ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για τη «Δέλτα» που σαρώνει τη Β. Ελλάδα - Γιατί η γ' δόση δεν θα είναι υποχρεωτική

Στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown
Στιγμιότυπο από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown
Intimenews/Γιάννης Παπανίκος

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τη γ' δόση του εμβολίου η οποία δεν θα είναι υποχρεωτική - Ανησυχία για την πορεία της «Δέλτα» στη Βόρεια Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες.

Αγωνία επικρατεί σε κυβέρνηση και ειδικούς για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες. Παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων, η μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία κυριαρχεί στη χώρα μας έχει βάλει σε μίνι lockdown πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ανησυχία προκαλούν τόσο οι θάνατοι τις πρώτες 19 ημέρες του Σεπτεμβρίου, όσο και οι προβλέψεις των επιστημόνων.

Την ίδια στιγμή, νέα ανησυχητικά δεδομένα για τους αριθμούς των παιδιών που νοσούν με κορονοϊό παρουσίασε η Ματίνα Παγώνη. «Το υψηλό ιικό φορτίο και η μετάλλαξη Δέλτα έχει εστιάσει στα μικρά παιδιά. Παρακαλούμε τους γονείς σε συνεννόηση με τους παιδιάτρους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Τα συμπτώματα στην πλειοψηφία δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, είναι τα συνήθη, πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση κλπ. Όμως αυτά τα παιδιά μεταδίδουν και κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν στα νοσοκομεία», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η επιτροπή του υπ. Υγείας θα ανακοινώσει ποιοι παίρνουν σειρά - μετά τις ευπαθείς ομάδες - για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η οποία δεν θα είναι υποχρεωτική.

Σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα»

Μπορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να καταγράφεται μια σταθεροποίηση της πανδημίας όσον αφορά τα κρούσματα, ωστόσο τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά καθώς τον μήνα που διανύουμε έχουμε μετρήσει ήδη πολλούς θανάτους από κορονοϊό, ενώ και οι προβλέψεις των επιστημόνων δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του κυρίου Σύψα, ο οποίος αναφέρθηκε στη μετάλλαξη «Δέλτα», υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα

Τους φόβους για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που είχε διατυπώσει πριν από μερικά 24ωρα ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας επιβεβαίωσαν οι εξελίξεις την περασμένη Πέμπτη, μετά την απόφαση να επιβληθεί μίνι lockdown σε Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου του κορονοϊού στις περιοχές αυτές.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 226 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν συνολικά σε 64 περιφερειακές ενότητες.

«Τον Οκτώβριο φοβόμαστε λιγάκι και φοβάμαι την Βόρεια Ελλάδα. Με ανησύχησαν αυτά που είδα στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε μεγάλη χαλαρότητα», είχε πει χαρακτηριστικά ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας πριν από μόλις τρεις ημέρες και σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκρηξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη για την οποία, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπήρξε λάθος εκτίμηση ως προς τον χρόνο επιβολής του lockdown το 2020.

Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη δόση

Σήμερα αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για την χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου, στα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς. .

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της covid-19, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η χορήγηση της 3ης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση. Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η τρίτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά θα υπάρχει σύσταση. Πρόσθεσε ότι έχουν κλειστεί ήδη περίπου 10.000 ραντεβού από άτομα που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμέων.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.

«Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους -άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας».

«Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία». Έχουμε ανακοινώσει, προσθέτει η κυρία Παπαευαγγέλου, «ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μυτιλήνη: Μετέφερε 4,5 κιλά κοκαΐνης με «ξεκάρφωμα» τον 11χρονο γιο της και σφραγίδα «Dior»

Τραγωδία στην Κρήτη: Δύο νεκροί σε τροχαίο – Ο ένας ήταν μαθητής Λυκείου

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Βρέθηκε σορός που ταιριάζει με την 22χρονη