ΕΛΛΑΔΑ

Η πανδημία «χτυπά» τα παιδιά: Αυξάνονται τα κρούσματα στα σχολεία - Φόβος για την επόμενη μέρα

Η πανδημία «χτυπά» τα παιδιά: Αυξάνονται τα κρούσματα στα σχολεία - Φόβος για την επόμενη μέρα

Δύο σχολικά τμήματα έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων κορονοϊού - Συναγερμός και σε δημοτικό σχολείο των Μάλων στην Ιεράπετρα - Εφιαλτική πρόβλεψη Σαρηγιάννη για τα κρούσματα στα παιδιά μέχρι τα Χριστούγεννα

Φόβος και αγωνία επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα, μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων που έχει σημειωθεί στα παιδιά την τελευταία εβδομάδα, μετά το άνοιγμα των σχολείων για δια ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων. Οι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως φάνηκε και από τη δημοσκόπηση του Newsbomb.gr, που χαρακτηρίζουν ελλιπή. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βλέπει πως το στοίχημα «ανοιχτά σχολεία», είναι πολύ δύσκολο να κερδηθεί. Ήδη δύο τμήματα σχολείων έχουν κλείσει στη Θεσσαλονίκη, με την Κρήτη να ακολουθεί, καθώς οι 7 από τους 15 μαθητές του δημοτικού σχολείου Μάλων του Δήμου Ιεράπετρας βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλωστε δεν χωρούν αμφισβήτηση. Χθες, στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ δημοσιεύτηκαν τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στα παιδιά ηλικίας από 4 έως και 18 ετών, το διάστημα 13 με 19 Σεπτεμβρίου – που ήταν άκρως ανησυχητικά. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 3.559, με τα παιδιά να αποτελούν το 24% των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα.

Οι ειδικοί χτυπούν το «καμπανάκι» για περαιτέρω αύξηση τις επόμενες εβδομάδες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, με τις προβλέψεις να είναι «εφιαλτικές». Σήμερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι ο αριθμός των μολύνσεων Covid - 19 στα παιδιά θα διπλασιαστεί. «Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα». Τόνισε δε ότι στα σχολεία δεν χρησιμοποιούνται όλα τα «όπλα» που έχουμε στη διάθεση μας, όπως οι μεγαλύτερες αποστάσεις στις τάξεις, η αραίωση των τμημάτων και ο σωστός εξαερισμός.

«Ενεργά κρούσματα σχεδόν σε όλα τα σχολεία του δήμου Νεάπολης - Συκεών»

Με ανησυχία αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιών του 10ου δημοτικού στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης τη συρροή κρουσμάτων που παρουσιάστηκε σε δύο τμήματα του σχολείου Β2 και Γ2 με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία τους.

Σύμφωνα με το voria.gr διάσπαρτα κρούσματα υπάρχουν και σε άλλα τμήματα, ενώ εξαπλώνονται και σε παιδιά μεγαλύτερων τάξεων. Σήμερα αρκετοί ήταν οι γονείς που δεν πήγαν τα παιδιά τους στο σχολείο φοβούμενοι να μη μολυνθούν, ενώ αν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός στις τάξεις δεν θα γίνουν μαθήματα αλλά κάποιες επαναλήψεις.

Γονείς εκτιμούν ότι η συρροή οφείλεται σε ένα «παράθυρο» που δημιουργήθηκε από τη Δευτέρα όταν κάποια παιδιά ήρθαν στο σχολείο με αρνητικό selt test και την Τρίτη στο νέο test βγήκαν θετικά στον ιό. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι εκεί θα έπρεπε να γίνουν έλεγχοι με rapid test, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ο Γιώργος Μπογιατζογλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, σημειώνει ότι η ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς εκτός από τα δυο τμήματα υπάρχουν κρούσματα σχεδόν σε όλες τις τάξεις, περίπου 40 παιδιά. Ο ίδιος αναφέρει ότι αν δεν ίσχυε το 50% και τα τμήματα έκλειναν από τη Δευτέρα δεν θα υπήρχε η εξάπλωση.

O αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, μιλώντας νωρίτερα στο Newsbomb.gr τόνισε πως κρούσματα υπάρχουν σχεδόν στα όλα τα σχολεία του Δήμου, «παντού υπάρχουν ενεργά κρούσματα στο δήμο. Καθημερινά λαμβάνουμε ενημέρωση, υπάρχουν διάσπαρτα ενεργά κρούσματα σχεδόν σε όλα τα σχολεία. Ωστόσο δεν κλείνουν τμήματα. Το μεγαλύτερό πρόβλημα παρουσιάστηκε σε σχολείο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, συγκεκριμένα στο Β’2 όσο και στο Γ’2 νόσησε το 50% + 1 των μαθητών με αποτέλεσμα να κλείσουν. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, καθημερινά γίνονται απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία»

Υπό αίρεση τα μέτρα του υπ. Παιδείας

Υπό αίρεση ενδέχεται να βρεθεί το μέτρο για το κλείσιμο της τάξης εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι είναι υπό σκέψη τα πρωτόκολλα και μπορεί άμεσα να αναθεωρηθούν. Ειδικότερα, σημείωσε ότι το περιβόητο μέτρο «50+1» βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπει πως για να κλείσει ένα τμήμα τάξης, θα πρέπει να μολυνθούν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στη Ρόδο: Νέες αποκαλύψεις για τον γυναικοκτόνο - «Τις τελευταίες μέρες τον φοβόταν πολύ»

Κομάντα και Δράκοι: Ποιος είναι ο «Ντόντο» που έκλεψε τις καρδιές των τηλεθεατών;

Ρόδος: Ο 40χρονος είχε δικογραφίες σε βάρος του για απειλές και βία σε βάρος συντρόφων του