ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» ειδικών για τα νέα μέτρα: Δεν αφήσαμε πίσω μας την πανδημία

Τι λένε οι ειδικοί για τα νέα μέτρα
«Καμπανάκι» ειδικών για τα νέα μέτρα: Δεν αφήσαμε πίσω μας την πανδημία
Intime News | ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από σήμερα Σάββατο (9/10) σε ισχύ τα νέα μέτρα προστασίας για την ανάσχεση του κορονοϊού που εστιάζουν σε νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους πολίτες

Μια νέα «πραγματικότητα» θα απολαμβάνουν από σήμερα όσοι πολίτες έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους, με κύριο χαρακτηριστικό των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, να είναι η μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε covid free εσωτερικούς χώρους (εστίαση, κέντρα διασκέδασκης).

Σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας σε μικτούς χώρους παραμένει ως κύριο μέτρο προφύλαξης τόσο και εμβολιασμένους όσο και για τους μη εμβολιασμένους. Οι τελευταίοι για να μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα.

Αναφορικά για τις «κόκκινες» περιοχές σημειώνεται πως δεν θα μπαίνουν σε μίνι lockdown, αλλά απλώς θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ώστε οι κάτοικοί τους να είναι πιο προσεκτικοί και να τηρούν πιο σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση αντισηπτικού και μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός αλλά και στους μικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Ας σημειωθεί πως και στις «κόκκινες» περιοχές οι εσωτερικοί χώροι εστίασης και διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους, θα λειτουργούν σε πλήρες καθεστώς ελευθερίας για τους εμβολιασμένους πελάτες τους.

Από την μεριά τους οι ειδικοί κρούουν «καμπανάκι» καθώς τα παραπάνω μέτρα, σύμφωνα με τα όσα διαμηνύουν, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσουν το λάθος μήνυμα στους πολίτες που θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους νέους κανόνες, οι οποίοι δεν είναι προάγγελος της άποψης ότι αφήσαμε πίσω μας το πρόβλημα της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργου Μπουλμπασάκου, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο MEGA, «διάβασα με προσοχή την απόφαση της επιτροπής και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Δυστυχώς προκύπτει ένα κλίμα να θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα ενώ δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Πιστεύω ότι δίνουμε λάθος μήνυμα. Πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα προστασίας. Με προβληματίζει η άρση των μέτρων, γιατί δεν νομίζω ότι θα έχουμε τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ισχύσουν όπως πρέπει τα μέτρα ελευθερίας».

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τους εμβολιασμένους. Η πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί και αναρωτιέται γιατί να υφίσταται κάποια μέτρα. Πρέπει να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι. Σε χώρο για εμβολιασμένους, να είναι πράγματι μόνο εμβολιασμένοι. Και οι εργαζόμενοι στα μέρη που είναι μόνο για εμβολιασμένους πρέπει να είναι εμβολιασμένοι επίσης. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί», ανέφερε αντιστοίχως ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Προβληματισμός για τις παρελάσεις

Ο φόβος για μια επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παραμένει υπαρκτός όσο τα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι εορτασμοί για την Εθνική Επέτειο της 28ς Οκτωβρίου προβληματίζουν τους ειδικούς καθώς η επιδημιολογική εικόνα μπορεί εύκολα να επιδεινωθεί.

Πάνω σε αυτό το θέμα μίλησε και ο ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος έκανε έκκληση ώστε παρελάσεις και θρησκευτικές εορτές, να πραγματοποιηθούν υπό ισχύ πολύ αυστηρών μέτρων, ενώ μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως αν είναι τόσο μεγάλη η πίεση τότε να απαγορευτεί η παρουσία κόσμου σε αυτές.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος και ότι χρειάζονται πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Αυτός ο χειμώνας ίσως είναι ο τελευταίος δύσκολος χειμώνας. Εγώ θα ήθελα μια αυξημένη επιφυλακή σε ό,τι αφορά αυτό το χειμώνα. Στη Θεσσαλονίκη δίνουμε λάθος μήνυμα. Οι παρελάσεις θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Έχει αλλάξει η άποψη που λέει ότι οι συγκεντρώσεις είναι η εστία που μπορεί να ανάψει τη φωτιά; Στη Βόρεια Ελλάδα πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι ελεύθερες; Η εμβολιαστική κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή είναι από τις χαμηλότερες στη χώρα», ανέφερε και από την πλευρά του ο κ. Μπουλμπασάκος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποτροπιασμός στον Βόλο: Είχαν δεμένο με αλυσίδα 15 μέτρων τον 55χρονο γιο τους

Τραγωδία στην Αθηνών - Λαμίας: Πώς έγινε το φρικτό τροχαίο με θύμα τον 22χρονο Σάκη

Αγνώριστη η Γιώτα Νέγκα: Αδυνάτισε, έγινε ξανθιά και έκοψε κοντό καρέ τα μαλλιά της