ΕΛΛΑΔΑ

Ακρίβεια: Ποιος θα βάλει φρένο; Από τρόφιμα, ρεύμα, καύσιμα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές και αυτοκίνητα

Ακρίβεια: Ποιος θα βάλει φρένο; Από τρόφιμα, ρεύμα, καύσιμα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές και αυτοκίνητα

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων - Η αγωνία για το δύσκολο χειμώνα και το σχέδιο της κυβέρνησης.

Με το… βλέμμα στις τιμές και την κατακόρυφη αύξηση που αναμένεται είναι οι καταναλωτές στη χώρα μας.

Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα αρχές του μήνα, το πορτοφόλι αδειάζει απελπιστικά γρήγορα, την ώρα που τα ντουλάπια παραμένουν άδεια, οι λογαριασμοί είναι απλήρωτοι και το ντεπόζιτο στο αυτοκίνητο στη… ρεζέρβα.

Οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις προκαλώντας ασφυξία σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μετά την πολυετή κρίση και τα δύο lockdown βλέπουν τους λογαριασμούς να τους πνίγουν και τα έσοδα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε στο μισό τα έξοδα.

Ο χειμώνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος για τα νοικοκυριά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα αν κάποιος δεν βάλει «φρένο» στην έκρηξη τιμών σε καύσιμα, ρεύμα, καφέ και βασικά είδη διατροφής. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα 5 ευρώ και η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25%, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν έως και 50% λόγω των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Ψάχνει ανάχωμα η κυβέρνηση για να ανακόψει την ακρίβεια

«Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης;», αναρωτιούνται πολύ καταναλωτές που αγωνιούν για το κύμα ανατιμήσεων. Προς το παρόν, αν κρίνουμε από τις απαντήσεις που δίνουν οι υπουργοί, μάλλον συγκεκριμένο σχέδιο δεν υπάρχει προς το παρόν, μιας και τα όσα λένε είναι ασαφή, χωρίς την παραμικρή απάντηση στη λύση του ζητήματος. Ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να κρατάει κάποιο «κρυφό χαρτί» στο μανίκι του και να το παρουσιάσει στη ΔΕΘ ανακουφίζοντας από την αγωνία τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr και της Αμαλίας Κάτζου, η κυβέρνηση προωθεί ένα συνδυασμένο πλέγμα οικονομικών μέτρων και αυστηρότερων ελέγχων, προκειμένου να περιοριστούν οι επερχόμενες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η εκρηκτική αύξηση των διεθνών τιμών των πρώτων υλών οδηγεί αναπόφευκτα σε σημαντικές έως πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά.

Το γεγονός ότι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε νέα άνοδο στο 3%, είναι ενδεικτικό του «θερμού» χειμώνα που έρχεται, ενώ πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η αύξηση του ενεργειακού κόστους, γι’ αυτό και σχεδιάζονται παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση και να μην πλήξει το κόστος παραγωγής και εντέλει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι μεγάλες αυξήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αλουμίνιο, καφέ, δομικά υλικά σε διεθνές επίπεδο, θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν στο σύνολό τους, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για μεγάλα διψήφια ποσοστά επιβαρύνσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο καταγράφηκε μεγάλη επιτάχυνση των αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση στο κόστος της οικοδομής, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών των μετάλλων. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη δεν είναι μέσα στις δυνατότητες της χώρας να ελέγξει τις τάσεις και την πορεία των τιμών στην παγκόσμια οικονομία.

Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Να θωρακίσουμε την κοινωνία για τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις

Ως δυσάρεστη αλλά αναμενόμενη εξέλιξη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τα φαινόμενα ακρίβειας που χτυπάνε το καλάθι της νοικοκυράς απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Προφανώς η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ανατιμήσεις στην τσέπη του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου εξηγώντας ότι «με τις πολιτικές που εφαρμόσαμε και εφαρμόζουμε ο στόχος είναι να είναι θωρακισμένη η κοινωνία ώστε οι ανατιμήσεις να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα».

Διαβεβαίωσε, δε, ότι «η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για την εποπτεία της αγοράς ώστε να μην εργαλειοποιηθεί το φαινόμενο της ανατίμησης και να μην αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα». «Άλλο πράγμα είναι να βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα αισχροκέρδειας. Έχουμε εργαλεία και τα μέσα να τα αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο καλπασμός των τιμών των πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο θα εκτονωθεί και η αύξηση του πληθωρισμού είναι συγκυριακή.

Αγωνία στην αγορά

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες επαγγελματίες από όλους τους κλάδους επισημαίνουν ότι δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος των ανατιμήσεων. Έτσι, έχει προαναγγελθεί αύξηση της τιμής του ψωμιού αλλά και του καφέ, ενώ σημαντικές είναι ήδη οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ σε προϊόντα όπως τα κρέατα, το γάλα, τα τυριά, το λάδι, καθώς και τα οπωροκηπευτικά.

Ειδικά για τα οπωροκηπευτικά, οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών επισημαίνουν ότι σημαντικό μέρος της παραγωγής καταστράφηκε είτε από τις πυρκαγιές είτε από την παρατεταμένη ζέστη, για αυτό και την τελευταία περίοδο παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις.

Ανήσυχοι εμφανίζονται και οι θεσμικοί παράγοντες της αγοράς.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε πως οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών που αναπόφευκτα πέρασαν και το κατώφλι της ελληνικής αγοράς προβληματίζουν παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η εισαγόμενη ακρίβεια βλάπτει σοβαρά αγορά και καταναλωτές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσιου,
έχει τονίσει την ανάγκη προστασίας των επαγγελματιών αλλά και των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα από τις επερχόμενες αυξήσεις, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων από την κυβέρνηση. Προκειμένου να αμβλυνθούν οι επικείμενες ανατιμήσεις, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τον περαιτέρω περιορισμό του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, την επίσπευση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών αλλά και του τέλους επιτηδεύματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.