ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα, «όχι» σε lockdown στη Θεσσαλονίκη λέει η κυβέρνηση

Κρούσματα Βόρεια Ελλάδα
Συναγερμός για την αύξηση νοσηλειών και κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα
INTIME NEWS

Η αύξηση των κρουσμάτων και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Βόρεια Ελλάδα προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στην κυβέρνηση και στους ειδικούς.

Την ανησυχία της κυβέρνησης για το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα επισήμανε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα lockdown.

«Πράγματι η επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι όπως στην υπόλοιπη χώρα. Έχουμε ένα ποσοστό 9% επιπλέον κόσμου που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ και γύρω στο 20%-25% στις απλές κλίνες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Επίσης, προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν σημειώνοντας ότι στις ΜΕΘ το 90% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι. «Επειδή έχουμε φτάσει στο 70% του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένου και στους άνω των 60 ετών είμαστε στο 80% πλήρως εμβολιασμένοι, είναι πάρα πολύ σημαντικό το υπόλοιπο ποσοστό του κόσμου που δεν έχει εμβολιαστεί, να πάει να το κάνει για να είμαστε οχυρωμένοι το φθινόπωρο και τον χειμώνα απέναντι στην πανδημία», τόνισε.

«Σχεδόν στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ»

Στο 100% φτάνει σχεδόν η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και η πλειοψηφία των νοσηλευομένων με Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι, δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι οι πιο ευάλωτοι», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει. Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι», πρόσθεσε.

Σημείωσε ωστόσο ότι ελπίζει το φαινόμενο αυτό να είναι προσωρινό, «να μην είναι η αρχή μιας τραγωδίας» και να οφείλεται στην επιστροφή των εκδρομέων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ανεμβολίαστων, ο κ. Καπραβέλος εξήγησε «η Δράμα έχει δώσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους κι έχει το μικρότερο [ποσοστό] εμβολιασμού». Τόνισε μάλιστα ότι πλέον βρισκόμαστε στη φάση της «πανδημίας των ανεμβολίαστων».

Υπενθυμίζεται ότι για μία ακόμα ημέρα, την Παρασκευή σημειώθηκε υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στην συμπρωτεύουσα όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 331 νέα κρούσματα, ενώ στην περιφέρεια Αττικής, ιχνηλατήθηκαν 392 νέα κρούσματα.

«Παρόλο που έχουμε σταθεροποίηση στα κρούσματα σε όλη τη χώρα, ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας υπάρχει εντοπισμένη αύξηση. Γενικά ξέρουμε ότι οπουδήποτε έχει εμβολιαστεί λιγότερος πληθυσμός μπορεί να έχουμε τοπικές εξάρσεις. Θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί και η χρήση των τεστ στην εργασία και στα σχολεία, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», τόνισε από την πλευρά της η κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

Αναφερόμενη στα παιδιά, και στο ότι οι προβλέψεις των ειδικών για πολλές χιλιάδες κρούσματα φαίνεται πως έχουν πέσει έξω, η ίδια είπε ότι «Ακόμα είναι νωρίς, είναι πολύ αισιόδοξο αυτό που βλέπουμε. Όταν επιδεινωθεί ο καιρός δε θα μπορούμε να ανοίγουμε τα παράθυρα. Πολλές φορές τα παιδιά μολύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον και μετά μεταδίδουν τον ιό σε άλλα παιδιά. Το πρωτόκολλο για τα σχολείο νομίζω ότι είναι πολύ επαρκές. Είναι σημαντικό το ότι τα παιδιά από 4 ετών φορούν μάσκες στην Ελλάδα. Επίσης οι γονείς πρέπει να κάνουν τα self-tests στα παιδιά. Όλα αυτά είναι σημαντικά μέτρα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στη Ρόδο: Οργή και θρήνος στο νησί για τη δολοφονημένη Ντόρα

Πώς συνελήφθη Έλληνας διακινητής μεταναστών με υπερπολυτελές τζιπ

The 2night Show: Ο Αρναούτογλου επιστρέφει με συμπαρουσιαστή - έκπληξη!