ΕΛΛΑΔΑ

Οικονόμου: «Παράθυρο» για διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους εκπαιδευτικούς

Προαύλιο σχολείου
Προαύλιο σχολείου
Intimenews/Γιάννης Λιάκος

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών μίλησε το πρωί της Τρίτης ο Γιάννης Οικονόμου στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους εκπαιδευτικούς, εφόσον παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μετά και το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.

«Οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι, έτσι κι αλλιώς, υπαρκτές παντού. Υπάρχει ως επιλογή για την κυβέρνηση η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για όλους. Υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς, αν παραστεί ανάγκη, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εκεί είναι αρκετά υψηλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου έβαλε τέλος στα σενάρια περί υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλάνο για υποχρεωτικότητα στα παιδιά. Αν απαιτηθεί, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για ανθρώπους που εργάζονται σε τομείς κρίσιμους και νευραλγικούς», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τους ιερείς, απάντησε ότι «ακόμα και για την εκκλησία εξετάζεται η υποχρεωτικότητα παρότι κι εκεί είναι υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού».

Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η προετοιμασία και ο σχεδιασμός είναι να λειτουργήσει δια ζώσης παντού, και στα σχολεία και στα πανεπιστήμια επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέτρων που δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στα διαγνωστικά τεστ, στα πρωτόκολλα από τους ειδικούς για το πώς αντιδρούμε σε περίπτωση που έχουμε κρούσματα, καθώς και στο εμβόλιο, για το οποίο, όπως είπε, θα εντατικοποιηθεί η παρότρυνση επικοινωνιακά για να εμβολιαστεί ο κόσμος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε τη συμμετοχή των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. «Για τα παιδιά, η αιχμή του δόρατος είναι οι παιδίατροι. Προφανώς και οι παιδίατροι πρέπει να μπουν στο παιχνίδι για να πείσουν με τις γνώσεις τους και να κάνουν και οι ίδιοι εμβόλια. Αναζητούνται τρόποι και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή για να μπουν οργανωμένα οι παιδίατροι σε αυτή την ιστορία», επισήμανε. Πρόσθεσε δε ότι έξω από τα πανεπιστήμια θα δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα. «Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει δείξει ότι τα αντανακλαστικά και οι δυνατότητές της είναι τέτοιες που οποτεδήποτε χρειαστεί μπορεί να φέρει το εμβόλιο όσο κοντά απαιτείται και στα σχολεία», υπογράμμισε.

Ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των εμβολιασμών τονίζοντας ότι από τις 16 Αυγούστου μέχρι τώρα έχουν κλειστεί 300.000 νέα ραντεβού. «Δε θέλουμε να ξανακλείσει η οικονομία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξανακλείσει. Και αν αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα και αλλού, θα το κάνουμε», ξεκαθάρισε.

Συναγερμός στην κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς των παιδιών – Σύσκεψη στο Μαξίμου

Την ίδια στιγμή, σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα και ειδικά για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι πολύ χαμηλός και έχουν εμβολιαστεί μόλις 1 στα 4 παιδιά.

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο προβληματισμός είναι έκδηλος μιας και τα σχολεία ανοίγουν την επόμενη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου με αναθεωρημένα πρωτόκολλα σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να πειστούν οι γονείς να εμβολίασουν τα παιδιά τους τους και για το λόγο αυτό στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετέχουν εκτός όλων των αρμοδίων και παιδίατροι ώστε να υπάρξει μια κοινή γραμμή για τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Από την κυβέρνηση, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας στις ηλικίες 12-17 ούτε και να αλλάξουν προς τα κάτω τα ηλικιακά όρια του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά

Χαρακτηριστική του προβληματος είναι η αναφορά της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου, σε «ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού» σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12-17 ετών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, στοιχεία ανάλογα από τις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν στο δελτίο MMWR πριν λίγες ημέρες, δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα «ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους».

Τα λεγόμενα της κυρίας Θεοδωρίδου επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από τις καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ σύμφωνα με τα οποία τις πρώτες έξι ημέρες του Σεπτεμβρίου καταγράφονται 2.158 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών ένας αριθμός που αποτελεί το 12,2% του συνόλου των κρουσμάτων.

Τα στοιχεία για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε τα στοιχεία των εμβολιασμών στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες αφού αρχικά αποκάλυψε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης εμβολιασμού συνολικά 150.000 άτομα.

Ειδικότερα για τα παιδιά και τους εφήβους:

  • Για την ηλικιακή ομάδα 18-24 το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 15-17, το 20% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 23,1%. Και έχουν μέχρι στιγμή εμβολιαστεί 74.000 παιδιά, έφηβοι.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 12-14, το 9,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Λαύριο και Ραφήνα - Άνεμοι έως 9 μποφόρ

Ακρίβεια: Ποιος θα βάλει φρένο; Από τρόφιμα, ρεύμα, καύσιμα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές και αυτοκίνητα

Αυτοκτονία στη Ραφήνα: Ο ταλαντούχος ζωγράφος που έγινε μητροκτόνος και αυτόχειρας