ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανία: Η Κραμπ-Καρενμπάουερ θέλει να διεξάγονται ταχύτερα οι στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ

Γερμανία: Η Κραμπ-Καρενμπάουερ θέλει να διεξάγονται ταχύτερα οι στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ
(Kay Nietfeld/Pool Photo via AP)

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σκοπεύει να υποβάλει πρόταση για να διεξάγονται ταχύτερα και με ανεξάρτητο τρόπο στρατιωτικές αποστολές υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της χώρας της, της Μπούντεσταγκ.

«Νομίζω ότι το Άρθρο 44 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει τη δυνατότητα κοινών αποφάσεων της ΕΕ και της διεξαγωγής ευρωπαϊκών αποστολών από συμμαχίες προθύμων μεταξύ των κρατών-μελών», εξήγησε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας (CDU/CSU) κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και δημοσιεύθηκε στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας.

«Καταρτίζουμε πρόταση γι’ αυτό η οποία θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι κατά τη διάρκεια συμβουλίου των υπουργών Άμυνας (σ.σ. της ΕΕ) πριν από το τέλος του Οκτωβρίου», πρόσθεσε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Το Άρθρο 44 αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να αναθέσει τη διεξαγωγή στρατιωτικής αποστολής σε κράτη μέλη που το επιθυμούν και διαθέτουν τις απαιτούμενες επιχειρησιακές δυνατότητες. Δεν προβλέπεται να συμμετέχουν άμεσα και υποχρεωτικά όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ σε τέτοιες αποστολές.

Για την υπουργό Άμυνας της απερχόμενης καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ, αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να τους παίρνουν σοβαρά και να τους θεωρούν αξιόπιστους πρέπει να είναι σε θέση να αναλαμβάνουν δράση. «Υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες μπορεί να έχουμε διαφορετικά συμφέροντα, και εντός του NATO», είπε.

Για αυτόν τον λόγο θέλει να συγκεκριμενοποιηθούν τα πράγματα στην ΕΕ, συμπλήρωσε. «Πώς θα λαμβάνονται αποφάσεις, ποιος θα ηγείται των δυνάμεων, ποιες μονάδες θα μπορούν να συμμετέχουν, ποιες δυνάμεις θα υποστηρίζουν τις αποστολές;» απαρίθμησε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ και πρόσθεσε πως επί του παρόντος θεωρεί πως υπάρχει το περιθώριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στο ζήτημα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη στα Καλύβια: Σοβαρή η κατάσταση του πατέρα - Βομβαρδισμένο τοπίο η περιοχή

Συγκλονισμένες οι ΗΠΑ από την εξαφάνιση της 22χρονης Γκάμπι - Χάθηκαν τα ίχνη και του συντρόφου της

ΔΕΘ 2021: Πολίτης δάκρυσε μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα - «Εσείς και η ΝΔ μας πήρατε την περιουσία»