, στο οποίο μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει ότι έχει επιλέξει και γραφείο τελετών για την ταφή του, στο οποίο όμως δεν καθορίζει ποιος θα το πληρώσει, ο κος Αγοραστάκης μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής επέλεξε το ίδιο γραφείο, το οποίο κατά σύμπτωση είχε επιλέξει και ο Μίκης Θεοδωράκης στο συμβολαιογραφικό έγγραφο και το οποίο πριν λίγη ώρα ο κος Αγοραστάκης και ο δικηγόρος του είχαν καταργήσει.

Θέλω να δηλώσω γι’ άλλη μία φορά ότι ντρέπομαι που σ’ αυτήν την υποτιμητική, για τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, κωμική διαδικασία ενώπιον ενός ιδιαίτερα αξιοπρεπούς και επαρκούς Προέδρου Πρωτοδικών συμμετείχα και υπάρχει και το όνομά μου.

Αν γνώριζα ότι ενώπιον του Προέδρου Πρωτοδικών θα παιχτεί αυτό το θέατρο δεν θα συμμετείχα ποτέ.

Περιμένω την οριστική κρίση του κου Προέδρου Πρωτοδικών, η οποία θα εκδοθεί αύριο το πρωί και ελπίζω ότι έχει αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη σήμερα ενώπιόν του και το πως η προσωρινή διαταγή, την οποία εξέδωσε με ήσυχη συνείδηση, έγινε αντικείμενο εκμεταλλεύσεως από αυτούς που, αν είναι δυνατόν, αντί μίας χειρόγραφης επιστολής του Μίκη Θεοδωράκη, που κανείς δεν θα μπορούσε να την αμφισβητήσει εμφάνισαν στη δικαιοσύνη συμβολαιογραφική πράξη, η οποία έφερε μόνο μία υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη σε ηλικία 95 ετών, για την οποία συμβολαιογραφική πράξη ούτε ο Μίκης Θεοδωράκης ενημέρωσε ποτέ τους συγγενείς του, ούτε ο κος Αγοραστάκης το έκανε, όπως επίσης δεν το έκανε και η κα Συμβολαιογράφος.»

Μίκης Θεοδωράκης: Λουλούδια και μηνύματα αγάπης στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί την Πέμπτη στο κοιμητήριο του Γαλατά, όπου βρίσκεται ο τάφος του πατέρα του και του αδελφού του. Η σορός του αναμένεται το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τη διαδικασία ταφής, «η Κρήτη και τα Χανιά ετοιμάζονται να "υποδεχθούν" τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. Ενός μοναδικού Έλληνα που μας έδωσε τον ορισμό της στρατευμένης τέχνης. Για τα Χανιά αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή να ταφεί εδώ».

Στην είσοδο του πατρικού σπιτιού της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά, πολίτες αφήνουν λουλούδια και ιδιόχειρα σημειώματα, ενώ στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό λιμάνι των Χανίων, προσέρχονται, από το πρωί της Παρασκευής, πολίτες και υπογράφουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που «άνοιξε» ο δήμος Χανίων.

Στην είσοδο του Θεάτρου έχουν τοποθετηθεί πένθιμες κορδέλες, ενώ η μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ακούγονται από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις του δήμου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τον δικό της αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη απευθύνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων. «Ο Μίκης θα παραμείνει εδώ και παντού: Σαν φωτιά στα συνθήματα μας, σαν υπόσχεση μη υποταγής. Σαν αέρας ορμητικός που μας σπρώχνει προς την έφοδο στον ουρανό για να αλλάξει αυτός ο κόσμος, γιατί χρειάζεται να αλλάξει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση.

Τη μετονομασία οδού σε οδό «Μίκη Θεοδωράκη» και την τοποθέτηση της προτομής του σε κεντρικό σημείο της πόλης αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, ως φόρο τιμής στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

«’Σαν φύγω η Ακρόπολη θα μου λείψει περισσότερο’ είχε πει ο Μίκης της Αθήνας. Ο Μίκης της Ελλάδας. Ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα, τη μετονομασία οδού σε οδό «Μίκη Θεοδωράκη» και την τοποθέτηση της προτομής του σε κεντρικό σημείο της πόλης, για να θυμίζει το πέρασμά του στην αθανασία» ανακοίνωσε μέσω Facebook o δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Αναλυτικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο αναφέρει ότι η σορός του θα φιλοξενηθεί δωρεάν τιμής ένεκεν στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών μέχρι να γίνει η ταφή του σύμφωνα με τις επιθυμίες του, να προκηρύξει ο δήμος καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την προτομή του, να δοθεί το όνομα του σε οδό της Αθήνας και στην κηδεία να παραστούν ο δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Ο θάνατος του έχει προκαλέσει οικουμενική συγκίνηση. Έφυγε αφήνοντας πίσω σπουδαία παρακαταθήκη. Αυτό το φως, αυτή η γνώση, είναι η ελευθερία μας», είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο κ. Μπακογιάννης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.