ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Γιατί επέστρεψε στο μίνι lockdown έναν χρόνο μετά την «έκρηξη» του 2020

Θεσσαλονίκη Lockdown
Η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις 11 περιοχές σε όλη τη χώρα που επιστρέφουν σε περιοριστικά μέτρα και μίνι lockdown
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις 11 περιοχές σε όλη τη χώρα που επιστρέφουν σε περιοριστικά μέτρα και μίνι lockdown

Τη δύσκολη επιδημιολογικά κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα που προβλημάτιζε από τις αρχές Σεπτεμβρίου κυβέρνηση και ειδικούς για το τι θα συμβεί όταν θα επιστρέψει το φθινόπωρο και ο χειμώνας επιβεβαιώνει η απόφαση να ενταχθούν στο «κόκκινο» και στην επιβολή μίνι lockdown άλλες τρεις περιοχές (Χαλκιδική, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη) ανεβάζοντας σε 11 τον συνολικό αριθμό των περιοχών στις οποίες ισχύουν έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι από τις 11 περιοχές μόνο μια, η Λάρισα, δεν ανήκει γεωγραφικά στην Βόρεια Ελλάδα – οι υπόλοιπες 10 είναι Χαλκιδική, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα.

Η απόφαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας προέκυψε από την αγωνία για την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, στο οποίο το μεγαλύτερο βάρος σηκώνει η Θεσσαλονίκη, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου να αναφέρει χαρακτηριστικά στην ενημέρωση της Πέμπτης ότι «η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid είναι στην επικράτεια στο 69% όμως στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα ήδη έχει ξεπεράσει το 90%, όπως και στις υπόλοιπες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Μακεδονίας, ενώ ακόμα βρισκόμαστε στις αρχές του φθινοπώρου».

Καθοριστικό παράγοντα αποτέλεσαν και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν σε όλη την Βόρεια Ελλάδα όπως αποτυπώνεται και στον ειδικό επιδημιολογικό χάρτη σύμφωνα με τον οποίον, μάλιστα, παρά την αγωνία που υπάρχει και εκφράζεται αρμοδίως, σε ορισμένες περιοχές οι ρυθμοί των εμβολιασμών παρουσιάζουν πτωτική τάση.

O επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας

Ο εμβολιαστικός χάρτης της Ελλάδας

«Έχουμε διαφορές στην πανδημία στον βορρά σε σχέση με τον Νότο κάτι που φαίνεται από τα νούμερα των κρουσμάτων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, γεγονός που σίγουρα μεταξύ άλλων οφείλεται στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στις περιοχές αυτές» είπε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Παράγοντα για την απόφαση λήψης έκτακτων περιοριστικών μέτρων αποτέλεσε και ο προβληματισμός ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου ο οποίος έχει ειδική βαρύνουσα σημασία για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη που εορτάζει τον πολιούχο της πόλης, Άγιο Δημήτριο.

Όλοι άλλωστε θυμούνται ότι ήταν μετά το χρονικό αυτό ορόσημο που ξέσπασε το σφοδρό κύμα του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη το 2020 με τον πρωθυπουργό να έχει δηλώσει, επίσης, ότι η απόφαση να μην «κλείσει» η πόλη πριν του Αγίου Δημητρίου ήταν ένα από τα λάθη που αναγνωρίζει δημοσίως για τη διαχείριση της πανδημίας.

Τα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες 10 περιοχές

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν στις περιοχές που εντάσσονται στο «κόκκινο» και στις οποίες επιβάλλεται μίνι lockdown είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς έγινε το τροχαίο-σοκ στον Κηφισό: Το αυτοκίνητο... απογειώθηκε και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας: Ποιο είναι το χειμερινό ωράριο και τι απαγορεύεται να κάνουμε

Δίκη για βιτριόλι: Το τετ-α-τετ της Ιωάννας με τη γυναίκα που της άλλαξε τη ζωή -Tο πρόσωπο «κλειδί»