ΕΛΛΑΔΑ

Μειώνουμε χωρίς κόστος κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας

Μειώνουμε χωρίς κόστος κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας

:Εξοικονόμηση που φτάνει το 15% του συνολικού κόστους ενέργειας και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως κόστος μπορούν να εξασφαλίσουν τα νοικοκυριά, αρκεί να ακολουθήσουν μια σειρά από απλές, καθημερινές συμβουλές.

Γράφει ο Δημήτρης Πεφάνης

Μάλιστα, όπως αναφέρουν το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο Δήμος Μετσόβου, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα STEP-IN, για να εφαρμόσουν τις παρακάτω συμβουλές, τα νοικοκυριά πρέπει μόνο να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, χωρίς να επηρεάζουν τις συνθήκες άνεσης που σχετίζονται με τη χρήση της ενέργειας. Και εφόσον το κάνουν πράξη, μπορούν να επιφέρουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας από 10% έως 15%, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος ή επένδυση.

Οι συμβουλές που δίνουν, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος STEP-IN, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη μιας καινοτόμου μεθοδολογίας για την ανάλυση και αντιμετώπιση του προβλήματος των υψηλών ενεργειακών δαπανών ευάλωτων και μη νοικοκυριών είναι οι ακόλουθες:

1. Ρυθμίζουμε τους θερμοστάτες στη σωστή θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία για το χειμώνα είναι 19-20 C. Η θερμοκρασία του κλιματιστικού για την ψύξη είναι 25-26οC. Γενικά προτιμάμε την ένδειξη auto στα κλιματιστικά.

2. Διατηρούμε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα που βρίσκονται κοντά στο θερμοστάτη του συστήματος θέρμανσης.

3. Εξαερώνουμε περιοδικά τα σώματα του καλοριφέρ.

4. Αποφεύγουμε να σκεπάζουμε τα σώματα του καλοριφέρ ή να τοποθετούμε έπιπλα μπροστά τους.

5. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των σωμάτων καλοριφέρ είναι η άνετη κυκλοφορία αέρα γύρω από το θερμαντικό σώμα.

6. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα αντί του καλοριφέρ, γιατί καταναλώνουν συνήθως περισσότερη ενέργεια χωρίς να επιφέρουν το ίδιο επίπεδο θερμικής άνεσης.

7. Ελέγχουμε τακτικά και σχολαστικά για τυχόν διαρροές θερμότητας. Η βελτίωση της αεροστεγανότητας μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα τοποθετώντας περιμετρικά του κουφώματος μια αυτοκόλλητη αεροστεγανωτική ταινία. Στις πόρτες μπορούν να τοποθετηθούν αεροστόπ στο κάτω τμήμα τους, σε επαφή με το δάπεδο.

8. Διατηρούμε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα σε όλους τους χώρους που υπάρχει καλοριφέρ ή κλιματιστικό σε λειτουργία.

9. Αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους μόνο όταν δεν λειτουργεί καλοριφέρ ή κλιματιστικό. Το καλοκαίρι ο αερισμός πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί και το χειμώνα το μεσημέρι.

10. Προσαρμόζουμε τις ενδυματολογικές μας συνήθειες ανάλογα με την εποχή. Ο ελαφρύς ρουχισμός το καλοκαίρι διευκολύνει την αποβολή θερμότητας και ο ζεστός ρουχισμός το χειμώνα βοηθά τη θερμομόνωση του σώματος.

11. Ανοίγουμε τις κουρτίνες και τα σκίαστρα στα νότια παράθυρα το χειμώνα στη διάρκεια της ημέρας, για ηλιασμό των εσωτερικών χώρων.

12. Εκμεταλλευόμαστε σκίαστρα, τέντες, αναρριχώμενα φυτά σε πέργκολες - τοίχους και δέντρα σε αυλές, για δροσισμό το καλοκαίρι.

13. Κλείνουμε το στόμιο του τζακιού όταν αυτό δεν είναι αναμμένο.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα